Dodaj do ulubionych

SPALANIE W AR..

16.07.07, 09:52
Witam ,

Jestem swieżo upieczonym SZCZESLIWYM posiadaczem AR i ostatnio zaczeło mnie
nurtowac pytanko...
Przygotowany bylem na spalanie rzędu 8-11/100km i generalnie sie nie pomyliłem.
Moje pytanko to: Są jakies "triki", ktore pozwalaja na zmniejszenie apetytu na
paliwko.?
Pytam, bo jak patrzę po forach to ludzie mowią nawet o 6L/100km , a wydaje mi
sie to niemożliwe.
Aaaa jakby ktos pytal to konkretnie AR145 1,4 T.S 99'

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • purhed Re: SPALANIE W AR.. 16.07.07, 10:47
      jedź na piątce poza miastem z szybkością rzędu 70-80km/h to spokojnie się
      zmieścisz w 6 litrach:)
      • adamw145 Re: SPALANIE W AR.. 16.07.07, 13:15

No jest to jakieś rozwiązanie:)
        Lusterka złożę coby jakiś szalony rowerzysta nie utrącił przy wyprzedzaniu:)

Jakby ktoś miał ew. jakieś techniczne rozwiązania chętnie poczytam.

Ps: Cala przyjemność z jazdy AR zaczyna sie przy 5000 RPM ::) więc z tą piątką i
        80 Km/h to ciężko:D
        • jaca994 Re: SPALANIE W AR.. 16.07.07, 21:03
          niesłuchaj chłopie bajek o 6 litrach,tyle to nawet seicento nie pali a alfa to
          już napewno żadna.To niesą auta do ekonomicznej eksploatacji, ci co mówią o 6
          litrach pieprzą 3 po 3.
          • adamw145 Re: SPALANIE W AR.. 16.07.07, 21:13
            NO własnie ok ..

Przygotowany bylem na +/- 10L/100km , a tu ludzie wyskakują ze duzoo i takie
            tam, podają jakies linki z testami. Wiec zaczynam kobinować i błędne koło się
            tworzy.
            Cos czuje ze jeszcze nie raz tu o cos zapytam:)

Pozdrawiam
            • alces1 Re: SPALANIE W AR.. 16.07.07, 21:28
              Wcale nie jest tak źle.
              Moja 146 1.4. T.S. paliła około 8l/100km w jeździe mieszanej, a przyznaję, że
              wcale nie oszczędzałem gazu, a ponadto mieszkam w górach. Oczywiście kiedy
              zaczynały się szaleństwa na granicy 6-7 tys. obr/min, to spalanie rosło.
              Obecnie mam 156 1.8. T.S. i też wcale dużo nie pali, spokojnie mieszczę się w
              przedziale: 9-9,5l/100km.
              Pozdrawiam.
              - Rafał
              • maydayns Re: SPALANIE W AR.. 16.07.07, 21:42
                Alces1 ja tez mam 1.8TS jakis rok temu to miescilem sie w trasie w 8L na 100km,
                teraz mam duzo gorzej... nie wiem dlaczego ale pali ile widzi, czoraj zalalem za
                100zl wyszlo cos 20litrow z groszami, przejechalem na tym jakies 110/115km co
                prawda klima chodzi caly czas, ale bez przesady 100zl na 100km to jest cos nie
                tak, ostatnio moj tata nia jechal i powiedzial ze jest mulowata, wolno sie
                wkreca, ale na wysokich obrotach jest juz lepiej. chodzi mi po glowie sonda
                lambda... co o tym myslicie??
                • alces1 Re: SPALANIE W AR.. 16.07.07, 22:44
                  No to faktycznie żłopie ta Twoja 156. Hm... kiedyś w mojej 146 faktycznie padła
                  sonda lambda - wymieniłem i spalanie zmalało, oczywiście nie od razu, bo komp.
                  musiał się przystosować do nowej - sprawnej sondy, co trwało ileś tam
                  kilometrów, bo nie resetowałem kompa po wymianie. Jednak spalanie spadło o
                  jakieś 2 litry, nie więcej.
                  Ale ostatnio będąc pod swoją 156, zauważyłem, że tam są dwie sondy lambda
                  (przynajmniej dwie:/)
                  Gdybyś decydował się na zakup sondy - nie musisz kupować oryginału, ale kup
                  zamiennik bosch a nie żadnej innej firmy, bo padnie szybko! Możesz kupić na
                  allegro w dobrej cenie.
                  Pozdrawiam
                  - Rafał
          • aquarius01 Re: SPALANIE W AR.. 16.07.07, 22:29
            Nie do konca masz racje :)
            Dane z dnia dzisiejszego. Trasa Wroclaw -> Wyspa Wolin. Przejechane 469 km. Po przyjezdzie dolalem do zbiornika 30 litrow. Jaki mam silnik jest w stopce. Zuzycie policz sobie sam ;) Dodam jeszcze, ze trase zrobilem w 8 godzin, wiec wiadomo jaka jest predkosc srednia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka