Dodaj do ulubionych

Fajny transport wczoraj widziałem

12.05.05, 20:47
Wieźli skrzydło od jakiegoś wielkiego samolotu.

Pilot miał tabliczkę szerokość 4.20, ale długość to było coś: miało to chyba ponad 30 metrów! Mniej więcej w 2/3 skrzydło miało przyczepione takie kółka a jeszcze tak z długość autobusu wystawała z tyłu...

Swoją drogą ta przyczepka miala skręcane kółka - i dobrze, bo inaczej by nie wyrobił w zakręcie.

Ciekawe:
1. Czy tymi kółeczkami się kieruje (z kabiny TIRa, a może zdalnie sterowane są z tylnego pilota) czy są takie podsterowne jak przyczepka od ikarusa
2. Jak się prowadzi takiego potwora
3. Skąd do k.. nędzy skrzydło od jakiegoś boeinga czy czegoś we wrocławiu?
Obserwuj wątek
    • kierowiec1 Re: Fajny transport wczoraj widziałem 12.05.05, 21:52
      tomek854 napisał:

> Wieźli skrzydło od jakiegoś wielkiego samolotu.

Sadze, ze nie od samolotu ;-)
      www.enercon.de/en/_home.htm
      Po prawej stronie kliknij na Products -> E-70

(z danych technicznych: srednica wirnika 70 m)

> Ciekawe:
      > 1. Czy tymi kółeczkami się kieruje (z kabiny TIRa, a może zdalnie sterowane są
      > z tylnego pilota) czy są takie podsterowne jak przyczepka od ikarusa

Zalezy od konstrukcji. Znam takie, co do szybkiej jazdy po autostradzie sa
      blokowane na prosto, a do wolnego manewrowania sa sterowane przewodowo przez
      operatora idacego pieszo obok.

> 2. Jak się prowadzi takiego potwora

Prosto tak samo, jak kazdy inny. A jak jest krzywo i ciasno, to prowadzenie jest
      parametrem, ktory zwisa i powiewa ;-)

> 3. Skąd do k.. nędzy skrzydło od jakiegoś boeinga czy czegoś we wrocławiu?

Patrz powyzej.

BTW fabryke Enercon w Aurich (Fryzja Wschodnia) zwiedzilem osobiscie. A zestawow
      E-66 (poprzednik E-70) u nas w okolicy stoi od groma. I czesto mozna spotkac
      transporty w nocy na autostradzie.

Pozdr.

K.
      • tomek854 Re: Fajny transport wczoraj widziałem 12.05.05, 23:52
        > Sadze, ze nie od samolotu ;-)

No, to musiało być to.

> Zalezy od konstrukcji. Znam takie, co do szybkiej jazdy po autostradzie sa
        > blokowane na prosto, a do wolnego manewrowania sa sterowane przewodowo przez
        > operatora idacego pieszo obok.

nie, bo oni skręcali na skrzyżowaniu w lewo, i te kółeczka za bardzo ścięły zakręt i ciągnik przyhamował, a te kółeczka odbiły w prawo, i się zmieścił.

W tylnim pilocie siedziało dwóch kolesi, i jeden coś trzymał na kolanach, więc stąd pomysł na zdalne sterowanie.

Pieszo odpada - za szybko to jechało.

> Prosto tak samo, jak kazdy inny. A jak jest krzywo i ciasno, to prowadzenie jest
        > parametrem, ktory zwisa i powiewa ;-)

Chciałbym kiedyś pokierować czymś dużym.

Pamietam kiedyś jakie wrażenie na mnie robiło jak wprowadzili te długie volvo 3 osiowe do MPK Wrocław, i ja wracałem od swojej ówczesnej dziewczyny ostatnim kursem do zajezdni i facet sobie grzał tym po śliskiej, oblodzonej kostce jakieś 60 pomiędzy zaparkowanymi samochodami mijając je na kilkanaście cm...
      • staruch5 Re: Fajny transport wczoraj widziałem - kierowiec1 13.05.05, 14:33
        czesto sie zastanawialem nad moca tych wiatrakow. tam stoi 2,000 kW. Uwielbiam
        te amerykanska notacje! Dla mnie 2kW to za malo, ale 2 MW to za duzo. Ile to
        jest?(Oczywiscie to chyba moc max.)
        • kierowiec1 Moce wiatrakow 13.05.05, 15:57
          staruch5 napisał:

> czesto sie zastanawialem nad moca tych wiatrakow. tam stoi 2,000 kW. Uwielbiam
          > te amerykanska notacje! Dla mnie 2kW to za malo, ale 2 MW to za duzo. Ile to
          > jest?

Tam dobrze stoi. E-66 ma moc nominalna 1500 kW = 1,5 MW, a E-70 odpowiednio 2000
          kW = 2,0 MW.

A E-112 ma 4500 kW = 4,5 MW :-)

> (Oczywiscie to chyba moc max.)

Moc znamionowa. Wzglednie stala od minimalnej znamionowej predkosci wiatru (ok.
          13 m/s) do gornej znamionowej predkosci - predkosci wylaczenia (zaleznie od typu
          instalacji 25..35 m/s).

Tu, gdzie mieszkam, nasycenie wiatrakami jest takie, ze sa momenty, kiedy np.
          piaty co do wielkosci zaklad energetyczny w Niemczech caly pobor mocy kryje z
          wiatrakow i jeszcze troszke do sieci krajowej oddaje.

Pozdr.

K. (pracownik tego zakladu energetycznego :-)
          • staruch5 Re: Moce wiatrakow 16.05.05, 08:58
            wiem cos o tym. Wprawdzie do samej Fryzji nie jezdze, ale blisko. Kolo Hamburga
            i do Flensburga nasycenie tez jest spore. Straszna ohyda, ale na szczescie
            krajobraz i bez tego niepiekny.Pzdr. i dzieki.
    • kolowr na A4? 12.05.05, 21:55
      na wysokości zjazdu wrocław wschód stało to to pod mostem, z pilotem, pewnie
      tylko w nocy się porusza, bo zakręty scina lekko :D
      wg mnie to nie skrzydło było, tylko łopata od smigła z wiatraka-elektrowni. za
      wąskie na samolot i za chude. chyba, zę robią super-jumbo-szybowiec :)
      • tomek854 Re: na A4? 12.05.05, 23:53
        Nop, ja to widziałem koło Astry - jechali z Na Ostatnim Groszu i skręcali w lewo na Środę Śl.
        • tody1305 Re: na A4? 13.05.05, 08:29
          www.funpic.hu/files/pics/00021/00021799.jpg
          O takie cuś chodzi?
    • qrakki999 Re: Fajny transport wczoraj widziałem 13.05.05, 10:41
      Słysząłem ze ten Airbus A 380 zgubił coś w czasie lotu próbnego, moze spadło
      pod Wrockiem i zabaierali do domu buahhahaha

A ja ostatnio w Wawie widziałem na Wisle barke z wielkimi kadziami do browaru
      zapewne. Byle dobre piwo w tym warzyli:)

pzdr
      Q
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka