Dodaj do ulubionych

Paliwo V-Power

12.10.03, 17:40
Co o nim sądzicie? Ja je tankuję odkąd się pojawiło i powiem, że warto. Nie czuję różnicy w osiągach (może jakaś jest??), ale auto pali zdecydowanie mniej i w konsekwencji paliwo wychodzi mnie taniej niż gdybym tankował normalną etylinę.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • maq77 Re: Paliwo V-Power 12.10.03, 21:15
      Zatankowałem V-Power za 3,69 za litr. Nie zauwazylem roznicy w osiagach (moze
      nieco lepiej sie wkreca na bardzo wysokie obroty, ktorych rzadko uzywam).
      Spalanie tez podobne jak na bezolowiowej 95. Dzisiaj zatankowalem juz 95 za
      3,13 za litr.
      Moj wniosek - nie warto przeplacac.
      Pozdrawiam
    • derwisz911 Re: Paliwo V-Power 13.10.03, 00:22
      Ja nie obserwuje roznicy ani w osiagach, ani w spalaniu.

Ogólnie nie wierzę w cudowne właściwości paliw. Nie wierzę również w to, że
      moje auto lepiej jeździ na benzynie o wyższej liczbie oktanowej.

Naturalnie jakbym miał honde s2000 to tankowałbym tylko 98, ale to po to, by
      nie zarżnąć silnika o tak wysokiej kompresji.

Natomiast jak ktoś ma silnik 1.8l i 120KM albo 3.5l i 240KM, to gdy mówi o
      tym, że na 98 lub VPR auto mu śmiga szybciej to pukam się w czoło, bo na 90%
      jest odwrotnie niż koleś opowiada.

Może i V-Power ma jakieś uszlachetniacze.

Ja z mojej strony podsumuję.
      Na 5 samochodów, jakimi regularnie jeżdżę wszystkie 5 nie wykazują
      jakichkolwiek wzrostów/spadków spalania czy osiągów przy tankowaniu różnych
      paliw. I czy to jest 95 na orlenie, czy 95 na bp, czy 95 na shelu, czy V-
      power, czy V-power racing 99+, czy zwykla 98...

Dodam jeszcze, że remont silnika czeka mnie jedynie w jednym z tych wózków, i
      to nie ze względu na paliwo, a na prawie dwie dekady życia pojazdu.

pozdrawiam serdecznie
      • tutu3000 Re: Paliwo V-Power 13.10.03, 00:36
        derwisz911 napisał:

> Ja nie obserwuje roznicy ani w osiagach, ani w spalaniu.
        >
        > Ogólnie nie wierzę w cudowne właściwości paliw. Nie wierzę również w to, że
        > moje auto lepiej jeździ na benzynie o wyższej liczbie oktanowej.
        >
        > Naturalnie jakbym miał honde s2000 to tankowałbym tylko 98, ale to po to, by
        > nie zarżnąć silnika o tak wysokiej kompresji.
        >
        > Natomiast jak ktoś ma silnik 1.8l i 120KM albo 3.5l i 240KM, to gdy mówi o
        > tym, że na 98 lub VPR auto mu śmiga szybciej to pukam się w czoło, bo na 90%
        > jest odwrotnie niż koleś opowiada.
        >
        > Może i V-Power ma jakieś uszlachetniacze.
        >
        > Ja z mojej strony podsumuję.
        > Na 5 samochodów, jakimi regularnie jeżdżę wszystkie 5 nie wykazują
        > jakichkolwiek wzrostów/spadków spalania czy osiągów przy tankowaniu różnych
        > paliw. I czy to jest 95 na orlenie, czy 95 na bp, czy 95 na shelu, czy V-
        > power, czy V-power racing 99+, czy zwykla 98...
        >
        > Dodam jeszcze, że remont silnika czeka mnie jedynie w jednym z tych wózków, i
        > to nie ze względu na paliwo, a na prawie dwie dekady życia pojazdu.
        >
        > pozdrawiam serdecznie
        >
        .....pan w shelu poinformowal mnie uprzejmie, ze V- power ma dodatki
        uszlachetniajace paliwo/ dla oczyszczenia "nagarow" w dluzej eksploatowanych
        autach.Tylko na ile to pomaga? Nie mam pojecia.pozdr. 8)
        • derwisz911 Re: Paliwo V-Power 13.10.03, 00:42
          Wiem, rozdają teraz ulotki nawet.
          Ciekawe w jakim stopniu się to wprawdza...

Jednakże myślę, że kupienie jakiegoś środka oczyszczającego od STP i wlanie go
          co 3 miesiace do baku zaspokoi potrzeby maniaka uszlachetniaczy.

Niektóre wozy jeżdżą po 30 lat bez uszlachetniaczy i mają się dobrze.
          Wydaje mi się, że ZNACZNIE większy wpływ na trwałość auta mają styl jazdy
          kierowcy, oraz jego wiedza z zakresu dbania o pojazd.

I samo lanie uszlachetniaczy nawet przy każdym tankowaniu nie pomoże, jeśli
          każe się silnikowi wyczyniać rzeczy, do których nie był zaprojektowany.

pozdrawiam serdecznie
          • hdp Re: Paliwo V-Power 13.10.03, 10:17
            derwisz911 napisał:

> Wiem, rozdają teraz ulotki nawet.
            > Ciekawe w jakim stopniu się to wprawdza...
            >
            > Jednakże myślę, że kupienie jakiegoś środka oczyszczającego od STP i wlanie
            go
            > co 3 miesiace do baku zaspokoi potrzeby maniaka uszlachetniaczy.
            >
            > Niektóre wozy jeżdżą po 30 lat bez uszlachetniaczy i mają się dobrze.
            > Wydaje mi się, że ZNACZNIE większy wpływ na trwałość auta mają styl jazdy
            > kierowcy, oraz jego wiedza z zakresu dbania o pojazd.
            >
            > I samo lanie uszlachetniaczy nawet przy każdym tankowaniu nie pomoże, jeśli
            > każe się silnikowi wyczyniać rzeczy, do których nie był zaprojektowany.
            >
            > pozdrawiam serdecznie
            ________________________________________________________________________________

STP (czerwona flaszka) wlewam co 5-te tankowanie ,czarne STP jest do pomocy
            doraznej gdy motor nie idzie jak trzeba,-najlepiej jest wlewac nie chrzczona
            benzyne .
            ________________________________________________________________________________
    • mrzagi01 Re: Paliwo V-Power- ok. 13.10.03, 07:19
      tankuje i mi sie podoba- silnik pracuje bardziej kulturalnie (jakos tak ciszej
      i rowniej) no i lepiej sie wkreca na obroty
      • 9ton Re: Paliwo V-Power- ok. 13.10.03, 08:28
        ja też czasem wleje Vpower95 i wydaje mi się że silnik chodzi trohce lepiej,
        jest zrywniejszy.
        tak na prawdę to nie interesuje mnie czy to prawda, ważne że tak mi się
        wydaje :))))
        za stosunkowo niewielka kasę mogę zrobić ze swoich 60 KM sportowe(!) auto,
        przynajmniej w wyobraźni:)))
        • hdp Re: Paliwo V-Power- ok. 13.10.03, 09:10
          ... w autach z automatycznym ustawianiem zaplonu (prawie wszystki nowe)V Power
          moze dac dwojaka korzysc,1)mniejsze zuzycie paliwa przy "miekkiej" jezdzie,2)
          lepsze osiagi dla tych co lubia hajcowac w garach.
          W starszych konstrukcjach mozna przestawic zaplon do 98 okt.,mozna wybrac-
          oszczednosc albo osiagi . Pzdr.
          • lexus400 Zgadzam się z derwiszem.... 13.10.03, 09:20
            .....co nie znaczy,że z innymi uczestnikami chcę się kłocić.Wrażenia subiektywne.
            Pozdrawiam
    • grzek Re: Paliwo V-Power 13.10.03, 11:19
      Ja też tankuję V-Power 95, ale to raczej ze wzgledu na to, że ostatnio były
      kłopoty z jakościa paliw. Tankowałem też 99+, różnica jest subtelna, może
      rzeczywiście silnik wchodzi lepiej na wysokie obroty przy szybkim naciśnięciu
      gazu do oporu i równomierniej pracuje, ale trudno mówić o przyroście mocy,
      raczej jest tyle ile powinno być. Porównuję to do paliw w Niemczech, Austrii,
      Francji, Hiszpanii, Czechach, Słowacji. Nie wiem jak jest obecnie w porównaniu
      z polskim, bo dawno nie kupowałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka