Dodaj do ulubionych

[itv12] Ludzie z MOSu...

22.05.11, 14:27
itv12.pl/main/pokaz/133/ludzie-z-mos-u-zielonka
Obserwuj wątek
    • fastmagic29 Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 22.05.11, 16:59
      Drugi świetny materiał który oglądałem i wymagał inwencji i samozaparcia, pierwszy o SM.Pozdrawiam i dalej w tą stronę ;)
    • lech_zielenkiewicz Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 22.05.11, 21:41
      Gratuluję reportażu, jak widać nie są to żadni „urodzeni mordercy” tylko młodzi ludzie z problemami. Warto, aby zaprosili mieszkańców do siebie lub sami wzięli udział w jakimś
      wydarzeniu miejskim. Po obejrzeniu reportażu potwierdza się reguła, niewiedza i brak bezpośredniego kontaktu jest przyczyną spekulacji, sensacji, insynuacji. Ja osobiście
      podjadę do MOS-u i im sprezentuję trochę materiałów o Zielonce.
      • zawsze.katinka Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 23.05.11, 13:11
        Boimy się nieznanego. Takie ośrodki muszę być i jeśli są pod kontrolą, wiemy jak funkcjonują i kim są ludzie, którzy tam mieszkają, nie mam nic przeciwko. A jeśli będzie taka potrzeba, to chetnie w czymś pomogę.

Gratuluję pomysłu i dzięki za ten reportaż.
        • blawatek33 Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 23.05.11, 14:23
          Popieram. Mam absolutnie takie samo zdanie na ten temat.
          pozdr.
          Bławatek
        • piorek Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 23.05.11, 14:46
          Należałoby zacząć od zmiany prawa - MOSy powinny mieć dla lokalizacji uzgodnienie z policją oraz opinię miejscowego ośrodka pomocy społecznej. Uważam również, że MOSy nie powinny być prowadzone przez firmy - a jedynie przez instytucje publiczne lub pozarządowe - taką zmianę prawną np. zrobiono ostatnio w przypadku schronisk dla zwierząt, powinno się jeszcze dla ośrodków opieki itp. Po prostu pogoń za zyskiem sprawia, że celowo zaniża się standardy - czym się to kończy w przypadku domów opieki czy schronisk można poczytać w prasie.

W obecnym porządku prawnym MOS można założyć w budynku dawnej hurtowni w tajemnicy przed wszystkimi. A to nie oto chodzi.

Wina leży też w planie zagospodarowania przestrzennego dla tej części Zielonki - dopuszcza się tam bowiem działalność oświatową. Idea była słuszna - żeby firmy, które lokują się w tej części Zielonki mogły prowadzić szkolenia, szkoły językowe, przedszkola itp. Nikt nie przewidział, że działalność oświatowa to może być również MOS - i tak dobrze, że MOS nie sąsiaduje np. z wielkim domem komunalnym na Podleśnej.....

Fajnie, że Waran zrobił ten reportaż - zobaczyliśmy ludzi z ich problemami, a nie anonimowych "zbójów przywożonych w kajdankach". Ma racje też Dabrowa, że nie zobaczyliśmy też całej prawdy. Może tak ciąg dalszy?
    • dabrowa51 Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 23.05.11, 11:32
      Materiał oceniam jako .... propagandowy.Podobno jest ich 80. Na planie pojawia się kilku . Wszyscy twierdzą,że trafili tutaj za lekceważenie obowiązku szkolnego.Trudno w to uwierzyć. Gdyby tak autor reportażu zamiast rozgrywać sprawę propagandowo,zaczął od faktów.Ustalił liczbę osób przebywających w Ośrodku.Ilość opiekunów.Zasady regulaminu,w tym możliwość wychodzenia na miasto.... .Ponadto,gdyby zweryfikował przyczynę ich pobytu w Ośrodku na podstawie wyroków sądowych, wówczas byłby to materiał wiarygodny.A tak kilku młodzieńców przed kamerą wypowiada o sobie opinie,że są super !.A ciekawe co mówią najbliżsi sąsiedzi tego Ośrodka.Oni przecież ich obserwują.Pani dyrektor Gimnazjum odmawiając przyjęcia do szkoły młodzieży z Ośrodka miała też chyba jakieś poważne argumenty,a nie tylko "uprzedzenia".Szkoda,że nie ma w tym materiale wywiadu z p. Dyrektor.
      • sportif Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 23.05.11, 12:42
        głupio mi to napisać, ale pierwszy raz się z tobą zgadzam
        • lech_zielenkiewicz Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 23.05.11, 15:01
          Proponuję zapoznać się z tą tematyką od strony merytorycznej, argument przekonujący to brak, jakiej kolwiek informacji dla mieszkańców o powstaniu MOS-u. Pomimo uprzedzeń, spekulacji ja podtrzymuje wariant odwiedzin ośrodka i jego mieszkańców. A swoją drogą słyszałem o wizycie Wielkanocnej księdza Mieczysława Stefaniuka i jak widać cieszy się dobrym samopoczuciem i zdrowiem. Pozdrawiam wiosennie!

Dziennik Ustaw 2005 nr 52 poz. 467

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej I Sportu z dnia 7 marca 2005 r. w sprawie rodzajów i szczegółowych zasad działania placówek publicznych, warunków pobytu dzieci i młodzieży w tych placówkach oraz wysokości i zasad odpłatności wnoszonej przez rodziców za pobyt ich dzieci w tych placówkach

Rozdział 3
          § 14. Młodzieżowe ośrodki socjoterapii są prowadzone dla dzieci i młodzieży, które z powodu zaburzeń rozwojowych, trudności w uczeniu się i zaburzeń w funkcjonowaniu społecznym mogą być zagrożone niedostosowaniem społecznym lub uzależnieniem i wymagają stosowania specjalnej organizacji nauki, metod pracy i wychowania oraz specjalistycznej pomocy psychoedukacyjnej.
          § 15. Do zadań młodzieżowego ośrodka socjoterapii należy eliminowanie przyczyn i przejawów zaburzeń zachowania oraz przygotowanie wychowanków do życia zgodnego z obowiązującymi normami społecznymi i prawnymi.

• waran3 Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 23.05.11, 15:45
        dabrowa51 napisał:

> Materiał oceniam jako .... propagandowy.Podobno jest ich 80.
        *** No właśnie ...w tę stronę to propaganda ale twoje "podobno" to już nie .
        A to "podobno" spowodowało panikę w mieście.

Film miał dać możliwość przedstawienia się ludziom z MOSu i tyle.
        • dabrowa51 Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 23.05.11, 19:56
          Nie żartuj!Ani podobno ani prawie nie wywołało paniki. Panikę mogą wywołać grupki "okapturzonych chłopaków" i pojawiające się pogłoski o różnych zdarzeniach.Uspokojeniu atmosfery NIE SPRZYJA totalny brak informacji !.Ale nie może to być propaganda, lecz rzetelna uczciwa informacja !.Tego oczekuję nie tyle od Ciebie /bo ostatecznie masz prawo do subiektywnej oceny/, ale od ... Urzędu Miasta bądź policji .
          • boskimessi Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 23.05.11, 20:10
            dabrowa, ty cały czas wypisujesz swoje zasłyszane pogłoski, np, ze wrzucili babkę do katakumby za 10zł. Miał to widzieć sprzedawca zniczy, a nie widział. Wydaje mi się, że jesteś chorobliwie przewrażliwiony.
            • dabrowa51 Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 23.05.11, 22:27
              Coś Ci się pomyliło!.Nigdy takich rzeczy nie pisałem !Usiłujesz przypisać mi coś czego nie jestem autorem. To jest pomówienie.
          • milyzorro Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 23.05.11, 21:43
            dabrowa51 napisał:

> Nie żartuj!Ani podobno ani prawie nie wywołało paniki. Panikę mogą wywołać grup
            > ki "okapturzonych chłopaków" i pojawiające się pogłoski o różnych zdarzeniach.U
            > spokojeniu atmosfery NIE SPRZYJA totalny brak informacji !.

Ty chyba do tej pory żyłeś w innym świece.Grupki "okapturzonych chłopaków" nie pojawiły się po powstaniu ośrodka.Od dawna można ich spotkać na Wolności, Długiej czy na Bankówce i nie zawsze są to kryminaliści którzy cię zaraz okradną , zgwałcą i pobiją ( taka moda).
            A antagonizmy między młodymi ludźmi z Długiej czy Wolności , albo Wolności i Bankówki są od dawna.Ty chcesz doprowadzić do tego żeby była jeszcze jedna grupa która walczy z innymi o teren i o to kto komu dokopie.
            Uspokojeniu a przede wszystkim nie zaognianiu atmosfery nie sprzyja rozsiewanie pogłosek i straszenie ludzi hordami mitycznych "kryminalistów " których podstępnie zesłano do naszego
            spokojnego miasteczka w którym nigdy nie było przemocy, chuligaństwa ( prawie jak u Mormonów)
            • lech_zielenkiewicz Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 24.05.11, 12:25
              Jak obiecałem, zebrałem publikacje związane z Zielonką i rano niezapowiedziany odwiedziłem MOS, wrażenia i przyjęcie jak najbardziej pozytywne. Oczywiście moja wizyta nie rozwiąże żadnych obaw piszących na forum, ale zachęcam do odwiedzin i bezpośredniego kontaktu.

• blawatek33 Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 24.05.11, 12:46
                Okey, Ob. Dabrowa51 idzie pierwszy ;)))
                • sportif Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 24.05.11, 14:55
                  ale niech dobrowa51 idzie jako incognito, że by go tam nie zaciukali
                  • dabrowa51 Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 24.05.11, 15:51
                    Dziękuję za troskę o moje bezpieczeństwo. Jestem człowiekiem,który już co nieco przeżył i mam nadzieję,że będzie mi dane umrzeć śmiercią naturalną. I na pewno nie obawa o własną głowę powoduje,że spaceru do MOS nie zamierzam urządzać.W moim imieniu jako mieszkańca powinien się tam zjawić ktoś z UM i Rady Miasta. Za to im płacę!.
                    • boskimessi Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 24.05.11, 16:18
                      dabrowa51 napisał:
                      "powinien się tam zjawić ktoś z UM i Rady Miasta. Za
                      > to im płacę!."
                      uważaj, żeby nikt nie wziął tego na serio, bo będą kłopoty :-)
                      Jeśli chodzi zaś o kobiecinę, którą rzekomo wrzucili mosowcy do katakumby, to faktycznie nie Ty pisałeś tylko wierny druh sportif.

• dabrowa51 Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 24.05.11, 15:45
                  Doceniam Twoje poczucie humoru. Ja jednak sprawę staram się traktować poważnie.Uważam,że takie "naloty" na MOS nic nie wnoszą,bo wnieść nie mogą. Nie wyobrażam sobie,że Dyrektor placówki każdemu mieszkańcowi Zielonki będzie przy pomocy dokumentacji sądowej udowadniać, że młodzież trafiła tutaj z powodu lekceważenia obowiązku szkolnego .... .Takiej formy demokracji bezpośredniej nie oczekuję .... . Wystarczy mi INFORMACJA UM w tej sprawie!.Tego oczekuję. Przecież nikt o zdrowych zmysłach nie sądzi,ze w wyniku odwiedzin w Ośrodku odkryje,że oni tam ćpają czy piją alkohol.Nie sądzę,że ktoś trafi na sytuację,że młodzież biega z bejsbolami czy tasakami po terenie Ośrodka.Kilkuminutowa wizyta jest w stanie przekonać przekonanych. Ja piszę ciągle o czym innym.O naruszeniach procedury przy powołaniu Ośrodka oraz o stworzeniu dodatkowego zagrożenia dla mieszkańców Zielonki.Przecież w związku z Ośrodkiem nie przybyło nam etatów w Policji czy w Straży Miejskiej.Miasto nic nie zyskało.Zmniejszył się natomiast poziom bezpieczeństwa w mieście jakby na to nie patrzeć.
                  • milyzorro Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 24.05.11, 16:23
                    dabrowa51 napisał:

> Ja piszę ciągle o czym innym.O naruszeniach procedury pr
                    > zy powołaniu Ośrodka oraz o stworzeniu dodatkowego zagrożenia dla mieszkańców Z
                    > ielonki.Przecież w związku z Ośrodkiem nie przybyło nam etatów w Policji czy w
                    > Straży Miejskiej.Miasto nic nie zyskało.Zmniejszył się natomiast poziom bezpiec
                    > zeństwa w mieście jakby na to nie patrzeć.

A Ty dalej swoje. O złamaniu jakich procedur piszesz ?? (prędzej dobrych obyczajów )
                    Jak masz takie wiadomości to zawiadom prokuraturę i sąd który kieruje do tego ośrodka.
                    Jakie masz powody do tego aby straszyć "o stworzeniu dodatkowego zagrożenia dla mieszkańców Zielonki "
                    To nie są osadzeni ani pozbawieni praw publicznych.Takim samym potencjalnym zagrożeniem mogą być nowi mieszkańcy Zielonki ( ich też chcesz lustrować ??)
                    Zgodę wydało starostwo i mam nadzieję że konsultowało to z komendantem powiatowym policji.
                    Etaty zwiększa się wtedy gdy zagrożenie jest realne a nie wydumane.W obecnej sytuacji monitoruje się ilość zgłoszeń i interwencji i do tego dostosowuje się środki .
                    Na jakiej podstawie piszesz "Zmniejszył się natomiast poziom bezpieczeństwa w mieście jakby na to nie patrzeć." - masz jakieś statystyki , badania.
                    Kiedyś była "czarna wołga" - każdy o niej słyszał tylko nikt nie widział.

• dabrowa51 Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 24.05.11, 17:05
                      Nie potrzeba zbyt wielkiej wyobraźni ani inteligencji, aby dojść do wniosku,że przywieziona do OBCEGO miasta, wbrew własnej woli , grupa kilkudziesięciu małolatów zwiększa zagrożenie w mieście.Powołanie placówki decyzją starosty bez uzgodnienia z lokalnym samorządem nie jest naruszeniem procedur ?!. Otwarcie Ośrodka "cichaczem" pozbawiło sąsiadów placówki wniesienia stosownych protestów !. Tak się "pracowało za komuny" .... . Teraz podobno budujemy społeczeństwo obywatelskie ... .
                      • milyzorro Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 24.05.11, 17:26
                        dabrowa51 napisał:

> Nie potrzeba zbyt wielkiej wyobraźni ani inteligencji, aby dojść do wniosku,że
                        > przywieziona do OBCEGO miasta, wbrew własnej woli , grupa kilkudziesięciu mało
                        > latów zwiększa zagrożenie w mieście.Powołanie placówki decyzją starosty bez uzg
                        > odnienia z lokalnym samorządem nie jest naruszeniem procedur ?!. Otwarcie Ośrod
                        > ka "cichaczem" pozbawiło sąsiadów placówki wniesienia stosownych protestów !. T
                        > ak się "pracowało za komuny" .... . Teraz podobno budujemy społeczeństwo obywa
                        > telskie ... .

Nie potrzeba też zbyt wielkiej wyobraźni ani inteligencji, aby dojść do wniosku,że np.przeprowadzka rodziny wbrew woli nastoletnich dzieci DO OBCEGO miasta , które tracą kolegów i znane sobie środowisko też potencjalnie powoduje zwiększa zagrożenie w mieście .(nowa szkoła, brak akceptacji "nowego" przez kolegów.... a potem alkohol ,narkotyki itd )
                        I tak możemy sobie dalej gdybać.A ci młodzi z ADHD .Trzeba by każdego przyjezdnego brać na kwarantannę. A jeszcze koledzy do niego przyjadą ....

Jeszcze raz - jeżeli twierdzisz że zostały naruszone procedury to napisz jakie ( ustawa, uchwała, kodeks ??)
                        Ja dalej twierdzę że dobre obyczaje ,o procedurach nic nie wiem.
                        Mleko się rozlało , teraz trzeba uspakajać nastroje a nie je zaogniać.Od pilnowania porządku w mieście jest policja i ona powinna reagować na zagrożenia realne a nie wydumane.
                        • dabrowa51 Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 24.05.11, 17:37
                          Aby mleko się nie rozlewało nadal trzeba ustalić dokładnie KTO je rozlał ?!. Nie można powiedzieć "sie rozlało" i przechodzimy nad tym do porządku dziennego.Twój przykład z przeprowadzką rodziny ma się do sprawy jak "pięść do oka" żeby nie powiedzieć bardziej ordynarnie.
                          • milyzorro Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 24.05.11, 17:46
                            dabrowa51 napisał:

> Aby mleko się nie rozlewało nadal trzeba ustalić dokładnie KTO je rozlał ?!. Ni
                            > e można powiedzieć "sie rozlało" i przechodzimy nad tym do porządku dziennego.T
                            > wój przykład z przeprowadzką rodziny ma się do sprawy jak "pięść do oka" żeby n
                            > ie powiedzieć bardziej ordynarnie.

Od tego są wybory , a jak było naruszenie prawa to prokuratura i sąd.
                            Tak, mój przykład z rodziną był absurdalny i taki miał być.
                            • dabrowa51 Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 25.05.11, 10:24
                              "Od tego są wybory" - a między wyborami "morda w kubeł" tak?. Ja uważam,że po wyborach trzeba patrzeć "wybrańcom" na ręce !.To tak na marginesie.Nie moją rolą jest pouczanie forumowiczów jakie są zasady dyskusji, ale Twoje połajanki i instruktaż dla mnie jak powinienem postępować jest co najmniej nie na miejscu !. Masz jakieś skłonności do zaburzeń emocjonalnych?.
                    • sportif Re: [itv12] Ludzie z MOSu... 24.05.11, 21:14
                      "Kiedyś była "czarna wołga" - każdy o niej słyszał tylko nikt nie widział."
                      Czasy się zmieniły - teraz jest czarne BMW
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka