Dodaj do ulubionych

ilość biegów w samochodzie

23.12.04, 17:16
Witam,

Pytanie prozaiczne - po co w samochodzie który ma blisko 200 KM i 380 nm przy
wadze 1700 kg 6 biegów?
Efekt jest taki ze z jedynki sie rusza, dwójkę przeskakuje tylko po to zeby
zmienic na 3. 2 jest wybitnie krótka a 3 zresztą też.
Ten sam samochód z 5 biegami radził by sobie równie dobrze - moze na kołach
miał by ciut mniej nm (pewnie koło 330) ale to i tak zupełnie wystarcza.
Pozdr
Obserwuj wątek
    • sherlock_holmes Re: ilość biegów w samochodzie 23.12.04, 18:58
      W założeniu - 6 bieg ma służyć do ekonomicznej jazdy autostradą. W praktyce zagęszcza się ilość przełożeń, żeby silniki o małym zakresie użytecznych obrotów dawały z siebie wszystko.
      Choc prawde mówiąc zaskakuje mnie, że w skrsyni 6-stopniowej ingerowano w pierwsze przełożenia, zmeiniając ich wartości...
      • bocian4 Re: ilość biegów w samochodzie 27.12.04, 16:25
        ... no właśnie - wtedy jedynka jest od 0-30 km/h bo kończy się zakres obrotów,
        2 - do niecałych 80 ale nie da się z niej ruszyc bez nadwyrężania sprzęgła, i
        dopiero 3 bieg zaczyna mieć rozsądniejsze wartosći a skolei za duzo ich jest w
        okolicach 4,5 i 6. Z 4 na ogół zrzucam bezpośrednio na 6 bo nie potrzebuję Bóg
        wie jakiego przyspieszenia powyżej 150 km/h (a do tylu sięga 4!
        To jakis absurd.

Pozdrawiam
    • marekatlanta71 Re: ilość biegów w samochodzie 23.12.04, 23:06
      bocian4 napisał:

> Witam,
      >
      > Pytanie prozaiczne - po co w samochodzie który ma blisko 200 KM i 380 nm przy
      > wadze 1700 kg 6 biegów?

Wylacznie zeby na papierze byly lepsze osiagi - mozna tak zestopniowac skrzynie
      zeby pojazd na dwojce osiagal dokladnie 100 km/h i dzieki temu osiagnac super
      przyspieszenie. Mozna tez to zrobic w skrzyni pieciobiegowej, ale wtedy reszta
      biegow wydaje sie nieproporcjonalnie dluga.
      • marekatlanta71 Re: ilość biegów w samochodzie 23.12.04, 23:08
        Jeszcze tylko jedna uwaga ze w moim Accordzie zcasem mam dosc nieustannego
        machania biegami w czasie jazdy - ostatnio po prostu uzywam tylko 1,3,5 do jazdy
        w miescie i 6 na autostrade. 2 i 4 sa ignorowane.
        • brutt Re: ilość biegów w samochodzie 24.12.04, 05:08
          czesc Marku,
          Powiedz mi , nie tesknisz znow do automatu? Pamietam ze swego czasu pisales o
          tym ze kupiles ta Accord z manualem. Jestem ciekaw czy juz masz dosyc. :)))
          • marekatlanta71 Re: ilość biegów w samochodzie 24.12.04, 15:01
            brutt napisał:

> czesc Marku,
            > Powiedz mi , nie tesknisz znow do automatu? Pamietam ze swego czasu pisales o
            > tym ze kupiles ta Accord z manualem. Jestem ciekaw czy juz masz dosyc. :)))

Wiec dosyc nie mam, ale czasem sie zastanawiam czy dobrze zrobilem. teraz po
            krotce dlaczego:
            - zona nie chce jezdzic Honda wcale
            - mnie czasami diabli biora w korkach i jak trzeba szybko ruszyc
            Ale:
            - jazda na autostradzie to sama przyjemnosc - samochod na 6 biegu jest
            niesamowicie cichy, do tego cruise control dzala wspaniale z manualem.
            - przyspieszenie w warunkach normalnej jazdy jest niesamowite - wracalem z nart
            bocznymi drogami i musialem wykonac kilkukrotnie manewr wyprzedzania -
            rozpedzenie sie z 80 do 120 km/h jest wlasciwie natychmiastowe wiec samo
            wyprzedzanie to 1-2 sekundy. W automacie trzebaby kickdown, szarpac itp.
            - znacznie bezpieczniej jedzie sie po sniegu bo nie ma ryzyka ze samochod
            zdecyduje zmienic bieg, szarpnie i skonczymy w rowie
            • brutt Re: ilość biegów w samochodzie 28.12.04, 03:17
              Dzieki za odpowiedz. Ja teraz mam manuala a zona automat. Nosze sie z zamiarem
              kupna sobie automatu, nowej Mazdy 6.
              Pozdr.
              • marekatlanta71 Re: ilość biegów w samochodzie 28.12.04, 04:27
                Mazda 6 ma byc dostepna w nowej wersji - MazdaSpeed 6:
                www.autoweek.com/files/specials/galleries/mazdaspeed6/pages/index.htm
                autoweek.com/article.cms?articleId=101394
                274 KM, 6 biegowy manual, 4 drzwi, spory bagaznik, rozsadna cena. Idealny
                samochod rodzinny :)
      • bocian4 niestety mylisz się... 27.12.04, 16:21
        Marku,

Z tego powodu iż skrzynia ma 6 zamiast 5 biegów nie dochodzi na 2 do 100 tylko
        do 80 a 100 przekracza na 3 biegu. Zresztą z tego powodu ma stosunkowo słabe
        osiągi jak na moc i moment (9 s z małych hakiem do 100).
        Zresztą nie znam diesla który by na dwójce deochodził do 100 km/h. TYlko w
        większosci przypadków jest to zrozumiałe gdyz ich moc była by wówczas cieniutka
        przy mniejszych obrotach. Jednak przy blisko 200 konnej maszynie...
        Zastanawia mnie to i denerwuje za każdym razem gdy zamiast uzyć 2 biegów muszę
        używać 1,5 raza więcej. Zaczynam załować ze nei mam automatu.
        Pozdrawiam,
        • marekatlanta71 Re: niestety mylisz się... 27.12.04, 22:38
          bocian4 napisał:

> Marku,
          >
          > Z tego powodu iż skrzynia ma 6 zamiast 5 biegów nie dochodzi na 2 do 100 tylko
          > do 80 a 100 przekracza na 3 biegu.

A to dlatego ze do tej samej skrzyni najprawdopodobniej doklada sie tez
          benzyniaki ktore kreca sie o 1000 RPM wyzej i osiagaja 100 km/h na dwojce :)
    • tomek854 Re: ilość biegów w samochodzie 24.12.04, 00:06
      wydziwiaja. Ja w fiacie mialem 4 i dobrze bylo. Nysa miala 3 i tez sie dalo jezdzic :D :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka