po-wiatowy
03.07.14, 17:01
Opinia Burmistrza Adama Łossana, na temat obecnego burmistrza jest ogólnie znana. Jeśli ktoś zapomniał tu sobie odświeży pamięć : www.zielonka2014.pl/artykul/2014-06-20/dokonania-obecnej-kadencji-2010-2014-g-dudzika-okreg-nr-14-posadzono-kwiatki-na
Ostatnio na Zielonka.pl ukazała się odpowiedź Burmistrza Grzegorza Dudzika, cyt :
"
List to manipulacja faktami więc odnoszę się do niego jednoznacznie negatywnie. Już sam fakt, że porównano 8 lat sprawowania rządów w mieście przez mojego poprzednika z moim okresem 3 lat jest całkowicie niesprawiedliwe. Takie porównanie będzie miało sens po 8 latach lub powinno dotyczyć tylko pierwszych trzech lat pracy mojego poprzednika i to jeszcze w aspekcie sytuacji finansowej jaką otrzymał od burmistrza Stępkowskiego. Każdy inteligentny czytelnik powinien te niuanse wychwycić.
Poza tym autor listu słowem nie wspomniał, że gdy przejmował budżet w 2002 r. miał na koncie 13 mln zł i zadłużenie miasta, o którym można by powiedzieć, że go w zasadzie nie było. A gdy ja przejąłem budżet od niego zastałem na koncie 50 tys. zł(!) i zadłużenie przekraczające 60% dochdów, czyli ponad 30 mln zł. Druzgocące porównanie, prawda?!
Proszę się zastanowić jak można zarządzać miastem mając takie warunki budżetowe jak mój poprzednik, a jakie pozostawiono mi. W pierwszym półroczu mojej pracy sytuacja finansowa, którą zastałem była tak katastrofalna, że groził nam komisarz(!). Właściwie pierwsze dwa lata mojej pracy polegały właściwie na ratowaniu miasta z tej sytuacji i dziś mogę z ulgą powiedzieć, że wyciągnęliśmy Zielonkę z tej sytuacji i dziś ze spokojem możemy planować rozwój inwestycyjny w mieście.
I na koniec: mimo takiej fatalnej sytuacji finansowej nie zaniechałem inwestycji jak radziło mi wiele osób, tylko podjąłem działalność inwestycyjną wykonywaną rozważnie (m.in. boisko przy SP3, ul. Skorupki, Łukasińskiego, Wrzosowa, Wilsona, Bankowa, Kolejowa, Lipowa, most).
Grzegorz Dudzik - Burmistrz Miasta Zielonka
więcej tu : www.zielonka.pl/artykul/kategoria/odpowiedzi-do-pytan-do-urzedu/page/2
Ciekawa sprawa, każdy z nich ma rację a prawda zapewne leży gdzieś po środku