03.11.14, 11:31
Gdy rozmawiałem z niektórymi radnymi w trakcie ich kadencji to powtarzali jak mantre:
-jaka to ciężka i nie wdzięczna praca
-marne pieniądz
-brak prywatności
-ciągłe ataki oponentów
A mimo to nadal pchają się do władzy.
Dlaczego? proszę o wyjaśnienie może należy postawić im pomnik?
Obserwuj wątek
    • maria512 Re: tytani 03.11.14, 14:02
      ciekawe,gdyby radny pracowal pro publiko bono to tez by bylo tylu chetnych.
    • maria512 Re: tytani 03.11.14, 14:04
      bez diet nie byloby tylu chetnych
      • piorek Re: tytani 03.11.14, 14:20
        Diety mają uzupełniać radnym straty finansowe spowodowane pełnioną funkcją społeczną. Gdy byłem radnym, pracodawca za czas poświęcony radzie nie płacił mi wynagrodzenia i w takim wypadku diety są jak najbardziej na miejscu. Ale diety otrzymują też emeryci czy pracownicy instytucji miejskich, którym nikt za wcześniejsze wyjście z pracy nie potrąca ....
        • pozdro-wienia Re: tytani 03.11.14, 15:26
          Tak się zastanawiam, ile potencjalny radny poświęca czasu na pełnienie swojej funkcji? Z tej wypowiedzi wynika, ze radnych należy podzielić na emerytów - oni niech pełnią funkcję społecznie i na tych pracujących , którym trzeba obficie wynagrodzić to, że musieli zwolnić się z pracy. To może niech do Rady kandydują tylko emeryci? :D
          • lech_zielenkiewicz Re: tytani 03.11.14, 15:33
            Najlepiej aby wszelkie radzenie począwszy od rad miast i gmin do sejmu i senatu było za darmo, lub ostatecznie za wodę i suchary.
            • grabowski.jacek Re: tytani 03.11.14, 17:26
              lech_zielenkiewicz napisał: ... wodę i suchary.

Panie Leszku, ostro Pan to ujął. Radny to jednak z założenia funkcja społeczna. Zwracam uwagę, że w innym wątku proponuje Pan powołać w miejsce straży miejskiej pracującą za darmo straż obywatelską. Mam wrażenie, że brak w tym spójności.
              Zgadzam się z piorkiem co do zasady, ale to jest trochę utopia. Myślę, że nasza propozycja, żeby obniżyć diety o 1/3 jest dobrym, praktycznym rozwiązaniem. Chciałbym też zauważyć, że utracie zarobków można, przynajmniej częściowo, przeciwdziałać ustalając późniejsze godziny pracy radnych. A i mieszkańcy skorzystają mając lepszą możliwość uczestnictwa w obradach.
              • lech_zielenkiewicz Re: tytani 03.11.14, 18:52
                odpowiedz; "grabowski.jacek'
                Spójność ma wynikać w jednym przypadki i drugim, że praca ma być wykonywana za darmo, tylko jak bonus woda i suchary.
                • grabowski.jacek Re: tytani 03.11.14, 19:17
                  w takim razie zwracam honor, zrozumiałem, że Pan ironizował z tymi sucharami.
          • piorek Re: tytani 03.11.14, 15:42
            Złośliwie przeinaczasz sens mojej wypowiedzi i imputujesz mi treści których nie napisałem. Ale powtórzę: radny to funkcja społeczna, a diety są nie po to żeby zarabiał, ale po to żeby nie tracił. Diety wyrównywały mi utracone zarobki, byłem z niedużą górką. Emerytom diety nie rekompensują utraconych zarobków, są dla nich czystym przychodem.
          • miror13 Re: tytani 03.11.14, 15:56
            A osoby które pracują na miejscu do godziny 15 też muszą się zwalniać z pracy?. Jeśli razy w miesiącu radny ma zajęcia?
    • miror13 Re: tytani 03.11.14, 16:13
      Problem moim zdaniem jest inny. Jeśli ciężko pracują i widać efekty to niech zarabiają, ale jeśli nic dla miasta nie robią tylko robią swoje prywatne interesy i kariery to tak dalej być nie może.
      • milyzorro Re: tytani 03.11.14, 16:29
        miror13 napisał:

> Problem moim zdaniem jest inny. Jeśli ciężko pracują i widać efekty to niech za
        > rabiają, ale jeśli nic dla miasta nie robią tylko robią swoje prywatne interesy
        > i kariery to tak dalej być nie może.

Możesz to rozwinąć , bo ładnie brzmi ale nic z tego nie wynika.Jakieś przykłady tych interesów i karier.

• miror13 Re: tytani 03.11.14, 18:13
          Jeśli jesteś z zielonki to dobrze wiesz o kim mowa. Jeśli nie to zobacz gdzie pracują i na ilu stanowiskach. Ja pracuję na jednym etacie udzielam się społecznie i na nic więcej nie mam czasu, ale widocznie jestem nieudaczników.
          • milyzorro Re: tytani 03.11.14, 18:29
            miror13 napisał:

> Jeśli jesteś z zielonki to dobrze wiesz o kim mowa. Jeśli nie to zobacz gdzie
            > pracują i na ilu stanowiskach. Ja pracuję na jednym etacie udzielam się społecz
            > nie i na nic więcej nie mam czasu, ale widocznie jestem nieudaczników.

Całe życie spędziłem w Zielonce , ale nie wiem o co ci chodzi. Pisz konkretnie albo daruj sobie te niedopowiedzenia.

• miror13 Re: tytani 03.11.14, 19:17
              Jakie nieodpowiednia, dobrze wiesz o kim mowa. Chciałbyś nazwiska? Przyjdzie na to czas.
            • pozdro-wienia Re: tytani 03.11.14, 20:11
              Dobre :) Chyba nie trzeba podawać jako przykłady konkretnych osób, wystarczy na prawdę mieszkać w Zielonce i mieć otwarte oczy, a nie udawać cichociemnego.
              • miror13 Re: tytani 03.11.14, 20:49
                Dziękuję krótko zwięźle i na temat. Wszyscy ich znamy i serdecznie im dziękujemy.
                • milyzorro Re: tytani 03.11.14, 21:47
                  miror13 napisał:

> Dziękuję krótko zwięźle i na temat. Wszyscy ich znamy i serdecznie im dziękujem
                  > y.

Jak macie tak pisać to się lepiej nie wysilajcie.
                  Ja macie coś konkretnego to piszcie tak żeby każdy zrozumiał, jak nic nie macie to po co strzępicie języki.

• pozdro-wienia Re: tytani 03.11.14, 22:37
                    Chyba jesteś jedną Osób z nielicznych, która nie rozumie, albo tylko tak udajesz.
                    • milyzorro Re: tytani 03.11.14, 22:47
                      pozdro-wienia napisał(a):

> Chyba jesteś jedną Osób z nielicznych, która nie rozumie, albo tylko tak udajes
                      > z.

Być może - to mi napisz kto " robią swoje prywatne interesy i kariery" za nasze pieniądze.
                      Nie dość że oskarżasz anonimowo to jeszcze jakimś szyfrem. Jak już zaczynasz temat to mów konkretnie o co i o kogo chodzi a nie tylko puszczasz oko że " wszyscy kradną "

• pozdro-wienia Re: tytani 03.11.14, 23:03
                        Czytaj powoli i ze zrozumieniem. Jak cytujesz, to zwróć uwagę czyje słowa. I spokojniej trochę, tu nikt nikogo nie oskarża. Nie zapominaj, że my mieszkańcy Zielonki mieszkamy wśród naszych Radnych. Mało tego, mieszkaliśmy wśród nich zanim się Nimi stali.
                        Bardzo emocjonalnie reagujesz, nasuwa się powiedzenie: Uderz w stół, a nożyce się odezwą.
                        • milyzorro Re: tytani 03.11.14, 23:22
                          pozdro-wienia napisał(a):

> Czytaj powoli i ze zrozumieniem. Jak cytujesz, to zwróć uwagę czyje słowa. I sp
                          > okojniej trochę, tu nikt nikogo nie oskarża. Nie zapominaj, że my mieszkańcy Zi
                          > elonki mieszkamy wśród naszych Radnych. Mało tego, mieszkaliśmy wśród nich zani
                          > m się Nimi stali.
                          > Bardzo emocjonalnie reagujesz, nasuwa się powiedzenie: Uderz w stół, a nożyce s
                          > ię odezwą.

Czytam baaaardzo poooowoli i dalej nie rozumiem o co ci chodzi. Jak nie chcesz napisać konkretnie do kogo i jakie masz zarzuty to nie pisz półsłówkami.
                          Mi się nasuwa inne powiedzenie:mowa jest srebrem, a milczenie złotem.

• pozdro-wienia Re: tytani 03.11.14, 23:27

> ****
                            >
                            > Czytam baaaardzo poooowoli i dalej nie rozumiem o co ci chodzi. Jak nie chcesz
                            > napisać konkretnie do kogo i jakie masz zarzuty to nie pisz półsłówkami.
                            > Mi się nasuwa inne powiedzenie:mowa jest srebrem, a milczenie złotem.
                            >
                            > ****
                            :) Nie jestem osobą zachłanną, wystarczy mi to srebro :) Złoto pozostawiam Tobie.
                            Pozdrawiam :)
                          • marek_k84 Re: tytani 04.11.14, 09:14
                            milyzorro napisał:

Czytam baaaardzo poooowoli i dalej nie rozumiem

to akurat nie nowość. To raczej stan permanentny...
                            Skoro jeden nie rozumie, a reszta wie o co i o kogo chodzi to chyba ktoś ma problem głębszy...
                            • milyzorro Re: tytani 04.11.14, 10:41
                              marek_k84 napisał:

> milyzorro napisał:
                              >
                              > Czytam baaaardzo poooowoli i dalej nie rozumiem
                              >
                              > to akurat nie nowość. To raczej stan permanentny...
                              > Skoro jeden nie rozumie, a reszta wie o co i o kogo chodzi to chyba ktoś ma pro
                              > blem głębszy...

Tak , problem jest głębszy, Bo zamiast otwarcie napisać że praca radnych Bardowskiego i Deski w instytucjach miejskich i to na stanowiskach kierowniczych może powodowa konflikty interesów to piszecie coś mgliście bo wszyscy wiedza o co chodzi.
                              Otóż nie wiedzą .Radny Deska w poprzednich wyborach dostał najwięcej głosów mimo że taki konflikt może być jeżeli ktoś sam siebie kontroluje i uchwala prawo które go dotyczy.
                              To tyle tego czego boicie się sami napisać a wolicie napisać o anonimowych radnych którzy robią anonimowe "interesy".
                              Wasz problem polega jednak na tym ze ci radni w tym układzie funkcjonują od kilku lat, powołani zostali na te stanowiska przez burmistrza Łossana i do rady startowali z komitetu Adama Łossana.
                              Rzecznikiem prasowym UM i jak sam siebie określa najbliższym współpracownikiem burmistrza był wtedy Piotr Wyszyński któremu wtedy ten stan rzeczy nie przeszkadzał i bronił go zaciekle w poprzedniej kampanii wyborczej.
                              Teraz panowie startują z innych komitetów i to co wtedy było jak najbardziej dopuszczalne teraz "tylko robią swoje prywatne interesy i kariery to tak dalej być nie może"
                              Ot taka moralność Kalego
                              • marek_k84 Re: tytani 04.11.14, 11:53
                                milyzorro napisał:

> Teraz panowie startują z innych komitetów i to co wtedy było jak najbardziej dopuszczalne teraz "tylko robią swoje prywatne interesy i kariery to tak dalej być nie może"
                                > Ot taka moralność Kalego

jeśli o mnie chodzi to przeszkadza mi tak samo teraz jak i wtedy. I nie tylko w tych przypadkach...
                                Gdzie tu Kali?
                                • milyzorro Re: tytani 04.11.14, 12:01
                                  marek_k84 napisał:

> milyzorro napisał:
                                  >
                                  >
                                  > > Teraz panowie startują z innych komitetów i to co wtedy było jak najbardz
                                  > iej dopuszczalne teraz "tylko robią swoje prywatne interesy i kariery to tak da
                                  > lej być nie może"
                                  > > Ot taka moralność Kalego

To pisz o tym normalnie , a nie" mrugaj okiem"

>

> jeśli o mnie chodzi to przeszkadza mi tak samo teraz jak i wtedy. I nie tylko w
                                  > tych przypadkach...
                                  > Gdzie tu Kali?
                                  • marek_k84 Re: tytani 04.11.14, 12:09
                                    milyzorro napisał:

> To pisz o tym normalnie , a nie" mrugaj okiem"

zakładam, być może zbyt optymistycznie, że są tu osoby inteligentne. Pozostałe niech zgadują...
                                    • mariomarines Re: tytani 07.11.14, 13:42
                                      Oni są jak lekarze, w ciągu doby pracują po 40 godzin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka