franek-b 20.12.12, 13:01 Ktoś orientuje się czy to dobry łiskacz? Wpadło to do mojego barku, jak to coś porządnego to bym zostawił do wypicia, a jak nie to pójdzie między ludzi... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sven_b Re: Glen Bervie 20.12.12, 13:48 Jako człowiek słabej woli zapytam - nie korci Cię wyjaśnić sprawę empirycznie? Odpowiedz Link
franek-b Re: Glen Bervie 20.12.12, 16:08 Korci, aczkolwiek pragmatyzm podpowiada mi nie rób tego :-) Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: Glen Bervie 20.12.12, 13:56 franek-b napisał: > Ktoś orientuje się czy to dobry łiskacz? chodzi ci o to czy ma deklarowane 40 volt? ;) Odpowiedz Link
qqbek Jak żyję... 20.12.12, 14:55 ...pierwsze słyszę. A nie jestem z tych "znaffcuf" co w dziale "whisky" polecają Jacka Danielsa, a "single malt" kojarzy im się ze "z jednej beczki" (ostatnio taki śmieszny artykuł czytałem, gdzie gość w tym tonie się, przynajmniej we własnym mniemaniu, o whisky rozpisywał, ganiąc za to i od profanów wyzywając tych, którzy lubią whisky wypić z kostką lodu). Jak brak będzie opinii, to czekamy na Twoją (tzn. trzeba podejść "organoleptycznie" do tematu... tym bardziej, że okazja właśnie idzie). Odpowiedz Link
franek-b Re: Jak żyję... 20.12.12, 16:16 qqbek napisał: > ...pierwsze słyszę. > A nie jestem z tych "znaffcuf" co w dziale "whisky" polecają Jacka Danielsa, a > "single malt" kojarzy im się ze "z jednej beczki" (ostatnio taki śmieszny artyk > uł czytałem, gdzie gość w tym tonie się, przynajmniej we własnym mniemaniu, o w > hisky rozpisywał, ganiąc za to i od profanów wyzywając tych, którzy lubią whisk > y wypić z kostką lodu). :-) > Jak brak będzie opinii, to czekamy na Twoją (tzn. trzeba podejść "organoleptycz > nie" do tematu... tym bardziej, że okazja właśnie idzie). Chyba nie będzie okazji... ;-) Odpowiedz Link
qqbek Drobny słowniczek na przyszłość: 20.12.12, 16:36 Rodzaje "Single Malt" - whisky słodowa, wyrabiana jedynie ze słodu jęczmiennego, z gwarancją, że zacier pochodził z jednej kadzi fermentacyjnej (ale trunek nie musi pochodzić z jednej beczki - do określenia tego typu whisky stosuje się miano "Single Cask"). Smak bardzo "wyraźny" sprawia, że jest chyba najlepsza ze wszystkich. "Single Grain" - whisky wyrobiona w jednej tylko wytwórni (jedna destylarnia), nie różni się pod innymi względami od whisky typu "malt" (tj. destylat jest z innych niż jęczmień zbóż). Raczej nie sprzedawana, bo to prawie wóda - większość idzie na produkcję "Blended" "Blended" - to już osobna historia - to whisky pochodząca z różnych destylarni i mieszana przed beczkowaniem. Dzielimy ją na: 1. Blended malt (dwie lub więcej whisky wyłącznie ze słodu jęczmiennego) - dość rzadko spotykana 2. Blended grain (dwie lub więcej whisky z zacieru mieszanego) - również rzadko spotykana 3. Blended przynajmniej 20% whisky single malt (jednej lub więcej), do 80% single grain. 90% whisky na rynku (łagodniejszy smak i setki, jeśli nie tysiące smaków do wyboru). Mój ulubiony (choć rzadko lubiany przez "prawdziwych koneserów") Ballantine's 12YO powstaje z ponad 30 gatunków whisky słodowej i czterech czy pięciu whisky z innych ziaren. Teraz wiek: Jeżeli pisze tylko Scotch whisky, to należy podejrzewać, że dojrzewała minimum (czyli 3 lata) w dębowej beczce o pojemności do 600l (inaczej nie mogłaby się nazywać "Scotch whisky"). Powyżej tego podaje się najczęściej wiek dojrzewania w latach. Odpowiedz Link
ballbreaker Re: Drobny słowniczek na przyszłość: 29.12.12, 18:44 > (łagodniejszy smak i setki, jeśli nie tysiące smaków do wyboru). nie wiem dlaczego, ale moje empiryczne odczucia co do lagodnosci smaku blended i single malt sa odwrotne. Odpowiedz Link
qqbek Re: Drobny słowniczek na przyszłość: 30.12.12, 00:55 ballbreaker napisał: > nie wiem dlaczego, ale moje empiryczne odczucia co do lagodnosci smaku blended > i single malt sa odwrotne. Bo mieszana whisky jest mniej "smaczna" a bardziej "spirytualiowa". Mi też słodowa bardziej smakuje. Ale smak ma zdecydowanie bardziej wyraźny. Odpowiedz Link
crannmer Re: Glen Bervie 20.12.12, 15:33 Blended 3YO, do znalezienia tylko na azjatyckich stronach? Pusc miedzy ludzi :-) Odpowiedz Link
franek-b Re: Glen Bervie 20.12.12, 16:19 Trzeba będzie, mam tylko nadzieję, że nie jest to produkt do znalezienia w tesco czy innej biedronce ;-) Odpowiedz Link
bassooner Re: Glen Bervie 20.12.12, 17:25 z całym szacunkiem... w tesco kupisz też i porządne whiskey i whisky... ostatnio była promocja na Grandsa... literek za 59.90 chyba... bardzo smaczna! Odpowiedz Link
sven_b Re: Glen Bervie 20.12.12, 23:29 Tą Grand brałem na prezent dla kolegi i była ok. Kolega też ok, bo nie schował a udostępnił na stół:) Odpowiedz Link
bassooner Re: Glen Bervie 20.12.12, 23:34 daj mi do niego kom. też z "prezentem" przyjde... Odpowiedz Link
sven_b Re: Glen Bervie 20.12.12, 23:40 Teraz, jak obaj wiemy, że napój jest ok, nie ma sensu dawać komuś:) Odpowiedz Link
franek-b Re: Glen Bervie 21.12.12, 10:41 Generalnie nic nie mam do tesco czy biedronki, ale czasem mają jakieś no name - w postaci łyskacza z chin albo kambodży itp. i tego typu napitków chciałbym uniknąć. btw wiśniówka wyszła mi cholernie mocna :-) tak ma być? Odpowiedz Link
bassooner Re: Glen Bervie 21.12.12, 13:55 btw wiśniówka wyszła mi cholernie mocna :-) tak ma być? ____________________________________________________________________________ tak Odpowiedz Link
franek-b Re: Glen Bervie 21.12.12, 14:33 no to w święta oddam się ze spokojną duszą spożyciu :-) Odpowiedz Link