malwinka-4 13.11.09, 11:53 Od konca listopada zaczynamy starania o dzidziusia. Wpisujcie sie kto jest w podobnej sytuacji. Pora na urodzenie dziecka nie bedzie za najlepsza, ale czy na to patrzec? Zycze powodzonka. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Listopadowe starania 13.11.09, 12:46 Przecież nie możesz przewidzieć, kiedy się uda. Może od razu, a może za pół roku. Każda pora na urodzenie jest w tej chwili możliwa. Odpowiedz Link
malwinka-4 Re: Listopadowe starania 13.11.09, 13:23 A czy któras z Was też planuje listopadowe starania o dzidzię? Odpowiedz Link
niuska231 Re: Listopadowe starania 13.11.09, 13:49 ja planuje...juz dluuugo a kiedy sie uda??niewiadomo Odpowiedz Link
kozica111 Re: Listopadowe starania 13.11.09, 13:53 Ja wdrażam plan od lipca i poki co mam tylko zakwasy ;) ale nie poddajemy się. Odpowiedz Link
anusia_magda Re: Listopadowe starania 13.11.09, 15:23 kozica111 napisała: > Ja wdrażam plan od lipca i poki co mam tylko zakwasy ;) ale nie > poddajemy się. hehehe ja mam tak samo z tym że od sierpnia ; ) Odpowiedz Link
iza30_1979 Re: Listopadowe starania 13.11.09, 19:42 ja juz mam za soba 2 lata do tego 1 poronienie i rok staran po poronieniu ale sie nie poddaje :) powodzenia dla wszsytkich i szybkich 2 kresek Odpowiedz Link
malwinka-4 Re: Listopadowe starania 13.11.09, 20:50 To Dziewczyny kiedy nastąpi u Was ten mam nadzieje szczęśliwy dzien. Bo ja za tydzien zaczynam pierwsze starania. Napiszcie jakie badania robilyscie przed 1cs? Zaczynam dopiero dlatego nie wiele o tym wiem. Macie jakies dobre rady? Odpowiedz Link
agatek77 Re: Listopadowe starania 13.11.09, 22:00 Ja juz staram sie o drugie dziecko od tamtego listopada i nadal nic pierwsze dziecko po pierwszym zlotym strzale a teraz juz rok i nic co miesiac nadzieja ze sie udalo.....nadal sie staramy nie poddajemy sie .trzymajcie sie dziewczyny Odpowiedz Link
agatek77 Re: Listopadowe starania 13.11.09, 22:05 malwinka-4 napisała: > To Dziewczyny kiedy nastąpi u Was ten mam nadzieje szczęśliwy dzien. Bo ja za t > ydzien zaczynam pierwsze starania. Napiszcie jakie badania robilyscie przed 1cs > ? Zaczynam dopiero dlatego nie wiele o tym wiem. Macie jakies dobre rady? Malwinka ja juz zrobilam wszystkie badania krew,mocz,usg i lekarz mowi ze wszystko ok jeszcze jak nie wyjdzie przez 2 cykle o musze zrobic badania na droznosc jajowodow.pierwsze dziecko mialam 9 lat temu i bylo za pierwszym razem a drugie juz rok staran .pozdrawiam trzymaj sie . Odpowiedz Link
niuska231 Re: Listopadowe starania 14.11.09, 09:26 jesli to Twoj pierwszy cykl to na spokojnie , bierz folik i narazie zadnych badan nie rob chyba ze krew plus mocz no i cytologia zebys wiedziala czy nie masz zadnego stanu zapalnego ja juz troche tez sie staram, mam synk a a teraz poronilam i probuje dalej, ale teraz juz konkretny lekarz i w poniedzialek wszytskie ghormonkui robie, badanie cytohormonalne i maz tez do bdania Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Listopadowe starania 14.11.09, 10:49 Pierwsza dobra rada: prawdopodobieństwo zajścia w ciążę przy nawet najlepszym wcelowaniu u zdrowej pary wynosi ok. 1/3. Trzeba więc przyjąć do wiadomości, że wprawdzie możliwe jest zajście za pierwszym podejściem, ale można również dopiero za dwudziestym. I nie panikować, jeżeli nie uda się od razu. Bo prawdopodobieństwo niezajścia jest dużo większe, niż zajścia. Wbrew pozorom nie jest to błaha sprawa. Przy dużym stresie spowodowanym silnym parciem na ciążę (a także przy stresie z innych powodów) organizm może uznać, że nie czas na ciążę. Może opóźniać się owulacja lub dochodzić do poronienia na najwcześniejszym etapie ciąży. Nawet nie wiesz wtedy, że było poronienie. Następna dobra rada - współżyć za każdym razem, jeżeli tylko ma się na to ochotę. U większości kobiet w dniach płodnych jest duży apetyt na seks. Oczywiście dobrze jest też nauczyć się rozpoznawania śluzu płodnego. Było dużo na ten temat, poszukaj w innych wątkach. No i bardzo ważne: podstawowe badanie to pomiar temperatury zgodny z zasadami NPR (zapoznaj się z linkami u góry strony). Pierwsza informacja, jaką będziesz z tego mieć, to długość fazy lutealnej. Jeżeli faza lutealna jest za krótka, nie daje się utrzymać ciąży bez wspomagania hormonalnego. A przyjmując lek według kalendarza, a nie według mierzonej aktualnie temperatury, można sobie zablokować owulację i kompletnie rozwalić cykl. Bierz się do lektury. Odpowiedz Link
malwinka-4 Re: Listopadowe starania 14.11.09, 14:26 Dzięki za parę dobrych informacji i rad:) Mam nadzieje, że jesli nie za pierwszym razem to w najblizszej przyszłości sie uda. Mam jednak pytanko - horpyna4 napisałaś że "współżyć za każdym razem, jeżeli tylko ma się na to ochotę", zastanawiam się tylko czy jeżeli po pierwszym współżyciu w dniach płodych zaszło by do zapłodnienia to nie zaszkodziłoby jeżeli nastepnego dnia znowu byśmy próbowali (współżyli)? Boję się ponieważ jestem na tabletkach hormonalnych ponieważ miałam bardzo nieregularne cykle i od 8 miesięcy jestem na Duphastonie. Tabletki te podaję sie również kobietom na podtrzymacie ciąży dlatego niby nie są szkodliwe w czasie starań. Czy ktoś brał te hormony? Odpowiedz Link
bystra_26 do malwinka-4 14.11.09, 15:41 malwinka-4 napisała: > Mam jednak pytanko - horpyna4 napisałaś że "współżyć za każdym razem, jeżeli > tylko ma się na to ochotę", zastanawiam się tylko czy jeżeli po pierwszym współży > ciu w dniach płodych zaszło by do zapłodnienia to nie zaszkodziłoby jeżeli > nastepnego dnia znowu byśmy próbowali (współżyli)? Zapomnij o takich obawach. Ludzie do tej pory bezprpblemowo się rozmnażali, a większość pojęcia o mechanizmach płodności nie miała i nie ma. Skrótowo: w czasie płodnym po stosunku plemniki czekają na owulację w kryptach szyjki macicy, kolejny stosunek nic im nie zrobi; najwyżej doda rzeszę nowych, silniejszych; po zapłodnieniu przez około 7-12 dni zarodek wędruje jajowodem do macicy, pochwa jest za daleko od jajowodu, żeby to na niego miało jakiś wpływ; zarodek zagnieżdża się w błonie śluzowej macicy, a w szyjce powstaje czop śluzowy; współżycie mu w tym nie przeszkadza, bo ciąże utrzymuje hormon progesteron, który produkuje ciałko żółte, na które seks nie ma wpływu. Zaprzestawanie współżycia na początku dni płodnych obniża znacząco szanse na ciąże, bo nie wiesz po ilu dniach z objawami płodności owulacja wystąpi i dodatkowo, jak masz nieregularne cykle (powyżej 10 dni różnicy!), to niektóre ścieżki śluzowe okazują się fałszywymi przymiarkami do owulacji, a ona jest... później i plemniki nie doczekają. > Boję się ponieważ jestem na tabletkach hormonalnych ponieważ miałam bardzo >nieregularne cykle i od 8 miesięcy jestem na Duphastonie. Lekarz ustalił przyczynę nieregularności?????? Wiesz, co ma na celu branie syntetycznego progesteronu u Ciebie? > Tabletki te podaję sie również kobietom na podtrzymacie ciąży dlatego niby nie > są szkodliwe w czasie starań. Duphaston to sztuczny progesteron i jak każdy doustny hormon płociowy nie jest obojętny dla organizmu, a zwłaszcza wątroby, więc branie go przez dłuższy czas może jak najbardziej być szkodliwe. Kobietom w ciąży podaje się go wtedy, gdy problemem z zaciążeniem i utrzymaniem jest za niski progesteron. Ale tę przypadłość powinno się najpierw zdiagnozować, żeby ustalić przyczynę, a nie maskować objawy. Zazwyczaj przy zbyt wysokiej prolaktynie ciałko żółte pracuje słabo i wtedy bierze się leki obniżające prolaktynę, a nie syntetyczny progesteron. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Listopadowe starania 14.11.09, 16:28 Malwinka, nawet najbardziej nieregularne cykle NIE SĄ PRZESZKODĄ DLA ZACIĄŻENIA!!! Nie należy brać duphastonu ot, tak sobie - zresztą Bystra Ci już napisała o tym. Duphaston należy brać w fazie lutealnej (bez pomiaru temperatury nie wiesz, kiedy się zaczęła w danym cyklu!), jeżeli JEST ONA ZA KRÓTKA do utrzymania ciąży. Duphaston przyjmowany przed owulacją działa jak HORMONALNA TABLETKA ANTYKONCEPCYJNA, po prostu blokuje owulację. Naprawdę poczytaj sobie trochę wątków na ten temat. Jest ich dużo i wiele się z nich dowiesz. I koniecznie linki u góry! Odpowiedz Link
malwinka-4 Re: Listopadowe starania 14.11.09, 16:46 Ja nie biore sobie sama tych tabletek, przepisała mi je moja ginekolog. Biore je 16-25 dc. Milam niski poziom progesterony, robilam badania poziomu hormonów. Poziom progesteronu w fazie lutealnej miałam 0,854mg/ml. Odpowiedz Link
bystra_26 hormony!! 14.11.09, 17:44 malwinka-4 napisała: > Ja nie biore sobie sama tych tabletek, przepisała mi je moja ginekolog. Biore j > e 16-25 dc. Milam niski poziom progesterony, robilam badania poziomu hormonów. > Poziom progesteronu w fazie lutealnej miałam 0,854mg/ml. Malwinko, poczytaj linki na górze forum np. metoda Roetzera, zwłaszcza część poświęconą fizjologii cyklu, i dla swojego dobra przestań patrzyć na lekarza jak na Boga. Z tego co piszesz, to założę się, że badałaś progesteron 21-23dc, prawda? To jest taki podręcznikowy standard ginekologów. Niestety daje on często fałszywe wyniki, bo organizm nie jest podporządkowany wyliczankom podręcznikowym, każda kobieta jest inna i każdy cykl może być zupełnie inny!!! Pisałaś o nieregularnych cyklach - znaczy się po ile dni miały??? Jak cykle są naprawdę nieregularne, to badania robione pod schemat "14dc owulacja, szczyt działania ciałka żółtego 21dc" są objawem wyjątkowej ignorancji lekarza. Faza lutealna nie przebiega na sztywno od dnia do dnia z góry wyliczonego. Jak nie mierzysz temperatury, to możesz w dniu dostania okresu z pewną trafnością powiedzieć, że ostatnie 11dni zakończonego cyklu należały do fazy lutealnej (PO FAKCIE!). Jeśli cykl miał 40 dni, to lutealna mogła się zacząć 29dc (lub w 6 wcześniejszych dniach). Jak kobieta ma w danym cyklu owulację np. 20dc, to 21-23 dc na 100% progesteron wyjdzie za niski, bo dopiero ciałko żółte się rozkręca. Branie Duphastonu na sztywno jak u Ciebie ma sens TYLKO WTEDY, gdy pacjentka ma ewidentnie zablokowaną oś przysadka-podwzgórze-jajnik i próbuje się ten układ uaktywnić. Branie go od 16dc na sztuwno dla podwyższenia progesteronu (żle zbadanego) to jest błądzenie po omacku. 1) jeśli do 14dc nie masz w cyklu owulacji, to biorąc D. od 16dc fundujesz sobie cykl bezowulacyjny, bo progesteron zawarty w tej tabletce nie pozwala na owulację. 2) Dopiero zrobione we właściwych dla Ciebie dniach badanie poziomu progesteronu w 3 kolejnych cyklach pozwala wysnuć wnioski, że masz go za mało. 3) Przy stwierdzeniu zbyt niskiego progesteronu (pkt.2), lekarz szuka przyczyny tego stanu rzeczy. Czyli zleca Ci dalsze badania w tym na dzień dobry prolaktynę i TSH. Odpowiedz Link
kasiu.l.inka Re: hormony!! 15.11.09, 20:42 Ja mam cykle narazie 33 dniowe, ale ostatni na ktorym mialam badanie trwal 38 dni a lekarz zrobil mi to badanie w 21 dc. Teraz juz wiem, ze poszedl na latwizne :( Odpowiedz Link
zyziaczkowo u mnie starania są... 17.11.09, 12:40 wrześniowo-październikowo-listopadowo-.....itd aż do skutku, czyli 3. cykl starań zaczynam :D Odpowiedz Link
sabcia-myszka Re: u mnie starania są... 17.11.09, 12:52 hej dziewczyny moje starania trwaja od wrzesnia:)moj maz mial zabieg na zylaki powrozka nasiennego, niby wszystko sie udalo, ale istnieje prawdopodobienstwo na to ze bedzie nam trudniej zajsc w ciaze, ale ja w to wierze,zamierzamy zrobic badania nasienia, ale poki co to czekam na okres ma jutro nadejsc:( i czekam z nadzieja ze nie nadejdzie. Mam nadzieje ze moze sie udalo i jestem w ciazy niby objawy takie jak na okres- obolale, powiekszone piersi, bol brzucha- choc cos dlugo juz trwa, ale duzo siusiam non stop i jeszcze zmierzylam temperature w pochwie o 11, nie rano przed wstaniem z lozka:(wiec nie wiem czy sie tym sugerowac ale mam 37,3 kreski a przed okresem powinnam miec obnizona temp. myslicie ze sa jakies nadzieje?:))chyba dzis zrobie tescik... Odpowiedz Link
kah777 Re: u mnie starania są... 17.11.09, 17:46 My pierwszy cykl starań w listopadzie, teraz tylko przetrwać to 14 dni. Chyba będą najdłuższe w miom życiu. Nie nastawiam sie za bardzo... ale kto to wie? ;-))) Odpowiedz Link
kah777 Re: u mnie starania są... 18.11.09, 13:08 Wolę poczekać do terminu spodziewanej miesiączki. Wiem, że test wykrywa 6 dniową ciążę ale istnieje takie coś jak samoczynne poronienie a ja chyba nie chciałabym wiedzieć. Czytałam jak to laski się cieszą a potem dostają okres i jest tylko wielka rozpacz :-( Odpowiedz Link