Dodaj do ulubionych

Zmiana pasa w obrębie skrzyżowania

28.07.11, 22:04
Pokonywałem dziś duże, 3-pasmowe skrzyżowanie. Jechałem z falą aut i będąc na nim dygnąłem sobie z prawego na środkowy. Wszystko płynnie, z głową wokół szyi, ale zaraz za nim przykleił mi sie do tyłka funkcjonariusz na motocyklu dając znak, że chce na słowo. Zarzut jaki postawił z lekka mnie zdziwił, bo okazuje sie, że nie mogę zmienić pasa na skrzyżowaniu. Albo przed, albo za. To jak to jest?
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: Zmiana pasa w obrębie skrzyżowania 28.07.11, 22:23
      Mozna na takim o ruchu regulowanym - tak było za moich czasów :-)
      • yamasz Re: Zmiana pasa w obrębie skrzyżowania 28.07.11, 22:46
        Na skrzyżowaniu nie wolno wyprzedzać ani zmieniać pasa ruchu, niezależnie od tego ile pasów jest w jedną stronę, oraz od tego czy jest to teren zabudowany czy nie.
        Z reguły przed dużymi skrzyzowaniami masz zaczynającą się linię pojedyńczą ciągłą.
        • typson Re: Zmiana pasa w obrębie skrzyżowania 28.07.11, 23:07
          Ale ja też jak 854 mam wrażenie, ze jesli jest ruch kierowany (światła) to można. Aczkolwiek kiedyś tak tu napisałem i SH mnie zjebał a było to ze 4-5 lat temu!
          • t-tk Re: Zmiana pasa w obrębie skrzyżowania 28.07.11, 23:34
            Ja również żyję w przekonaniu takim, jak oba Tomki.
            • t-tk Re: Zmiana pasa w obrębie skrzyżowania 28.07.11, 23:53
              A teraz na szybko do poduszki przeglądnąłem kodeks i nie widzę przepisu o zakazie zmiany pasa ruchu na skrzyżowaniu.
        • tiges_wiz wyprzedzac mozna 29.07.11, 00:32
          Art. 24. 7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

3. na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

o zmianie pasa nic nie znalazlem
          • sven_b Re: wyprzedzac mozna 29.07.11, 11:56
            To nie wiem o co mu chodziło, bo z tego wynika, że podciągam się pod pkt. 3
            Miejsce>>
            Leciałem jak ten j.błękitny. Linia jak wół przerywana. Tak jeszcze myślę czy może być wyjątek od reguły 'ruch regulowany' w momencie gdy mruga żółte? Wczoraj tak było.
            • kaqkaba Re: wyprzedzac mozna 29.07.11, 16:50
              A mnie uczyli, że kolejność jest taka, że stosujemy się do:
              -policjanta
              -świateł
              -znaków
              -przepisów
              W tej kolejnosci.

Skoro znaki (poziome bo poziome ale zawsze) są przerywane to znaczy że można te linie przekraczac. Więc zmienić pas również. Przepisy miały by zastosowanie gdyby nie było znaków.
              • tomek854 Re: wyprzedzac mozna 29.07.11, 19:34
                No ale są linie przerywane długie, które właśnie takie mają znaczenie, a są te króciutkie - jak na skrzyżowaniach, które oznaczają że poprzeczny ruch może je tam przeciąć.

Nie wiem, czy taka jest litera prawa, ale na pewno taki jest jego duch ;-)
              • st1545 Re: wyprzedzac mozna 05.08.11, 11:30
                kaqkaba napisał:

> A mnie uczyli, że kolejność jest taka, że stosujemy się do:
                > -policjanta
                > -świateł
                > -znaków
                > -przepisów
                > W tej kolejnosci.
                >
                > Skoro znaki (poziome bo poziome ale zawsze) są przerywane to znaczy że można te
                > linie przekraczac. Więc zmienić pas również.

Ale, ale. Patrz punkt pierwszy!
                Skoro jest policjant, który sprzeciwia się zmianie pasa, to znaczy, że pasa zmieniać nie wolno!!!
                pozdrawiam, tomek

(-;
    • sherlock_holmes Re: Zmiana pasa w obrębie skrzyżowania 29.07.11, 17:58
      PAnowie, czy każdy z was zdawał na PJ ucząc się jedynie na pamięć pytań do testu? KD wyraźnie zezwala na wyprzedzanie i zmianę pasa ruchu jedynie na skrzyżowaniach o ruchu kierowanym (czyli ze światłami lub policjantem) lub o ruchu okrężnym.
      Policjant chyba chciał sprawdzić twoją wiedzę lub sam nie zna przepisów...
      Może przeciąłeś ciągłą?
      • sherlock_holmes Pała!!! 29.07.11, 18:12
        Sam nie znam przepsiów. Treść całego "oddziału 4"

Oddział 4
        Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu
        Art. 22. 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
        2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
        do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
        do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
        3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.
        4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
        5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
        6. Zabrania się zawracania:
        w tunelu, na moście, wiadukcie lub drodze jednokierunkowej;
        na autostradzie;
        na drodze ekspresowej, z wyjątkiem skrzyżowania lub miejsca do tego przeznaczonego;
        w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić.
        • tiges_wiz Re: Pała!!! 29.07.11, 20:42
          no sherlocku gdzie tu o zmianie pasa na skrzyzowaniu? :P
          • sherlock_holmes Re: Pała!!! 29.07.11, 20:46
            Toteż posypałem głowę popiołem i dałem sobie pałę (ocenę ;) )
      • tomek854 Re: Zmiana pasa w obrębie skrzyżowania 29.07.11, 19:35
        > PAnowie, czy każdy z was zdawał na PJ ucząc się jedynie na pamięć pytań do test
        > u?

Ja za pierwszym razem nie. Za drugim już nie zgrywałem mądrego, wykułem na blachę i zdałem wyśmienicie :-)

Nauczony tym doświadczeniem kiedy robiłem na ciężarówki najpierw wykułem pytania a potem sobie doczytałem kodeks już z prawkiem w kieszeni.
        • sven_b Re: Zmiana pasa w obrębie skrzyżowania 30.07.11, 00:36
          Żadna sztuka. Oni tam uczą, żeby 'walić w osobówkę' ;)
          • tomek854 Re: Zmiana pasa w obrębie skrzyżowania 12.08.11, 22:26
            A żebyś wiedział. I to ma sens.

Mnie mój instruktor wbijał do głowy, że jak niebezpieczna sytuacja, szczególnie w mieście, to trzeba hamować jak tylko się da ale jechać prosto, nawet jak się "walnie w osobówkę"

I jego argumentacja do mnie przemawiała: facet w samochodzie jest chroniony strefami zgniotu i tak dalej. Jeśli uda Ci się shamować prawie do zera to prawdopodobnie wyjdzie z tego cało.

Jesli będziesz go próbował ominąć i stracisz panowanie nad pojazdem to kilkadziesiąt ton będzie niekontrolowanie latać po okolicy. A na chodnikach są piesi.

Mówcie co chcecie, ja to kupuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka