Dodaj do ulubionych

Auto - na weekend - do 15 tys

02.01.15, 00:26
Myślę o kupieniu sobie zabawki. Tak dla samego "mania - posiadania" i ewentualnie weekendowego jeżdżenia. W domu są juz dwa auta osobowe - służbowe.

Chciałbym by auto miało duszę. Trochę mocy i dawało przyjemność z jazdy.
Pierwszy pomysł to Jaguar X-Type 3.0 AWD.

Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • franek-b Re: Auto - na weekend - do 15 tys 02.01.15, 01:05
      W moim odczuciu nic specjalnego, w środku śmierdzi mondeo, a te 3.0 to duża obietnica, ale zupełnie niespełniona. Auto duszy nie ma, takie podrabiane szlachectwo...
    • marekatlanta71 Re: Auto - na weekend - do 15 tys 02.01.15, 01:52
      Myśle ze to niegłupi pomysł, szczegolnie w zimie. Bo frajda z jazdy bedzie tylko w zimie na śniegu. W lecie bedzie to nudny samochod o przyzwoitych choc nie rewelacyjnych osiągach.

Jak kupujesz samochod do "frajdy", to szukaj lepiej czegoś z dwoma drzwiami, napędem na tył i nadmiarem mocy. Moje typy to S2000, Mazdaspeed Miata czy Nissan 350Z.
      • bassooner Re: Auto - na weekend - do 15 tys 02.01.15, 11:33
        lancia lybra albo thesis ;-)
    • qqbek BMW E30 Kabrio. 02.01.15, 15:01
      Tylko za 15 to będzie egzemplarz do "dopieszczenia".
      320 lub 325.
    • lexus400 Re: Auto - na weekend - do 15 tys 02.01.15, 19:30
      Jak niektórzy wiedzą, po pozbyciu się wszystkich swoich wozideł "zainwestowałem" całe 5200 PLN-ów w Civica VI z 1999 roku z mułowatym 2,0 TD ale za to z klimatyzacją oczywiście "do nabicia" :)) po doprowadzeniu autka do stanu używania dokładając 2500 PLN-ów na zawieszenie, hamulce, klimatyzację mam samochód, którym bardzo dobrze mi się jeździ i jakoś zwyczajnie nie mam ochoty na jakiś wypaśny wóz. Może i też zwyczajnie nie stać mnie w tej chwili na "zabawki" bo mam inne priorytety związane z budową (dalszą). Żonie kupiłem też Civica ale nowszego bo serii VII co nie oznacza, że nie musiałem dołożyć też około 2500 aby autko spełniało wszystko co powinno jednak moim "gratem" bo tak go nazywamy pieszczotliwie jeździ mi się jakoś lepiej pomimo iż jest o wiele wolniejszy i technologicznie sporo odbiega od Civica żony. Oczywiście nie polecam Ci tych dupowozów jako zabawki spełniającej Twoje oczekiwania bo to niemożliwe jest.:))
      Skoro już tutaj jestem to pochwalę się efektami mojej ubiegłorocznej pracy.
      • czawez Re: Auto - na weekend - do 15 tys 02.01.15, 23:30
        Propozycje RWD są extra, ale brakuje mi umiejętności i doświadczenia. AWD, choć tylko dołączane, jest dla mnie dużo lepsze (bezpieczniejsze, wygodniejsze, łatwiejsze).
        Ogranicza też mnie dość skromny budżet.
        Ale, oczywiście, dziękuje za wszystkie wpisy.
        • lexus400 Re: Auto - na weekend - do 15 tys 02.01.15, 23:35
          Chociaż muszę powiedzieć, że jeden Twój warunek moje wozidełko spełnia - mieści się w budżecie:))
        • qqbek RWD czy AWD 03.01.15, 13:22
          Nie rozumiem lęku przed samochodami napędzanymi na tylną oś.
          Wbrew obiegowej opinii prowadzi się je łatwiej i przyjemniej, niż auta z napędem na przednią oś.
          Owszem - AWD to wygoda, ale w klasie "budżetowej" okupiona zauważalnie wyższym zużyciem paliwa.

Samochód z napędem na tylną oś jest przewidywalny, bezpieczny i wygodny. Wymaga jedynie zmiany niektórych nawyków (jak tył ucieka to noga z gazu zamiast noga na gaz na przykład) a i tak nielicznych. Niską tylnonapędówką (Mazda MX-5, BMW Z3 czy nawet zwykłą "3" E30, E36 czy E46) w zakresie "krytycznym" kieruje się i tak na podstawie wrażeń dochodzących z zadka (bo bez wyczucia auta i "czucia go dupą" i tak nie ma co się kusić o ostrzejszą jazdę - nawet przednionapędówką).

Chcesz czegoś wybitnie zabawowego - kup MX-5 albo Z3 (na Z3 trzeba będzie z 5-10 więcej jednak). Względnie Miecia SLK R170...
        • tomek854 Re: Auto - na weekend - do 15 tys 03.01.15, 20:41
          > Propozycje RWD są extra, ale brakuje mi umiejętności i doświadczenia.

Ja się dołączę do tego, co mówią przedmówcy. RWD to naprawdę prosta sprawa. Owszem, jak już się poleci, to się leci, ale w porównaniu do FWD na przykład to ten obszar pomiędzy "zaczyna być fajnie" a "ojej, za dużo!" jest bardzo szeroki, więc jest duży margines błedu i dużo przestrzeni na naukę... Nie mogę się wypowiadać w kwestii AWD, bo mało miałem do czynienia, ale jeśli chodzi o RWD, to latałem poślizgami po śniegu nawet 18 tonowym renault premium i zapewniam, że wszystko jest do wyczucia :)
      • marekatlanta71 Re: Auto - na weekend - do 15 tys 02.01.15, 23:35
        Generalnie bardzo fajnie, ale mam kilka uwag:
        - mogłeś schować mopa przed filmowaniem :)
        - ten pokój z łóżkiem przytulanym do (olbrzymiego) kaloryfera jest pewnie dla mieszkańców Florydy?
        - czy ksiądz ci nakazał tak ustawić łóżka zeby nie dało sie przypadkowo grzechu popełnić? A co jak przyjedzie małżeństwo?
        - piec łóżek ?!??!! To pokój do jakichś orgii?
        • lexus400 Re: Auto - na weekend - do 15 tys 03.01.15, 01:54
          Marku to sa pokoje dla pracownikow a nie Mariott, W zasadzie wiekszosc to brygady budowlańców roznej masci i cena jest od lozka a wiec nie jest wygórowana a co za tym idzie chodzi o jak najwiecej miejsc do spania. Ksiedza niestety nie zapraszalem a jak przyjezdza malzenstwo czy jakas parka to sobie zsuwaja lozka. Wnioskuje, ze się ludziom podoba bo Ci co juz spali wracają a nowi jak wchodza i oglądają to są zachwyceni. Z tym lozkiem przy grzejniku to tak przypadkiem wyszlo bo miał być inny uklad ale potrzebowalem nagle pokoju dla 4ch osob, wiec tak juz zostalo ale co ciekawe, rozbawil mnie jeden gość pewnego razu, ktory przyszedl i poprosił o grubszą koldre, zdziwilem sie bo on spal wlasnie przy tym grzejniku:))
          • bassooner Re: Auto - na weekend - do 15 tys 03.01.15, 13:51
            ale ja na serio pisałem o tych lanciach... no może lybre to można sobie podarować ale thesis jest na pewno zauważalna na drodze ;-)
    • rapid130 Mazda MX-5 03.01.15, 17:38
      W ''Automobiliście'' 1/2015 jest ogłoszenie.
      Rocznik 1995 (zapewne, bo omyłkowo wpisano 1985).
      Jadowicie czerwona, po renowacji w 2010 roku, cena 15000 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka