Dodaj do ulubionych

Jakie wycieraczki?

26.11.03, 18:13
Witam!
Mam pytanie jakie wycieraczki kupić? Tzn. jakiej marki valeo, champion czy
może coś innego? Mam już drugi komplet Boscha i są dobre na 6 m-cy. A potem
marzą niesamowicie.
Pozdro
Obserwuj wątek
    • sherlock_holmes Re: Jakie wycieraczki? 26.11.03, 19:12
      No to mozesz POMARZYC o NIEMAŻĄCYCH wycieraczkach :)
      Sam tez mam kiepskie doswiadczenia z Boschem, sprobuj Championa - z opinii
      wypowiadanych tu na forum sa duzo lepsze.
      • lexus400 Re: Jakie wycieraczki? 26.11.03, 19:29
        sherlock_holmes napisał:

> No to mozesz POMARZYC o NIEMAŻĄCYCH wycieraczkach :)
        > Sam tez mam kiepskie doswiadczenia z Boschem, sprobuj Championa - z opinii
        > wypowiadanych tu na forum sa duzo lepsze.
        >

Potwierdzam opinię o CHAMPIONIE, sam używam już 3-ci rok w Polonezie Trucku i
        również mam je w sprzedaży, opinie klientów są bardzo pozytywne,mają jakąś
        specjalną wkładkę "borową" czy "barową" jakoś tak.
        Pzdr.
    • sherlock_holmes Re: Jakie wycieraczki? 14.01.04, 12:39
      frax1 napisał:

> Witam!
      > Mam pytanie jakie wycieraczki kupić? Tzn. jakiej marki valeo, champion czy
      > może coś innego? Mam już drugi komplet Boscha i są dobre na 6 m-cy. A potem
      > marzą niesamowicie.
      > Pozdro

Wczoraj kupilem dwa piorka niemeickiej firmy ALCA. Sprzedawane sa na sztuki po
      12-15zl, w zaleznosci od dlugosci. Maja komplet mocowan do rozych typow ramion
      (5 rodzajow), gumki grafitowane. Gosc zachecal, polecal jako lepsze od Boscha.
      Jak na razie moge stwierdzic tyle, ze nie rozmazuja wody, bloto spod kolo
      usuwaja praktycznie idealnie. Co z trwaloscia - nie wiem, jak bede je mial
      dluzej, dam znac.
      Podkreslam, ze sprzedaja je na sztuki - wiele samochodow ma roznej dlugosci
      prawa i lewa wycieraczke.
      Dla Krakowian moge podac namiary na sklep, gdzie je dostalem.
      • sherlock_holmes Re: Jakie wycieraczki? 03.02.04, 09:59
        No i juz moge cos napisac o tych wycieraczkach. Wg mnie zadna rewelacja,
        wycieraja dobrze, ale tylko gdy spryskam szybe plynem, normalnego "blota" z
        drogi nie sa w stanie usunac - choc chyba powinny. Pojawiaja sie pierwsze
        smugi, tak ze niestety, ale zakup sie nie sprawdzil :(
        • sherlock_holmes Re: Jakie wycieraczki? 13.03.04, 17:39
          No i musze odwolac ta krytyke. okazalo sie, ze wine ponosi luzne mocowanie calego mechanizmu wycieraczek, przez co sprezyny ramion niejako odpychaly mechanizm od ramion, a nie dociskaly piorka do szyby.
          Wycieraczki juz troche maja, pol zimy za nimi i wycieraja calkiem dobrze.
    • typson Re: Jakie wycieraczki? 04.02.04, 02:56
      ja nigdy nie wymagam od wycieraczek wiecej niz 3-4 miesiecy. Zreszta zalezy
      gdzie, kiedy i jak sie jezdzi. Ale zasada jest prosta - chcesz dobrze widziec
      to przetrzyj swiatla i wymien wycieraczki ;)
    • guest_of_honour Re: Jakie wycieraczki? 13.03.04, 19:24
      używałem już chyba wszystkich marek i zawsze to samo, wymieniam co sezon, czyli
      2 razy do roku. Ostatnio w pracy był ten sam temat i wszyscy wkoło się
      chwalili, że oni to już 3-ci sezon itd...., ale jak się dopytałem, to okazało
      się, że przyzwyczaili się do tego, że po przejściu pióra szyba jest lekko
      zroszona, a mnie to wk.., dlatego tak często zmieniam :(
    • cc_2003 Re: Jakie wycieraczki? 13.03.04, 21:01
      Bosch do kitu - 3 razy miałem, nigdy nie dotrwały do końca sezonu (jesień/zima
      czy wiosna/lato).
      Teraz mam 1 Valeo (na razie OK) i 1 Champion (4 miesiące i nie marze).
      Odradzam wszelkie grafitowe (Alba czy jakoś tak w bladozielonych pudełkach) i
      supermarketowe.
      • oban Re: Jakie wycieraczki? 13.03.04, 21:14
        Ja też z Boschem miałem złe doświadczenia dopóki ... nie kupiłem w Niemczech.
        Spokojnie przetrwały dwa sezony (tzn pod koniec drugiego sezonu wycierały
        tak jak kupowane w Polsce po dkoniec pierwszego sezonu)
        Może przypadek a może jednak na nasz rynek idą trochę gorsze (tak jak np
        proszki do prania - Persil czy Omo kupione w Niemczech a kupione u nas to
        trochę inn srodki do prania)
        • charlie_x ..albo najtańsze 'grafity' i na pól roku starczy. 14.03.04, 00:24
          oban napisał:

> Może przypadek a może jednak na nasz rynek idą trochę gorsze (tak jak np
          > proszki do prania - Persil czy Omo kupione w Niemczech a kupione u nas to
          > trochę inn srodki do prania)
          ..tak więc znowu powrócą czasy póżnej
          komuny, kiedy to po byle piredółkę jeżdziło się do 'riechu'
      • cc_2003 Re: korekta 14.03.04, 09:18
        te grafitowe (szara guma) to Alca oczywiście, a nie Alba ;-)
        2 miesiące i rozmazują, a przy słabym zroszeniu szyby podskakują.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka