Dodaj do ulubionych

kamerowanie OT

11.05.05, 13:28
To i ja zapytam o cos z innej beczki.

W zwiazku z nieuchronnie zblizajacym sie dniem narodzin mojego syna (tym razem
Kuba) nosze sie z zamiarem kupienia kamery. I teraz co kupic i w jakie
standardy sie wpakowac.

czy miniDV czy moze DVD? (wole miniDV)
jaka firma? (preferuje sony)

i o co tu chodzi z tymi rozdzielczosciami. PAL ma ze "trzysta cos" linii, DVD
troche wiecej. Zakladam, ze skoro standard miniDV istnieje od kilku lat i jest
kompatybilny wstecz to gdy nagrywam cos kamera 1,07mpx to i tak zapisuje sie
polowe tego. Wiec po co mi to?

Jeszcze jedno - mam tv typu 16:9 i chcialbym nagrywac filmy glownie w tym
formacie. I nie w ten sposob, by kamera domalowala mi gorne i dolne marginesy
ale by potrafila nagrywac rozciagniety obraz. Moze i tu jakies sugestie?

a ogolnie patrzac na ceny na allegro to myslalem o tych dwoch modelach, choc
drogie sa:

www.sony.pl/ShowProduct.do?site=odw_pl_PL&category=CAM+MiniDV&product=DCR-HC1000
www.sony.pl/ShowProduct.do?site=odw_pl_PL&category=CAM+MiniDV&product=DCR-PC1000E
czy ktos kamerujacy moglby sie wypowiedziec?
Obserwuj wątek
    • pap10 Re: kamerowanie OT 11.05.05, 14:05
      Niestety o kamerach nie mam zielonego pojecia :(
      Ale z wygladu wypasik :D

Pozdrowka!
      Pap :)
      • typson Re: kamerowanie OT 11.05.05, 14:16
        to tez nie jest tak, ze chce jakis wypasik. Raczej uzywam przedmiotow
        dlugoterminowo. np. pierwsza komorke (siemens S4) uzywalem od poczatku 1997 do
        konca 2002 - 6 lat!! Po prostu jak cos dziala i sie nie psuje to nie widze sensu
        wymieniac. Tak samo bylo z nissanem ;)

Co do tych kamer - minie jeszcze kilka dobrych lat zamim na dobre wejdzie
        standard hdtv, zwieksza sie rozdzielczosci obrazow nadawanych w eterze, na
        plytach typu DVD, etc. Przez ten czas planuje uzywac jednej kamery i juz. Stad
        pomysl, by kupic troche lepsza ale jednak amatorke
        • pap10 Re: kamerowanie OT 11.05.05, 14:19
          Heh, mysle bardzo podobnie i uzywam starego jak swiat Siemensa S35 od jakiegos
          absurdalnego czasu juz :) bo cos sie sprawdza to nie ma po co wymieniac, a jak
          juz cos kupowac to dobre zeby nie trzeba bylo wlasnie szybko zmieniac :)
          Szkoda ze nie moge pomoc w tej kwestii, ale trzymam kciuki za dobry wybor :)

Pozdrowka,
          Pap :)
          • sherlock_holmes Re: kamerowanie OT 11.05.05, 14:33
            Ja się też nie znam na kamerach, chociaż najlepsze opinie słyszałem o Sony i Panasonicu.
            Natomiast wg mnie Siemens S35 to najlepszy telefon wszechczasów - niech się nokiamaniacy schowają z modelami zmienianymi co 3 miesiące, bo kolejno wypuszczane modele maja wady fabryczne :P
            Jedno co mi w S35 nie pasuje to menu - troche za skomplikowane, szczególnie porównując np. z S55 - też świetny model.
            S55 zmieniłem na CX65 ...i żałuję. Jednak seria S to zupełnie co innego niz C, CX i M :(
            • pap10 Re: kamerowanie OT 11.05.05, 14:51
              Heh, ja mam S35 a zona wlasnie S55 :)
              • typson Re: kamerowanie OT 11.05.05, 15:00
                nie pieprzyc mi tu o telefonach tylko o kamerach!!
                • pap10 Re: kamerowanie OT 11.05.05, 15:03
                  ups...

A moze sa juz telefony z kamerami?
                  • sherlock_holmes Re: kamerowanie OT 11.05.05, 15:20
                    No własnie CX65 ma "kamerę". Cudzysłów całkiem na miejscu ;).
                    Za to jak dumnie brzmi napis na obudowie obiektywu: "Digital VGA camera 1:2.8" :)
                • tomek854 Re: kamerowanie OT 11.05.05, 16:15
                  Tutaj jest wątek, w ktorym mówią, co robić żeby pisali na temat:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=22174541
    • jaki71 Re: kamerowanie OT 11.05.05, 15:51
      typson napisał:
      Pomoagaliscie to i ja pomoge.

> W zwiazku z nieuchronnie zblizajacym sie dniem narodzin mojego syna (tym razem
      > Kuba) nosze sie z zamiarem kupienia kamery.

Juz myslalem ze narodziny chcesz filmowac ;)))

> I teraz co kupic i w jakie
      > standardy sie wpakowac.
      >
      > czy miniDV czy moze DVD? (wole miniDV)

Jesli nie posiadasz kamery video8 albo Hi8 to polecam miniDV. DVD odradzam. Po
      pierwsze drogi nosnik bo plytki do kamery sa mniejsze od "normalnych" 12cm. Po
      drugie nagranego kawalka nie obejzysz w zadnym innym odtwarzaczu poza kamera
      jesli nie sfinalizujesz nagrania. Po trzecie kazde ujecie traktowane jest jako
      osobny plik. Po czwarte Praktycznie nie ma mozliwosci montowania tego bo
      nagrane jst w formacie MPEG2.
      O zaletach miniDV bedzie dalej.

> jaka firma? (preferuje sony)

Ja kupilem SONY i nie zaluje bylo to ponad 2 lata temu i nie jestem na biezaco
      z modelami. Jak bedziesz sie decydowal to wrzuc modele i razem je
      przeanalizujemy i wybierzemy.

> i o co tu chodzi z tymi rozdzielczosciami. PAL ma ze "trzysta cos" linii, DVD
      > troche wiecej.

PAL ma 625 lini w tym aktywne 575 a NTSC odpowiednio 525/475. DVD ma chyba
      (pisze z glowy) 500lini aktywnych. Tak samo ma miniDV i dlatego jest idealnym
      zrodlem do produkcji DVD.

> Zakladam, ze skoro standard miniDV istnieje od kilku lat i jest
      > kompatybilny wstecz to gdy nagrywam cos kamera 1,07mpx to i tak zapisuje sie
      > polowe tego. Wiec po co mi to?

Jak pisalem PAL to 625 lini po 720 punktow czyli daje: 450 000p. Ale jak
      powiedziane bylo w MiniDV jest 500 pare lini to potrzebne jest matryca okolo
      400 000 punktow. Dlatego uzywa sie matrycy (najczesciej) 800 000. Ten nadmiar
      potrzebny jest do stabilizacji obrazu, redukcji szumu, niwelowaniu martwych
      pixli. Wieksze matryce potrzebne sa TYLKO do robienia jako takich zdjec.

> Jeszcze jedno - mam tv typu 16:9 i chcialbym nagrywac filmy glownie w tym
      > formacie. I nie w ten sposob, by kamera domalowala mi gorne i dolne marginesy
      > ale by potrafila nagrywac rozciagniety obraz. Moze i tu jakies sugestie?

Wszystkie kamerki miniDV pisza w standardach 4:3 i 16:9. To rozciagniecie to
      pewnie obraz anamorficzny. Tak wlasnie nagrywaja. Ale jest to robione na dwa
      sposoby: albo matryca jest w formacie 4:3 i panoramiczny obraz robiony jest
      poprzez wyciecie troche u gory i u dolu. Albo matryca jest nadwymiarowa i
      kamera kozysta z innych czaesci matrycy w zaleznosci od formatu.
      Najwazniejsze jest zeby kamera miala duzy przetwornik fizycznie a nie w pixlach
      czyli 1/3 lub 1/4 cala. Nie mniejsza. Ewentualnie jak kasa pozwala to z 3 CCD.
      Ale trzeba unikac najtanszych kamer z 3 CCD panasonika bo nie najlepsze opinie
      o nich kraza.

> a ogolnie patrzac na ceny na allegro to myslalem o tych dwoch modelach, choc
      > drogie sa:
      > czy ktos kamerujacy moglby sie wypowiedziec?

Jak sie blizej przyjze tym modelom to ci cos wiecej o nich na za albo na
      przeciw napisze.

A jak masz watpliwosci co do tego co napisalem to pytaj

P.S.
      Mialo byc o zaletach miniDV.
      -Montarz bezstratby na kompie poprzez Fire-Wire - przesylany jest strumien DV z
      kamery do kompa, montarz odbywa sie na strumieniu DV i wypluty zostaje strumien
      DV. Nie ma nigdzie zadnej przemiany typu cyfra/analog.
      - material zmontowany gotowy jest do przerobienia na DVD
      - jakosc nie odbiega od jakosci uzyskiwanej na profesjonaklnej kamerze BETACAM
      (analogowej) a nawet ma przewage bo mozna kopiowac w nieskonczonosc bez straty
      a w becie tylko 3 kopie sa dozwolone. Ponad 50% materialow w TV jest krecone na
      DV.
      • jaki71 Re: kamerowanie OT 11.05.05, 19:11
        Jesli finanse pozwola to z tych dwoch kamerek ktore wypisales to ja polecam
        jednak ta:

DCR-HC1000

Dlaczego?
        - ma obiektyw o wiekszej srednicy.
        - ma sterowanie ostroscia i zoomem z pierscienia.
        - optyczny stabilizator obrazu
        - posiada funkcje HAD - jest to rodzaj przetwornika, dizeki ktoremu w trudnych
        warunkach oswietleniowych kamera daje lepszy obraz znaczy mniej zaszumiony i
        jasniejszy. Kazda profesjonalna kamera sonego posiada taki przetwornik
        - kamerki z seri PC sa male dobrze dopasione jesli chodzi o mozliwosci ale maja
        fatalny uchwyt. JA jakos nie potrafie jej chwycic zeby bylo mi wygodnie. trzyma
        sie ja jakos tak jak pistolet a nie jak kamere ale to musisz sam ocenic -
        najlepiej pojsc do jakiegos sklepu sony i potrzymac obie.
        - wada tej kamery to jej rozmiar a moze zaleta bo niektorzy wola wieksze i
        ciezsza bo latwiej kamere utrzymac.
        Jedynie co kusi w tej drugiej (DCR-PC1000E) to przetwornik CMOS teoretycznie z
        mniejszym poziomem szumu. Ale porownujac CMOS'a ja bym wybral HAD'a.

To tyle jesli chodzi o te dwie kamerki. Natomiast jesli chodzi o standardy HDTV
        i "Blue Ray DVD" to nie jest az tak odlegla przyszlosc.
        SONY i inni producenci juz produkuja kamery HDV czyli hybryde HDTV z DV. Ale sa
        to jeszcze drogie zabawki dla zawodowcow. DVD blueray juz sie pojawiaja w
        sprzedazy. A TVN i Polsat prowadza rozmowy o wspolnym nadawani w cyfrowej
        platwormie naziemnej. Najpozniej w 2007 ma ona juz powstac. Tyle ze ma ona
        zalety w glownej mierze dla nadawcow (pomijajac koszty wymiany lub budowy
        nadajnikow) a nie dla odbiorcy, ktory musi pokryc koszty wymiany telewizora albo
        nabycia dekodera (dekoder DVB sie nie nada). A wzrost jakosci nie bedzie az tak
        duzy zeby to zrekompensowac. Co innego w USA gdzie system NTSC nie przystoi do
        XXI wieku.
        • typson Re: kamerowanie OT 11.05.05, 23:20
          To tyle jesli chodzi o te dwie kamerki. Natomiast jesli chodzi o standardy HDTV
          > i "Blue Ray DVD" to nie jest az tak odlegla przyszlosc.
          > SONY i inni producenci juz produkuja kamery HDV czyli hybryde HDTV z DV. Ale sa
          > to jeszcze drogie zabawki dla zawodowcow. DVD blueray juz sie pojawiaja w
          > sprzedazy. A TVN i Polsat prowadza rozmowy o wspolnym nadawani w cyfrowej
          > platwormie naziemnej. Najpozniej w 2007 ma ona juz powstac. Tyle ze ma ona
          > zalety w glownej mierze dla nadawcow (pomijajac koszty wymiany lub budowy
          > nadajnikow) a nie dla odbiorcy, ktory musi pokryc koszty wymiany telewizora alb
          > o
          > nabycia dekodera (dekoder DVB sie nie nada

dokladnie. W 2007 start ale wierz mi nie chce ogladac tylko polsatu w dobrej
          jakosci. Nawet jesli stworza konkurencje do cyfry+ to i tak wiekszosc dalej
          bedzie nadawana w "starej" jakosci.

I jeszcze jedno - slusznie zauwazyles - na czyms trzeba to wyswietlic. Dobre i
          ciche rzutniki swoje kosztuja i nie bedzie sie ich wlaczac na "wiadomosci". Daje
          wiec minimum 5 lat na wejscie i upowszechnienie sie standardu a przez ten czas
          miniDV jest OK
          • jaki71 Re: kamerowanie OT 11.05.05, 23:50
            typson napisał:

> dokladnie. W 2007 start ale wierz mi nie chce ogladac tylko polsatu w dobrej
            > jakosci. Nawet jesli stworza konkurencje do cyfry+ to i tak wiekszosc dalej
            > bedzie nadawana w "starej" jakosci.

W platformie tej bedzie okolo 10 kanalow TVN i tylez samo Polsatu. Moze jeszcze
            sie cos zmiesci. A co do jakosci to nie jset tak rozowo. Jesli by to szlo z jako
            takim bit ratem to by bylo ok ale nie idzie czesto grubo ponizej 6MB/s. I to
            niestey widac szczegolnie na transmisjach sportowych gdzie np. pilkarze biegaja
            po zielonej wykladzinie a nie po trawie. Przyznam sie ze ja jestem czlowiekiem z
            poprzedniej epoki jesli chodi o obraz telewizyjny. Do przeklniecia dla mnie sa
            delikatne zaklucenia analogowa ale nie trawie cyfrwych. Podziwiam mlode
            pokolenie ktore moze ogladac divix'y i pokrewne formaty. Mnie na ten obraz sie
            watroba przekreca. Jedyny plus to dzwiek przestrzenny.

> I jeszcze jedno - slusznie zauwazyles - na czyms trzeba to wyswietlic. Dobre i
            > ciche rzutniki swoje kosztuja i nie bedzie sie ich wlaczac na "wiadomosci".
            >Daj
            > e
            > wiec minimum 5 lat na wejscie i upowszechnienie sie standardu a przez ten czas
            > miniDV jest OK

U nas jak najbardziej sie zgodze, ale w krajach rozwinietych gospodarczo to jest
            juz tuz tuz. O USA to juz nawet nie bede wspominal bo to osobna historia i ceny
            sprzetu rtv tak samo. Ale na potrzeby amatorskie dlugo miniDv bedzie standardem
            wystarczajacym. Profesjonalnie stosuje sie standard DVCAM - nie rozniacy sie
            praktycznie od miniDv niczym poza torem prowadzenia tasmy. Walczy skutecznie z
            DIGITAL BETACAM i IMX MPEG mocno promowanym przez SONE'go

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka