15.02.12, 10:37
Ktoś chyba z forum miał takie autko?
Może wiecie jakie są zalety i wady tego modelu? Z tego co widziałem w TV (Fani 4 kółek) rdza atakuje podszybie i nadkola. Poza tym chyba jest bezawaryjna i dobrze trzyma cenę.
Nie ukrywam, iż jestem na etapie kupna takiego modelu (powyżej 4 lat) i szukam okazji.
Obserwuj wątek
    • franek-b Re: Mazda MX5 15.02.12, 14:45
      Jak szukasz okazji, to prosisz się o problemy.
      • krakus.mp Re: Mazda MX5 15.02.12, 14:56
        Okazji w takim sensie,że szukam auta bezwypadkowego, zadbanego z udokumentowanym przebiegiem. Nie szukam okazji cenowej, bo takie zadbane autko musi swoje kosztować.
        Obecnie produkowany model jest na rynku od 2006 roku i takiego autka szukam. Najlepiej w wersji z brezentowym dachem.
        • franek-b Re: Mazda MX5 15.02.12, 15:29
          Jeśli tak rozumiesz okazję, to ok. Nie jest to rodzinny czy też firmowy pożeracz kilometrów, więc dużo wyższa podaż zadbanych aut.

Z brezentowym dachem możesz mieć problem bo takich się nie produkuje :-P rozumiem, że chodzi Ci o miękki dach ;-) Z twardym dachem też całkiem dobrze wygląda.
        • crannmer Re: Mazda MX5 15.02.12, 16:09
          krakus.mp napisał:
          > Najlepiej w wersji z brezentowym dachem.

To znacznie ulatwia poszukiwania, bo cabrio z miekkim dachem to jedyna seryjnie produkowana wersja nadowziowa tego typu.
          • tomek854 Re: Mazda MX5 15.02.12, 16:57
            NIestety, ale mylisz się.

en.wikipedia.org/wiki/File:2011_Mazda_MX-5_PRHT_--_04-28-2011_rear.jpg
            Hardtopy są bardzo popularne w UK.
          • dr.verte Re: Mazda MX5 15.02.12, 17:04

crannmer napisał:

> To znacznie ulatwia poszukiwania, bo cabrio z miekkim dachem to jedyna seryjnie
            > produkowana wersja nadowziowa tego typu.

Nieprawda , aczkolwiek z USA hardtopa nie sciagniesz bo tam nie oferuja.
            • tomek854 Re: Mazda MX5 15.02.12, 17:40
              Hm, jak szukałem fotki to wszystkie hardtopy były z USA :)
            • crannmer Roadster Coupé vs. hardtop 15.02.12, 17:55
              Odnosnie do wersji z zintegrowanym, skladanym sztywnym dachem macie obaj racje. Zwana jest ona w Europie Roadster Coupé. Tym razem ja sie czergos nowego dowiedzialem. Znaczy, forum ksztalci.

Natomiast nazywajac ta wersje "hard top" racji nie macie. Bo hardtop w kontekscie MX-5 i jemu podobnych to plastikowy lub blaszany dach luzem, kupowany oddzielnie i montowany w razie potrzeby (np. na zime) na samochodzie z fabrycznym miekkim dachem.

BTW Bliskie zeru prawdopodobienstwo spotkania na drodze wersji Roadster Coupé to zupelnie inna historia.
              • tomek854 Re: Roadster Coupé vs. hardtop 15.02.12, 17:58
                > Natomiast nazywajac ta wersje "hard top" racji nie macie. Bo hardtop w konteksc
                > ie MX-5 i jemu podobnych to plastikowy lub blaszany dach luzem, kupowany oddzie
                > lnie i montowany w razie potrzeby (np. na zime) na samochodzie z fabrycznym mie
                > kkim dachem.

Wiem, gaziki takie były. Nie wiem, czy to produkowane było seryjnie, czy nie, natomiast mnóstwo tego jeździ po UK.

> BTW Bliskie zeru prawdopodobienstwo spotkania na drodze wersji Roadster Coupé t
                > o zupelnie inna historia.

W Glasgow powiedziałbym, że Roadster Coupe to jest jakieś bliskie 10 % .
                • tomek854 Re: Roadster Coupé vs. hardtop 15.02.12, 18:01
                  I jeszcze ciekawostka - Roadster Coupe niektórzy tu nazywają "folding hardtop" :-)
                • crannmer Re: Roadster Coupé vs. hardtop 15.02.12, 18:16
                  tomek854 napisał:
                  > W Glasgow powiedziałbym, że Roadster Coupe to jest jakieś bliskie 10 % .

A jestes pewien, ze to rzeczywiscie Roadster Coupe, a nie zwykly z zalozony hardtopem?
                  Ja za zycia AFIK nie widzialem jeszcze na drodze Roadster Coupe. Nie wiedzialem nawet o jego egzystencji.
                  • tomek854 Re: Roadster Coupé vs. hardtop 15.02.12, 19:04
                    Jestem pewien. Poznaję po tym, że np. taki coupe cabrio jak zaczyna padać zjeżdza na pobocze i otwiera sobie dach.
              • typson Re: Roadster Coupé vs. hardtop 15.02.12, 23:47
                U mnie na ulicy stoi taki. Czerwony, calkiem ladny
          • krakus.mp Re: Mazda MX5 15.02.12, 18:50
            crannmer napisał:

> krakus.mp napisał:
            > > Najlepiej w wersji z brezentowym dachem.
            >
            > To znacznie ulatwia poszukiwania, bo cabrio z miekkim dachem to jedyna seryjnie
            > produkowana wersja nadowziowa tego typu.
            Chyba nie jedyna, bo w Polsce sprzedają wersję z metalowym,składanym dachem (coupe-cabrio)

www.discountcabrio.com/images/categories/MazdaMX5NCCC-coupe.jpg
            • krakus.mp Re: Mazda MX5 15.02.12, 18:57
              Widzę teraz, że tomek wszystko objaśnił szanownemu Panu Crammerowi, więc tylko dodam tyle, że faktycznie dach jest metalowy i składany. Podoba mi się takie rozwiązanie, ale chyba taniej wyjdzie autko z miękkim dachem i chyba mniej problemów w codziennej eksploatacji. Te coupe cabrio się psują i szybko przeciekają.tak dzieje się w Fordach Focusach CC, Oplach Astra CC i Peugotach CC. O Mażdzie na razie nie słyszałem, ale wolę dmuchać na zimne.
              • krakus.mp Profanacja!!! 15.02.12, 19:32
                www.worldcarfans.com/112021441115/crazy-mazda-mx-5-miata-with-twin-engine-v16-powertrain
                Jak można tak zepsuć dzieło sztuki?!
              • crannmer Re: Mazda MX5 15.02.12, 20:44
                krakus.mp napisał:
                > Widzę teraz, że tomek wszystko objaśnił szanownemu Panu Crammerowi,

Masz jakis problem? Chcesz o nim porozmawiac?

> tylko dodam tyle, że faktycznie dach jest metalowy

Jesli ma byc faktycznie, to dach nie jest metalowy, lecz z tworzywa. A oznaczenie tego typu pisze sie z lacznikiem - MX-5. A nie tak, jak raczyles podac w tytule watku.
                • krakus.mp Re: Mazda MX5 15.02.12, 21:06
                  Chciałem z kulturą a Ty gościu jak zawsze szukasz zaczepki. Ja dawno zakończyłem chamskie wycieczki do Ciebie, a Ty nadal traktujesz mnie jak buraka.
                  W sunie to mam to w nosie, ale odnoszę wrażenie że sam prowokujesz do wojny.
                  Ja Ci tej satysfakcji nie dam, chyba że zrobi to ktoś inny.
                  Jak masz do mnie uraz, to proszę napisz jaki na prive.
                  • krakus.mp Re: Mazda MX5 15.02.12, 21:07
                    A dach w wersji cabrio;coupe w Mażdzie MX-5 jest metalowy.
                    • crannmer Nie jest 15.02.12, 21:20
                      krakus.mp napisał:
                      > A dach w wersji cabrio;coupe w Mażdzie MX-5 jest metalowy.

Moje zrodla twierdza sgodnie, ze jest z tworzywa.

Für einen Aufpreis von 1700 Euro also gibt es dann statt der Stoffhaube einen Kunststoffhelm, in den Kijima viel Hoffnung setzt: "Damit können wir eine neue Klientel in den Kreis der MX5-Freunde holen."
                      www.spiegel.de/auto/fahrberichte/0,1518,436617,00.html
                      "Mit zwölf Sekunden reiner Dach-Öffnungszeit sind wir absolute Spitze, so schnell ist niemand", kommentiert Nobuhiro Yamamoto (stellvertretender Programm-Manager MX-5) den halbautomatischen Mechanismus der 37 Kilogramm schweren Dachkonstruktion aus Hightech-Kunststoff.

www.autobild.de/artikel/test-mazda-mx-5-roadster-coupe-57399.html
                      Lobend anzuerkennen ist aber auch, dass die Mazda-Ingenieure den Umbau keineswegs auf die leichte Schulter nahmen. Allenthalben wurde gefeilt und getüftelt. Damit das zweiteilige Hardtop aus Kunststoff in den Verdeckkasten passt, musste dieser etwas vergrößert und verstärkt werden.

www.auto-motor-und-sport.de/einzeltests/mazda-mx-5-im-test-roadster-coupe-in-top-form-751110.html
                      Zu den großen Stärken des kleinen Roadsters gehört das Kunststoffdach. Es öffnet und schließt sich innerhalb von 20 Sekunden und macht aus der doch relativ beengten Zwei-Mann-Zelle einen nur vom Himmel begrenzten Konzertsaal.

www.autozeitung.de/dauertest/mazda-mx-5-2-0-roadster-coupe-0
                      • krakus.mp Re: Nie jest 15.02.12, 21:24
                        Gdy byłem kiedyś w salonie i oglądałem Mazdę MX-5 z bliska, dotykałem dachu i sprawiał wrażenie zimnego, zrobionego z metalu (może aluminium?).
                        Ale skoro twierdzisz i powołujesz się na źródla, to masz rację.:)
                        • frax1 Re: Nie jest 16.02.12, 00:28
                          Weź taki jak Ci będzie pasował, generalnie to ja nie widzę żadnych miażdżących przewag jednego i drugiego. Brezent nie zakłóca tak wyważenia auta (złożony vs. rozłożony), poza tym fajnie słychać jak pada deszcz ;) Twardy dach mniej się nagrzewa i odrobinę lepiej izoluje hałas.
                          Aha... zmieścisz się w mx5? Bo ja wybrałem slk z powodów czysto praktycznych... mogę wygodnie tam podróżować przy moim wzroście (wcale nie za dużym) - ktoś 4-5 cm wyższy mógłby już mieć problem.
                          P.S 13 letni Vario dach działa bez problemów.
                          Roadstery rules ;)
                          • wowo5 Re: Nie jest 16.02.12, 03:58
                            Oto wiecej na temat MX5
                            www.mazdausa.com/MusaWeb/displayPage.action?pageParameter=modelsMain&vehicleCode=MX5
                        • margotje Re: Mazda MX5 z ""miekkim"dachem 08.03.12, 16:39
                          krakus.mp napisał:

> Gdy byłem kiedyś w salonie i oglądałem Mazdę MX-5 z bliska, dotykałem dachu i s
                          > prawiał wrażenie zimnego, zrobionego z metalu (może aluminium?).
                          > Ale skoro twierdzisz i powołujesz się na źródla, to masz rację.:)

Czesc Krakus, Ja mialam mx-piatke z 1994 r. - Super autko!
                          Polecam Ci z calego serca.
                          To jest auto, ktore Ci sie predzej znudzi niz zepsuje. Przy czym podkreslam, ze mowie o tych starszych modelach. Ja moja sprzedawalam z bolem serca i z placzem. Niestety, nie mialam wyjscia. Problemy zdrowotne wyeliminowaly mnie z uzytkowania tego cudenka.
                          Co sie tyczy dachu, to stelaz miekkiego topu (bo tylko taki mialam) byl jak najbardziej z metalu.
                          Chcesz wiecej wiedziec, pisz na gazetowego @.
                          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka