Dodaj do ulubionych

Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie?

13.11.07, 20:44
Przed zakupem jestem ciekawy Waszych opini. Będę wdzięczny za każdą
uwagę.
Obserwuj wątek
    • bassooner Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 13.11.07, 21:01
      Co ja myślę...ja myślę bardzo rzadko, a i wtedy tylko, to co mi się podoba i
      już...;-)))
      A co to za diesel ? Czasami nie ten co w Vectrze i nie na podwoziu Vectry???
      Bo jeżeli tak, to ja nie wiem czy warto płacić ino za sam design.
      • czawez Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 13.11.07, 21:10
        Ten sam silnik. W Oplu oznaczony jako 2.2 DTI, a podwozie to nie
        wiem.
        • drpawelek Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 14.11.07, 00:17
          Plyta podlogowa jest ta sama, ale roznice sa ogromne, wiec nie przekreslalbym
          samochodu tylko z tego powodu. To jeden z najlepszych (moze nawet najlepszy)
          przednionapedowcow na rynku, w przeciwienstwie do Vectry, czy naszego
          amerykanskiego Malibu. Rzeczywiscie - placi sie za design i za dobra obsluge u
          dilera. Niezawodnosc - na poziomie nisko/srednim, pewnie nie gorsza niz volvo
          albo audi. Ogolnie, to troche za duzo wyrafinowanej technologii nie wrozy dobrze
          na przyszlosc. A silnik diesla w Saabie? Prawdziwy Saab powinien miec
          czterocylindrovy silnik turbo - w tym modelu najlepiej w wersji high-pressure
          (2.0T, 210hp). Wtedy pali bardzo malo, a zbiera sie doskonale, zwlaszcza na 2-3
          biegu - na poziomie wielu aut "sportowych" i niewiele gorzej od Aero V6. W
          dodatku nie posiada klopotliwego przedniego spojlera. Modele 2003 uwazane sa za
          bardziej zawodne niz pozniejsze, chociaz moj 2003 byl fantastyczny. Podobno
          trzeba unikac automatow. Co jeszcze?
    • marekatlanta71 Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 13.11.07, 21:38
      1. Jezeli na gwaracji, to wylacznie jak masz duzo wolnego czasu na jezdzenie do
      serwisu.

2. Jezeli bez gwarancji to wylacznie jezeli jest za darmo a obecny wlasciciel
      daje Ci jakies pieniadze za to ze sie pozbyje tego grata.

Wlascicel 9-3...
      • bassooner Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 13.11.07, 21:42
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14718&w=71483023
        Tu jest link do oceny 93...bo pewnieś nie na bieżąco...;-)))
      • civic_06 Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 14.11.07, 07:25
        marekatlanta71 napisał:

> 1. Jezeli na gwaracji, to wylacznie jak masz duzo wolnego czasu na jezdzenie do
        > serwisu.
        >
        > 2. Jezeli bez gwarancji to wylacznie jezeli jest za darmo a obecny wlasciciel
        > daje Ci jakies pieniadze za to ze sie pozbyje tego grata.
        >
        >
        > Wlascicel 9-3...

Nie chce mi sie historycznego watku szukac i zazwyczaj daleki jestem od opinii
        typu "A nie mowilem" ale tu powstrzymac sie nie moge:

A nie mowilem trzymaj sie z dala od Saaba!
        • czawez Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 14.11.07, 17:34
          Dziękuje wszystkim.
          Wypowiedzi są jednoznaczne. Tylko, że ja zawsze pod prąd:-))
          • marekatlanta71 Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 14.11.07, 19:21
            Ja tez, ale czasem szkoda cierpliwosci. Saab jak jezdzi jest rewelacyjnym
            samochodem - rewelacyjne przyspieszenie, wspaniale wyposazenie, rewelacyjne
            zachowanie na jezdni, niesamowicie wygodne siedzenia. Tylko niestety raz na
            kilka miesiecy przypomina sobie o swojej "saabowatosci" i pokazuje rogi.
            • czawez Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 28.12.07, 02:25
              Żeby nie zapeszyć... Do tej pory jestem zachwycony. Wspaniale się prowadzi,
              super wygląda i bardzo fajnie ciągnie. Wyprzedzanie to przyjemność. Spalanie na
              trasie przy 120/130 km/h około 6,5 l. Miasto 8,5 do 9,00 l/100km.
              Nie posłuchałem, kupiłem i zauroczenie trwa!
              • typson Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 28.12.07, 03:01
                to super. Myśle, ze jesli auto sie podoba i sprawia tyle przyjemnosci to można
                przełknąć różnej maści awarie i inne takie "drobiazgi" zwłaszcza, dopóki nie sa
                to zdarzenia unieruchamiające Cię w szczerym polu. Czyli, jesli powyższe jest
                spełnione, to sraj na ogólne opinie i ciesz się z jazdy :)
              • drpawelek Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 28.12.07, 18:07
                A jaki kolor? Jaka wersja?
                • czawez Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 31.12.07, 17:32
                  Czarny Vector SportSedan. Gdy kupiłem stał na 17-tkach. Na zimę kupiłem jednak
                  alufelgi 16-tki, żeby opona miała trochę większy profil.
                  Sprzedający wcisnął mi, że ma 10 airbagów, ale do tej chwili doliczyłem się
                  tylko 8 :-(
                  • wo_bi Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 31.12.07, 17:43
                    czawez napisał:

> Sprzedający wcisnął mi, że ma 10 airbagów, ale do tej chwili doliczyłem się
                    > tylko 8 :-(

Wiem, jakby mozna bylo sprawdzic, ile ich tak na prawde jest.
                    Ale chyba nie zgodzisz sie na taki test... ;)
                  • krakus.b6 Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 31.12.07, 17:48
                    Gratuluję wyboru.
                    Ja SAABa zawsze ceniłem za styl i oryginalność.Dotyczy to przede
                    wszystkim samochodów z lat 80 i wcześniejszych.Te obecnie
                    produkowane pod "opieką" GM już takie oryginalne nie są,ale na
                    drodze się wyróżniają.
                    Myślę,że będziesz zadowolony z wyboru,bo w końcu tak wiele SAABów
                    się na drodze nie widzi.Ich właściciele tworzą wielką rodzinę,bo
                    często się pozdrawiają światłami.Wielokrotnie to widziałem.:)))

Pzdr.

PS.
                    Według katalogu,w moim passacie powinno być 10 airbacków.Ja
                    doliczyłem się 8!
                    • franek-b Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 01.01.08, 21:18
                      > Według katalogu,w moim passacie powinno być 10 airbacków.Ja
                      > doliczyłem się 8!

Bo nie policzyłeś 2 które są 'na zapasie' schowane pod kołem zapasowym w bagażniku;-)
                      • bassooner Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 01.01.08, 23:08
                        Według katalogu,w moim passacie powinno być 10 airbacków.Ja
                        doliczyłem się 8!
                        ___________________________________________________________________
                        > Bo nie policzyłeś 2 które są 'na zapasie' schowane pod kołem zapasowym w
                        bagażniku;-)
                        ___________________________________________________________________
                        Ehe...to dla zewłoka w bagażniku, żeby sobie nic w ostatniej podróży do lasu
                        przy kolizji nie zrobił...
                        Oprócz - rzecz jasna - siekiery w "plerach".
                        --
                        bassoonerka
                  • drpawelek Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 31.12.07, 18:21
                    Chyba powinno byc dziesiec poduszek:
                    Dwie z przodu, kazdy slupek i dwa fotele... Az musze jeszcze raz popatrzec.

Vector to chyba bedzie model posredni, jak rozumiem - bez spojlerow i
                    utwardzonego zawieszenia. Ktory to rocznik?
            • marekatlanta71 Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 01.01.08, 05:37
              Moj kilka dni temu znowu rogi pokazal - powiedzial "awaria systemu blokowania
              kierowicy - zatrzymaj sie i wezwij pomoc drogowa". Olalem na razie, ale moze w
              styczniu im grata zawioze do naprawy.
              • bassooner 30 poduszek... 01.01.08, 23:24
                ...zobaczycie...tak będzie.
                Za kilkanaście lat na tym forum ktoś kupi brykę i będzie miała trzydzieści poduszek (liczbowo: 30 ).
                Niemożliwe ??? He, he zobaczycie...a ostatnie dwie będą na "pitoka" lub "pisię" kierowcy i pasażera. Ino komputer będzie musiał zeskanować portki i stwierdzić czy to "pitok" czy "pisia" oraz dostosować proporcjonalnie ciśnienie w poduszeczce wielkości jabłka.
                Ciśnienie będzie również odpowiednie do wielkości "pitoka" i jego fazy - faza spoczynkowa, bądź gotowości - wiadomo różne rzeczy w podróży się dzieją, a i czasami się na wspominki weźmie...;-)))
                • franek-b Re: 30 poduszek... 02.01.08, 14:56

> Za kilkanaście lat na tym forum ktoś kupi brykę i będzie miała trzydzieści podu
                  > szek (liczbowo: 30 ).
                  > Niemożliwe ??? He, he zobaczycie...a ostatnie dwie będą na "pitoka" lub "pisię"

i na forum będą się licytować kto ma większą 'poduszkę' ;-)
                  • bassooner Re: 30 poduszek... 02.01.08, 16:19
                    Jak już to mniejszą...bo mniejsza poducha = większy "mały"...;-)))
                    • franek-b Re: 30 poduszek... 02.01.08, 16:30
                      > Jak już to mniejszą...bo mniejsza poducha = większy "mały"...;-)))

ja bym stawiał większa poduszka = jest więcej do ochrony :-)
                      • bassooner Re: 30 poduszek... 02.01.08, 21:48
                        franek-b napisał:

ja bym stawiał większa poduszka = jest więcej do ochrony :-)
                        _____________________________________________________________________
                        He, he...no i Speszyl Mandingo Werszyn - w skrócie SMW - z podwójnej wielkości
                        poduchą.
                        • franek-b Re: 30 poduszek... 03.01.08, 00:04
                          ____________________________________________________________________
                          > He, he...no i Speszyl Mandingo Werszyn - w skrócie SMW - z podwójnej wielkości
                          > poduchą.

to bylby najważniejszy parametr przy wyborze
                          Entry Mandingo werszyn
                          Entry Plus Mandingo Werszyn
                          Standard MW
                          Speszyl MW
                          Speszyl Plus MW
                          i na samej górze (a możę samej najdługości)
                          Niger Long Mandingo Werszyn - wtedy byłaby to puducha porównywalna do kurtyny bocznej...
                          • czawez Crash Test 08.02.08, 16:52
                            Wczoraj moja zdolna żona wymusiła pierwszeństwo i mocno uszkodziła
                            naszą Sabinkę. Poduszki strzeliły dwie. Na szczęscie nikomu nic się
                            nie stało.
                            Wielki szacunek dla szwedzkiej myśli technicznej. Auto wygląda
                            tragicznie, a żona jeszcze wczoraj wróciła do domu.

Saabinka czeka na wyrok w serwisie: naprawa lub kasacja.
                            • lexus400 Re: Crash Test 08.02.08, 18:09
                              Auto wygląda
                              > tragicznie, a żona jeszcze wczoraj wróciła do domu.

No to szczęście, że nic się zonie nie stało. Może to strzeliły te 2 brakujące
                              poduszki:))?
                              • czawez Re: Crash Test 09.02.08, 11:28
                                lexus400 napisał:
                                > No to szczęście, że nic się zonie nie stało. Może to strzeliły te 2 brakujące
                                > poduszki:))?

Właśnie się wyjaśniło!!! Było ich 10! He he!.
                                Teraz się śmieje, bo skończyło się na strachu.

Pan rzeczoznawca jest umówiony na wtorek, zobaczymy co orzecze.
                            • andrzej28aaa Re: Crash Test 08.02.08, 19:00
                              No tak, saaby z tego słyną, że są twarde.

Mój stał ponad miesiąc u Obucha. Jeżdżę znowu od tygodnia. Nie wiem, czy
                              polecać. Wygodne auto i dość szybkie i tyle.
                              • andrzej28aaa Re: Crash Test 08.02.08, 19:01
                                A stał, bo pokazał swoją saabowatość. :-|
                                • drpawelek Dla rownowagi ... 08.02.08, 22:26
                                  Moj 9-3 wciaz jeszcze jest bezawaryjny - a jak sie cos stanie, to dostane
                                  "loaner car" od dilera. To moj piaty samochod i drugi 9-3. Powazny klopot mialem
                                  tylko raz w zyciu z VW polo, gdzie elektronika silnika odmawiala posluszenstwa
                                  na najgorszych warszawskich skrzyzowaniach.

A swoja droga, to szkoda takiego nowego saaba - mam nadzieje, ze dobre
                                  ubezpieczenie pokryje wszystkie straty - i bedzie nowy. Ludzie nawracaja sie nna
                                  bezpieczne samochody po takim przezyciu.
              • marekatlanta71 Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 08.02.08, 22:12
                W naprawie zminili stacyjke, blokade kierowkicy, jakis komputer i zakretke do
                paliwa. Normalnie juz coraz mniej oryginalnego Saaba zostalo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka