kama2201 05.01.12, 21:19 Popierajmy budowę obwodnicy Marek,bo dzięki niej ruch samochodów na ul.Wyszyńskiego (w Zielonce) zmniejszy się o 20-30%.PozdKM. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kapitan_dudus Re: Tak dla obwodnicy Marek 06.01.12, 11:19 Raczej potrzebna jest obwodnica Zielonki . Odpowiedz Link Zgłoś
lech_zielenkiewicz Tak dla obwodnicy Marek i Zielonki 06.01.12, 11:44 Grupa Marki 2020, od lat prowadzi kampanię na rzecz budowy obwodnicy Marek: www.obwodnicamarek.pl/, faktycznie inwestycja ta spowoduje zmniejszenie ruchu przez Zielonkę. Warto jednak pamiętać,że Mazowiecki Zarząd Dróg Wojewódzkich,projektuje pomiędzy skrzyżowaniem drogi nr 631-634 przebudowę drogi nr 634 do Wołomina. Z zakładanych badań wzrost ruchu, to ok. 30%,droga ma być taka sama jak dotychczasowa w Markach oraz dodatkowo ma posiadać ścieżki rowerowe, pośrodku ma być pas zieleni z barierą. Aby obejść zalecane w decyzji środowiskowej ekrany dźwiękochłonne dostosowano w badaniach prędkość od takich parametrów,które umożliwią ich montaż po wykonaniu inwestycji i badaniach na żywym organizmie. Reasumując należy cieszyć się z obwodnicy dla Marek, ale w Zielonce inwestor proponuje analogiczne rozwiązania z którymi walczą Marki. Pewnym kuriozum jest przy tendencji wyprowadzania powiększającego się obciążenia ruchu drogowego z miast, jego wprowadzanie do Zielonki,Kobyłki,Wołomina. Jak widać drogowcom oraz władzą gmin i powiatu wyobraźni starcza na tyle,a doświadczenie Marek jest dla nich nie dostrzegalne. Informacje o projektowanej przebudowie: www.siskom.waw.pl/DW634.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_dudus Re: Tak dla obwodnicy Marek i Zielonki 06.01.12, 11:55 Czyli wszystko się zgadza , obwodnica Zielonki jest potrzebna a nie przebudowa obecnej drogi , jeżeli jest to takie oczywiste czemu radni do tej pory nic nie robią ? po co nam w środku miasta autostrada ? Na całym świecie omija się miasta . Odpowiedz Link Zgłoś
anj74 Re: Tak dla obwodnicy Marek i Zielonki 06.01.12, 16:01 "obwodnica Zielonki jest potrzebna a nie przebudowa obecnej drogi , jeżeli jest to takie oczywiste czemu radni do tej pory nic nie robią ?" Tak zwana obwodnica Marek to trasa ekspresowa S8 pomiędzy Markami a Zielonką. Równie dobrze możesz sobie ją nazwać obwodnicą Zielonki. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_dudus Re: Tak dla obwodnicy Marek i Zielonki 06.01.12, 16:54 Tu nie o to chodzi jak mogę sobie nazywać inne drogi , piszę tutaj o przebudowie drogi o której wcześniej pisano czyli Zielonka - Wołomin , zamiast przebudowy która zakłada wzrost ruchu , wybudować właśnie obwodnice , tak jak jest na całym świecie . Jednocześnie uważam , że forum jest do merytorycznych wypowiedzi , jak ktoś nie potrafi to lepiej nie pisać . Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: Tak dla obwodnicy Marek i Zielonki 06.01.12, 20:03 a może by zacząć myśleć o kolejnej obwodnicy - im więcej planów, tym większa szansa na zbudowanie czegokolwiek Odpowiedz Link Zgłoś
boskimessi Re: Tak dla obwodnicy Marek i Zielonki 09.01.12, 12:51 na całym świecie nie robi się obwodnic miast, które mają 16000 mieszkańców i 20km dróg ;-))), niby gdzie miałaby się zaczynać obwodnica Zielonki? W Sulejówku? Nieporęcie? Co ma omijać? Te trzy światła? Czy może Wojska Polskiego, którą to ulicę mieszkańcy uważają za prywatną? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_dudus Re: Tak dla obwodnicy Marek 09.01.12, 13:45 Informacje o liczbie mieszkańców Miasta i Gminy Radzymin stan na dzień 14.09.2011 rok Miasto - 9699 Gmina - 12258 w tym mężczyzn 10716 w tym kobiet 11241 dzieci 0 - 6 lat 2287 7 - 15 lat 2261 młodzież 16 - 18 lat 846 dorośli - mężczyźni 19 - 65 lat 7148 dorośli - kobiety 19 - 60 lat 6833 powyżej 65 lat - mężczyźni 726 powyżej 60 lat - kobiety 1856 Liczba mieszkańców ogółem 21957 Radzymin ma mniej mieszkańców i ma obwodnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
piorek Re: Tak dla obwodnicy Marek 09.01.12, 14:19 1) Przez Radzymin przebiegała jedna z 3 głównych dróg wschód-zachód w Polsce, przez Zielonkę przebiega droga wojewódzka o znaczeniu powiatowym. 2) W Radzyminie w centrum było miejsce tylko na drogę jednopasmową, a w Zielonce od 20 lat jest rezerwa na drogę dwupasmową (fakt, że nie na taką jaką sobie planiści wymyślili). 3) Obwodnica Radzymina przebiega polami rozpoczynając się i kończąc wiele kilometrów za Radzyminem. Obwodnica Zielonki musiała by się zacząć przy rondzie 631/634, przebiegać i kończyć.... no właśnie, gdzie? Propozycja dobra, ale jak to zaplanować w obecnej zabudowie? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_dudus Re: Tak dla obwodnicy Marek 09.01.12, 15:56 Koło Zielonki jest poligon od lat nie czynny , można tamtędy poprowadzić drogę mijając Zielonkę Tłuszcz i łącząc ją w Wyszkowie , poza poligonem droga by przebiegała obecnymi polami i wsiami . Odpowiedz Link Zgłoś
boskimessi Re: Tak dla obwodnicy Marek 09.01.12, 20:15 kapitanie, Ty jako kapitan, powinieneś wiedzieć, że poligon to poligon, a nie skrót do Wyszkowa Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_dudus Re: Tak dla obwodnicy Marek 09.01.12, 20:31 Wlałbym żebyś nie robił prywatnych wycieczek w moim kierunku , jak nie potrafisz wypowiadać się merytorycznie to wcale się nie wypowiadaj . Odpowiedz Link Zgłoś
boskimessi Re: Tak dla obwodnicy Marek 09.01.12, 20:59 nie robię żadnych wycieczek ;)), stwierdzam, że obwodnicy Zielonki nie będzie, bo nie ma podstaw. Wojsko nie odda poligonu, bo on jest czynny. Ruch w Zielonce nie jest aż tak ogromny w porównaniu z innymi miastami w Polsce, a to, że mieszkańcy naszego miasteczka chcą obwodnicy, to super, ale nie można w to wierzyć i się niepotrzebnie nakręcać, bo nikomu to nie służy. 5 km (może nawet mniej) drogi od ronda do Multimedyki można ścierpieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_dudus Re: Tak dla obwodnicy Marek 09.01.12, 21:32 Tu się nie mogę zgodzić , obwodnica ma sens , pojazdy które poruszają się ul.Żołnierską w stronę Wyszkowa i dalej , też mogłyby korzystać z tejże drogi , problem tylko jest owego poligonu co myślę można załatwić . A co się dzieje na Żołnierskiej i między rondami to każdy wie. Odpowiedz Link Zgłoś
sultanbrunei Re: Tak dla obwodnicy Marek 11.01.12, 18:47 Teoretycznie, kiedyś tam ma być Żołnierska dwupasmowa, trasa S(nie wiem która tzw wschodnia obwodnica) ma przebiegać obrzeżami Zielonki, to na co ta obwodnica Zielonki.? I po co tzw . Radzymińska w Zielonce, jeśli te trasy bedą idealnie spełniały funkcję obwodnicy Zielonki? Tylko nie wiem czy już mi wtedy prwa jazdy nie odbiorą z racji wieku.... a do emeryturki jeszcze duuuużo. Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: Tak dla obwodnicy Marek 11.01.12, 20:42 spoko, nie rozpędzaj się tak bardzo - dzisiaj nie jest 1 kwietnia Odpowiedz Link Zgłoś
kama2201 Droga przez poligon 20.01.12, 23:18 będzie wybudowana.Przeczytałem w ,,Moja Gazeta Regionalna"z 12 01 2012r. że starosta Wołomiński wyłoży milion złotych na przebudowę drogi z Okuniewa do Zabrańca.Zabraniec leży w gminie Poświętne tuż przy granicy gminy Wołomin.Tak że będziemy mieli drogę przez poligon.PozdKM. Odpowiedz Link Zgłoś
lech_zielenkiewicz obwodnica marek droga s8 28.11.14, 15:58 Podpisano umowę na projekt i realizację obwodnicy Marek: www.gddkia.gov.pl/pl/a/17273/Rusza-budowa-obwodnicy-Marek . Odpowiedz Link Zgłoś