Dodaj do ulubionych

podziwiam npr

04.01.10, 23:39
Kobiety stosujące NPR-podziwiam Was i szczerze zazdroszczę:) Czego? Tego poukładania, systematyczności.... Ech, dlaczego ja taka nie jestem.... Urodziłam dwie cudne córeczki, mam 37 lat, wypadałoby pomyśleć o antykoncepcji .... Jak Wy znajdujecie czas na badanie swego ciała?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: podziwiam npr 05.01.10, 08:24
      Właśnie przy NPR nie potrzeba systematyczności. A potrzeba jej przy
      pigułkach.

Najtrudniejsze jest wyłapanie początku dni płodnych, bo trzeba
      zauważyć pojawienie się śluzu. I nie należy sugerować się
      kalendarzem, bo może się szykować tak wczesna owulacja, że zaraz po
      miesiączce zaczną się dni płodne, bez żadnej przerwy. I może się
      taka rzecz zdarzyć nawet u kobiety, która miewa zazwyczaj długie
      cykle, czyli późne owulacje.

Mierzenie temperatury można sobie spokojnie odpuścić, jak jest już
      pewność co do niepłodności poowulacyjnej. Aż do nowego cyklu.

Najgorzej jest przy cyklach bardzo wydłużonych z powodu wielokrotnego
      nieudanego podejścia do owulacji. Jest wtedy bardzo dużo dni ze
      śluzem, a dopiero po fakcie wiadomo, czy dana przymiarka do owulacji
      była skuteczna, czy nie. Tak więc kobiety z PCO muszą liczyć się z
      długimi okresami abstynencji, jeżeli nie chcą wspomagania gumkami.

O, przepraszam. Wcale wtedy nie jest najgorzej. O wiele gorszy jest
      czas poprzedzający menopauzę. Wtedy cykl może mieć długość pół roku,
      będąc jak najbardziej cyklem z normalną owulacją. I wtedy łatwo o
      wpadkę, znam aż trzy takie przypadki. Kobiety te zresztą nigdy się
      nie obserwowały i myślały, że to już menopauza.
    • am2003 Re: podziwiam npr 05.01.10, 10:33
      Mi się zawsze wydawało, że NPR to nie dla mnie bo to tyle ceregieli, mierzenia
      temperatury, trudne i w ogóle. To było przed ślubem. Wtedy mój narzeczony jak
      się dowiedział, że nie robię obserwacji to się zbulwersował, trochę mi wjechał
      na ambicję no i pol roku przed ślubem zaczęłam. I byłam w ciężkim szoku jak przy
      pierwszym wykresie się okazało że u mnie to tez funkcjonuje tak jak pisze Rotzer
      w swojej książce!!!! W sumie jestem homo sapiens więc nie powinno mnie to dziwić
      a jednak - szok:-))) Teraz mijają 3 lata obserwacji i nie wiem czego ja się tak
      obawiałam - to proste a poranne mierzenie temperatury wchodzi w krew. Polecam:-)
    • azayaka Re: podziwiam npr 05.01.10, 11:42
      iwonagos napisała:

> Jak Wy znajdujecie czas na badanie swego ciała?

Obserwacja swojego organizmu wcale nie jest czasochłonna. To tylko kilka minut (zależnie od termometru) po przebudzeniu. Resztę odczuć i spostrzeżeń wyłapuje się na bieżąco, w trakcie zwykłych codziennych czynności (m.in. wizyta w toalecie). Trzeba tylko pamiętać o tym i być wyczulonym na swoje ciało (odczucia wewnątrz i na zewnątrz pochwy). Kwestia zapisu w zeszycie to też tylko chwila. Zachęcam:)
    • wakacyjna_iguana Re: podziwiam npr 05.01.10, 20:25
      Też mam 2 dzieci i jestem po 30-tce, NPR stosuję już kilka lat i nigdy w życiu
      jeszcze nie brałam pigułek anty(po prostu nie chciałam się truć). Tak więc da
      się. Dla mnie to jedyna nieszkodliwa dla kobiety metoda:) Jest bardzo prosta -
      codziennie nastawiam budzik na tą samą porę i mierzę temp. termometrem
      elektronicznym a w dzień zerkam na śluz jak idę do ubikacji. Z obu tych rzeczy
      robią się czytelne wykresy sama zobaczysz:)))
    • nisiabu Re: podziwiam npr 07.01.10, 03:11
      Ja prowadze obserwacje 6,5 roku, mamy jedną córkę. Też myślę, że obserwacje
      wchodzą po prostu w nawyk i nawet jak się ominie jakąś pojedynczą temeraturę to
      nie ma problemu. Najtrudniej mi było się przełamać i uwierzyć, że te pomiary
      mają sens, że moje ciało naprawdę funkcjonuje. No i miałam na początku problem z
      obserwacją śluzu. Pomogła mi przyjaciółka, która wysłała mi dokładny opis jak to
      robić, bo pani w kościele z którą się spotkaliśmy nie bardzo umiała mi pomóc,
      mówiąc, że sprawdzanie śluzu jest łatwe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka