Dodaj do ulubionych

przegląd przed zimą

12.11.07, 08:54
Chyba wypadaloby dac samochod przed zima do przegladu, prawda? Kapcie zimowe zalozone, co prawda maja juz trzeci rok i trzeba bedzie jezdzic na nich ostroznie, ale co poza tym? Czy sa jakies rzeczy do sprawdzenia przed zima, ktorych szczegolnie pilnujecie? Plyn hamulcowy, wymiana olejow, to-tamto?
Tez slyszeliscie, ze zima ma byc mrozna? Podobno domowe zwierzatka typu psy i koty żrą na potęgę i tyją w oczach, co ma byc zapowiedzia ostrej zimy, i podobno to bardziej wiarygodne niz proroctwa starych gorali.
Obserwuj wątek
    • sven_b Re: przegląd przed zimą 12.11.07, 09:52
      Z tymi zwierzętami to ostrożnie. Przed ostatnią zimą ktoś przejechał się na
      mrówkach które rzekomo miały sie zdrowo fortyfikować:-)

Chodzi o to zeby nie chechłać, wiec sprawdz sobie jak ładuje akumulator. Jezeli
      dawno nie wymieniałeś a autko stoi pod chmurką to wymień świece i filtr paliwa.
      Pociągnij silikonem gumowe uszczelki. O wymiane oleju można pokusić sie jak masz
      np. 2/3 jego wyznaczonego przebiegu.
      • wo_bi Re: przegląd przed zimą 12.11.07, 20:23
        sven_b napisał:

> Pociągnij silikonem gumowe uszczelki.

Lepiej wazelinka ;)
    • mrzagi01 Re: przegląd przed zimą 12.11.07, 10:19
      loveandpeace napisała:

> Tez slyszeliscie, ze zima ma byc mrozna? Podobno domowe zwierzatka typu psy i k
      > oty żrą na potęgę i tyją w oczach, co ma byc zapowiedzia ostrej zimy, i podobno
      > to bardziej wiarygodne niz proroctwa starych gorali.

no nie wiem, moje sierściuchy żrą normalnie, ale trzeba by sie Bassa zapytać,
      czy pod jego bestią nie zaczęły trzeszczeć deski w podłodze ;)
      • bassooner Re: przegląd przed zimą 12.11.07, 15:29
        mrzagi01 napisał:
        no nie wiem, moje sierściuchy żrą normalnie, ale trzeba by sie Bassa zapytać,
        > czy pod jego bestią nie zaczęły trzeszczeć deski w podłodze ;)
        nie używany), a to mu z buta pociągnie lub sprzeda liścia (spoliczkuje znaczy się).
        On nie pozostaje jej dłużny i drapnie ją w końcu, doprowadzony do ostateczności.
        Wtedy Tośka z dość bliskiej odległości krzyczy na niego, wchodząc na "C"
        pięciokreślne...wtedy zaczyna rezonować wszelki fajans oraz moje plomby
        amalgamatowe, zarysowują się szczeliny konstrukcyjne na murach, a kot wymięka i
        ucieka na zimny dwór, z którego dopiero co przyszedł.
        >
    • edek40 Re: przegląd przed zimą 12.11.07, 11:03
      Loj, panocku, bydzie sroga. Wlasniek wrocil z Zakopanego. Gorolicki na potege opal woza ;) A i lowiecki sie tak smisznie otrzasajom. Haj!!!

Jezeli dbasz regularnie o automobil to dodatkowy przeglad nie jest konieczny. Jezeli masz jakiekolwiek watpliwosci to koniecznie sprawdz ladowanie (o czym pisano), walory plynu chlodzacego i, jesli jeszcze Ci sie ostal, koniecznie zlej letni plyn do spryskiwacza - o tym czasem sie zapomina i jezdzi, az do zamarzniecia. Warto rowniez przetrzec jakims siuwaksem uszczelki i zakonserwowac zamki w drzwiach. Warto poza tym utkac wata szyby i okleic gazeta, aby cugow nie bylo ;)
      • mrzagi01 najważniejsze 12.11.07, 11:07
        trzeba sprawdzić stan techniczny mietełki i skrobaczki
        • loveandpeace Re: najważniejsze 12.11.07, 11:46
          Mietełkę mi gwizdli, więc nie sprawdzę, a zanim sprzedam makulaturę, żeby kupić nową, to wiosna nastanie :-) Ale z kolei jak sprzedam gazety, to czym wyłoże szyby? Ot, wieczne utrapienie...
          Co wy z tymi uszczelkami. Nigdy nic z nimi nie robiłam, już od jakichś 4 lat, i nie było żadnego problemu. Jaki w ogóle mógłby być? Że przy mrozie drzwi się z trudem będą otwierać?
          • sven_b Re: najważniejsze 12.11.07, 11:55
            > Że przy mrozie drzwi się z trudem będą otwierać?
            O widzisz, już łapiesz temat:-)
          • edek40 Re: najważniejsze 12.11.07, 12:04
            W nowych autach problem jest marginalny. Jednak z wiekiem uszczelki nieco parcieja i w otworkach zalegac moze woda. Gdy chwyci siarczysty mroz (a w naszych szerokosciach geograficznych to czasem kwestia kilku godzin) to nie wlamiesz sie do auta, az sloneczko nieco nie rozgrzeje nadwozia.
          • sherlock_holmes Re: najważniejsze 12.11.07, 20:17
            Bo nawet w Japońcach uszczeki trza machnąć siakimś szprajem przed zimą cby nie przymarzły.
            Polecam dokładne umycie szyb od środka i równie dokładne odkurzenie wnętrza - brud i kurz chłoną wilgoć sprzyjając parowaniu szyb.
        • emes-nju Re: najważniejsze 12.11.07, 12:40
          mrzagi01 napisał:

> trzeba sprawdzić stan techniczny mietełki i skrobaczki

Najpierw trzeba je znalesc! :-D
    • margotje Re: przegląd przed zimą 12.11.07, 13:07
      Ale zesta kobicie napodpowiadali... usmialam sie do lez
      Love, wiesz juz teraz co masz robic? no wiesz, nie?
      • sven_b Re: przegląd przed zimą 12.11.07, 13:21
        No co? Chłodzący i świece sobie wymieni, a uszczelkę gdzieś jej mogą pociągnąć:-)
        • bassooner Re: przegląd przed zimą 12.11.07, 15:35
          Aaa...zimówki żem przełożył dzisiaj...u mnie za takie cóś 28 zyla wołają - z
          wyważeniem oczywizda.
          • emes-nju Re: przegląd przed zimą 12.11.07, 15:40
            bassooner napisał:

> Aaa...zimówki żem przełożył dzisiaj...u mnie za takie cóś 28 zyla
            > wołają

U mnie tez! Za kolo :-P
            • speedone Re: przegląd przed zimą 12.11.07, 19:48
              o samochód dbam ciagle wiec nie miałem wiele roboty plyn zimowy 35- 35zl i do
              spryskiwaczy 22- za 10zl , założonych zimowek jeszcze niemam ale lezą grzecznie
              na stalowych felgach i czekają na śnieg
            • wo_bi Re: przegląd przed zimą 12.11.07, 20:30
              emes-nju napisał:

> bassooner napisał:
              >
              > > Aaa...zimówki żem przełożył dzisiaj...u mnie za takie cóś 28 zyla
              > > wołają
              >
              > U mnie tez! Za kolo :-P

Ojciec moj rodzony dzisiaj nowe zimowki na "zimowe" felgi zakladal. A potem
              calosc na samochod. No i wulkanizator krzyknal 50pln. 50pln za 4 kola!! Ojciec 3
              razy sie pytal, czy dobrze uslyszal.
              >
              • margotje Re: przegląd przed zimą 12.11.07, 23:08
                wo_bi napisał:

. No i wulkanizator krzyknal 50pln. 50pln za 4 kola!! Ojciec
                > 3
                > razy sie pytal, czy dobrze uslyszal.
                > >

TO duzo czy malo?
                • ballbreaker Re: przegląd przed zimą 13.11.07, 00:13
                  standardowo. w moich okolicach tak samo, nie liczac zaprzyjaznionego warsztatu :)
    • ballbreaker Re: przegląd przed zimą 13.11.07, 00:14
      sprawdz kable wysokiego napiecia, bo mnie dzis z nienacka jeden sparcial (ten
      najwazniejszy w sumie) i mam trupa na podworku zamiast samochodu :D jutro walczymy.
      • margotje Re: przegląd przed zimą 13.11.07, 08:54
        ballbreaker napisał:

bo mnie dzis z nienacka jeden sparcial (ten
        > najwazniejszy w sumie)

wstretne te kable, oj wstretne i zlosliwe! ot, tak poprostu, znienacka wzial
        dzisiaj i spracial .....:)))))
        • ballbreaker Re: przegląd przed zimą 13.11.07, 18:56
          no jak mamusie kocham! jade sobie spokojnie, a tu nagle obroty mi szalec
          zaczely, na gaz reaguje jak chce, mocy nie ma w ogole... ledwo z drogi
          zjechalem... maske otwieram, patrze a tam taaaaka iskra! i skacze mi swinia
          jedna po kablu i akumulatorze! zdzielic ja chcialem i przegonic w diably, ale
          ledwo reke podniesc zdazylem a ona mnie popiescila... te iskry to teraz bez
          wstydu sa, tak na ulicy se pozwalaja, ehh...

a kabel mial cale pol roku :) stad moze moje zaskoczenie wynika :)
          • krakus.b6 Re: przegląd przed zimą 13.11.07, 19:01
            Najefektywniejsze kable to w IPNie w teczkach siedzą.
            • ballbreaker Re: przegląd przed zimą 13.11.07, 19:14
              masz numer do nich? zadzwonie spytac czy maja kable do mojego rzęcha :)
    • 1realista Re: przegląd przed zimą 14.11.07, 22:25
      Sprawdzić jak zamki chodzą i ew. przesmarować ( rownież ten od korka do baku paliwa!!!).Wypsikać letni płyn ze spryskiwaczy bo moze zamrznać. W dieslu sprawdzić jak tam filtr paliwa bo może by go odwodnić/wymienić no i o ile rzadko sie jexdzi warto przemysleć ile letniego paliwa nam zostalo bo jak przyjdzie szybko spory mroz to nam instalacja paliwowa sie zapcha osadami wytrącalnymi na mrozie. Warto sprawdzić jak tam filtr pyłkowy bo przy zatkanym moze sie okazac że wentylacja niewydolna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka