28.07.06, 15:11
Tak się zacząłem zastanawiac nad kupnem,gdy wczoraj na dystansie 90 km
spotkalem 3 patrole.W dodatku na tej samej trasie,gdzie dostalem 10pkt.
jednorazowo.

Nie moge znaleźć wątku, w którym już ktoś pytał co warto kupić a czego nie warto.

Chcialbym raczej cos latwo jest zdemontowac i zamonotwac. Sprzet nie bylby
wykorzystywany codziennie.Bardziej raz na tydzien.

Wdzięczny będę za wszelkie porady.

pozdrawiam
gk
Obserwuj wątek
    • m.a.n.n Re: CB radio 28.07.06, 15:16
      Polecam Unidena 520 (jest maly) podpinany do zapalniczki + jakas antena na
      magnes, jesli chcesz operowac tylko na drodze. A lepiej zamontowac na stale a
      antene na zabce wykrecana. Zreszta, polecam przewertowac: www.cb-
      radio.pl/, a zwlaszcza forum.
      • pizza987 Re: CB radio 28.07.06, 15:23
        Ja mam ALANa100PLUS. Pieroński szumofon, zamierzam zmienić także na UNIDENa 520XL.

Ale nie traktuj CB tylko jako skutecznego antyradaru. Ja mimo posiadania CB od ponad roku nie jeżdżę wcale szybciej niż jeździłem, ograniczenia też respektuję. Poza informacją o radarach i innych niespodziankach potrzebny jest przede wszystkim rozsądek.
        • m.a.n.n Re: CB radio 28.07.06, 15:53
          >Ja mam ALANa100PLUS.

Na początku też mierzyłem w ten oto model... Lepiej dołożyć parę groszy)

> Ale nie traktuj CB tylko jako skutecznego antyradaru. Ja mimo posiadania CB od
          > ponad roku nie jeżdżę wcale szybciej niż jeździłem, ograniczenia też respektuję
          > . Poza informacją o radarach i innych niespodziankach potrzebny jest przede wsz
          > ystkim rozsądek.

A ja zafundowałem sobie dla bezpieczeństwa, dużo jeżdżę sam, poza tym w długiej
          trasie zawsze raźniej.
    • dwiesciepompka Re: CB radio 28.07.06, 15:37
      Nie podejrzewam bym przyspieszyl swoj styl jazdy.To bardziej dla komfortu,by nie
      wygladac ciagle po krzakach.

A jesli chodzi o antene?Pewnie czym dluzsza tym lepsza?
      • truskava Re: CB radio 28.07.06, 15:52
        Najlepsze parametry nadawania uzyskasz montując antenę "na stałe"
        centralnie na dachu samochodu (czyli trzeba zrobić dziur w dachu itp.)
        Jak nie chcesz mieć dziury w dachu to mozna zamontować za pomoca uchwytu na
        pokrywie bagażnika lub rynience dachowej.
        Najgorsze parametry dają anteny na podstawie magnesowej.

Jeżeli chodzi o odbiór - to tu faktycznie w przybliżeniu działa zasada,
        że im dłuższa antena, tym lepiej.

W miarę przyzwoitą anteną jest President New Alaska (coś ok. 115-130 zł).
    • dwiesciepompka Re: CB radio 28.07.06, 15:41
      Acha, a jak jest z glosnikiem? Trzeba kupic oddzielny,czy z samochodowych się
      korzysta?

dzięki
      • truskava Re: CB radio 28.07.06, 15:46
        Głośnik jest wbudowany w urządzenie, a jest też mozliwość podpięcia zewnętrznego
        głosnika.
      • pizza987 Re: CB radio 28.07.06, 15:49
        Głośnik jest wbudowany, jakość-różnie z tym bywa. Antena-ja mam magnetyczną SIRIO CB Line 145 (dł. 145 cm) i jestem bardzo zadowolony poza jednym. Przed wjazdem do jakiegokolwiek garażu/parkingu poziemniego muszę ją zdejmować. Dobre opinie słyszałem o antenach magnetycznych Hustler, ale nie miałem jeszcze z takim sprzętem okoliczności więc się nie wypowiem....
        • typson Re: CB radio 28.07.06, 15:55
          > Dobre opinie słyszałem o antenach magnetycznych Hustler,

a to co to?? Dodają to do tego górnolotnego czasopisma mięsnego??
      • m.a.n.n Re: CB radio 28.07.06, 15:50

> A jesli chodzi o antene?Pewnie czym dluzsza tym lepsza

Tak. Ale taka o długości 130mm do mobilu całkiem starczy, chyba, że po samym
        mieście - wtedy krótsza lepsza, bo sztywniejsza (rzuć okiem na taryfiarzy).

> Acha, a jak jest z glosnikiem? Trzeba kupic oddzielny,czy z samochodowych się
        > korzysta?

Zwykle CB ma wbudowany, ten Uniden 520 nei wymaga niczego procz anteny, ale
        jeśli chcesz, to możesz kupić zewnetrzny. Czy do głośników aucianych? Nie wiem,
        może sięda (a może na pewno, ale pewnie się nie stosuje). A ten model to akurat
        takie minimum.

> dzięki

n/p ;) zajrzyj też tutaj: www.cb.nio.pl/ znajdziesz przykłady instalacji.
        • truskava Re: CB radio 28.07.06, 15:57
          m.a.n.n napisał:

> Ale taka o długości 130mm do mobilu całkiem starczy, chyba, że po samym
          > mieście - wtedy krótsza lepsza, bo sztywniejsza (rzuć okiem na taryfiarzy).

Hmmm... Od paru ładnych lat prawie nie spotyka się CB w taksówkach,
          +/- od czasu gdy telefony komórkowe stały się powszechne (mam na myśli sytuację
          w W-wie, w innych miastach może być inaczej).
          Taksówkarze korzystają łącznośc radiową (głosową lub przez terminal typu
          PYRYLANDIA) na zupełnie innym paśmie - stąd inna długość anteny.
          • m.a.n.n Re: CB radio 28.07.06, 16:02
            Tak tak, rozpedziłem się, jeśli chodzi o przykład. Mój błąd. Chodzi o to, że
            antena CB powinna stać pionowo, aby równomiernie rozchodził się sygnał. A więc
            im sztywniejsza tym lepsza. Jeśli jeździmy poza miastem, to raczej rzadko
            gwałtownie hamujemy, ruszamy itepe a więc antena jest zwykle prosta; w mieście
            jest to nieuniknione - laga się giba w te i w tamte. A więc tutaj dobrze
            sprawdzają się te krótsze, bo są sztywne...
            • truskava Re: CB radio 28.07.06, 16:10
              m.a.n.n napisał:

> Tak tak, rozpedziłem się, jeśli chodzi o przykład. Mój błąd. Chodzi o to, że
              > antena CB powinna stać pionowo, aby równomiernie rozchodził się sygnał. A więc
              > im sztywniejsza tym lepsza. Jeśli jeździmy poza miastem, to raczej rzadko
              > gwałtownie hamujemy, ruszamy itepe a więc antena jest zwykle prosta; w mieście
              > jest to nieuniknione - laga się giba w te i w tamte. A więc tutaj dobrze
              > sprawdzają się te krótsze, bo są sztywne...

Ja sobie troche przypatenciłem... ;-)
              Jak jeżdże po mieście i okolicach, to montuję antenkę pionowo.
              A jak wybieram się w trasę, to lekko pochylam ją do przodu tak,
              że przy prędkościach rzędu 100 km/h sama sie prostuje...
    • dwiesciepompka Re: CB radio 28.07.06, 16:02
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi.Poczytam sobie linki.

Czy po kupieniu trzeba to jakoś stroic?

Wymyslilem sobie taka sytuacje,ze na codzien nie mam anteny zamocowanej ani
      odbiornika w aucie (na moim osiedlu szybko bym stracil i jedno i drugie ciagle
      trzymajac to w i na aucie). Tylko wyruszajac w trase szybki montaz odbiornika i
      anteny i siup.Realne?

• m.a.n.n Re: CB radio 28.07.06, 16:05
        > Czy po kupieniu trzeba to jakoś stroic?

Zwykle tak, antenę do odbiornika. Ucina się antenę o pare mm za pomocą miernika
        fali stojącej (a teraz wypadłą mi jego nazwa z głowy), oczywiście w jakimś
        serwisie, chyba że się ktośna tym zna. Problemem są też przebicia z silnika, ale
        to jest też do zrobienia (ale tutaj słyszałem ze się gdzieś jakiś kondensator
        podpina - it's a kind of magic dla mnie).
        • truskava Re: CB radio 28.07.06, 16:12
          Jak mniemam chodzi o "SWR-miarkę"...
      • m.a.n.n Re: CB radio 28.07.06, 16:07
        > Wymyslilem sobie taka sytuacje,ze na codzien nie mam anteny zamocowanej ani
        > odbiornika w aucie (na moim osiedlu szybko bym stracil i jedno i drugie ciagle
        > trzymajac to w i na aucie). Tylko wyruszajac w trase szybki montaz odbiornika
        > i
        > anteny i siup.Realne?

Pewnie. Myślę że znajdziesz gdzieś odpowiednią konfigurację wśród podanych linek.
      • truskava Re: CB radio 28.07.06, 16:15
        > Wymyslilem sobie taka sytuacje,ze na codzien nie mam anteny zamocowanej ani
        > odbiornika w aucie (na moim osiedlu szybko bym stracil i jedno i drugie ciagle
        > trzymajac to w i na aucie). Tylko wyruszajac w trase szybki montaz odbiornika
        > i anteny i siup.Realne?

Czy to będzie antena magnesowa, czy przykręcana, to gdy już bedziesz miał całą
        instalację zrobioną (antenową i zasilajacą, w zalezności od przyjętego
        rozwiązania), to montaż anteny i radia (oraz późniejszy demontaż), nie zajmuje
        dłużej niż 30-60 sek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka