Dodaj do ulubionych

znowu o duphasonie

29.04.10, 09:11
Witajcie, wiem, że temat wpływu duphasonu na owulację był
wielokrotnie poruszany i przeczytałam dużo wątków na ten temat,
jednak moja sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana. Opiszę
cały problem i proszę Was o opinie co robić?
Tu jest mój stary wątek, w którym pytałam o zakłócenia
forum.gazeta.pl/forum/w,14906,106444578,,zaklocenia_temperatury.html?v=2
To był początek bardzo długiego cyklu, ale po kolei.
Mam PCO, brałam kilka lat tabsy i po ostawieniu miałam następujące
cykle
I - 41 dni,
II - 33 dni,
III - 60 dni,
IV - ( ten z załączonego wątku) 106 dni.
Zrobiłam USD narządu rodnego i w 97 dniu poszłam do swojej
ginekolog. Ona przypisała mi duphason 2x1 przez 10 dni na wywołanie
@, a potem jak już dostanę okres to od 16dc do 25 dc i tak przez 2
cykle - potem na kontrolę. Co mnie zdziwiło, to jak tylko
powiedziała, że przypisuje mi dupka od 16 dc to od razu dodała że
on nie blokuje owulacji - jakby wiedziała, że ją o to zapytam.
I właśnie nie wiem co teraz zrobić. Znalazłam artykuł w necie, że
dawka dzienna 10mg nie blokuje owulacji (taką mam przypisaną) ale w
tym samym artykule było napisane wyraźnie, że 16dc należy rozumieć
jako 2dni po stwierdzonej owulacji (wiem, że Wy też tak zawsze
doradzacie i to się sprawdza). Do 16dc zostało mi 10 dni i bardzo
liczę na to, że w tym czasie owulacja nastąpi samodzielnie. Lekarka
dodała, że po tych 2 cyklach będzie zmniejszac dawkę, i wiem że ona
chce mi skrócić cykle i liczy że organizm sam zacznie prawidłowo
pracować. Gdybym miała długie ale regularne cykle to bym czekała z
lekiem na owulację, a tak to mam wątpliwości. Co jeśli nie wezmę
duphasonu a owulacji i tak nie będzie przez 40-60 dni? Poradźcie co
robić?
Obserwuj wątek
    • rokitka00 Re: znowu o duphasonie 01.05.10, 14:08
      Miałam ten sam problem co ty tylko bez PCO.
      Po odstawieniu tabsów moje cykle trwały od 58 - 60 dni. Poszłam do lekarza.
      Dostałam zestaw hormonów do przebadania i duphaston na 10 dni na wywołanie @, a
      potem od 16-25 dc.
      Zadziałało.
      Następne cykle były już 29 dniowe. Z badań wynikło jednak że nie mam owulacji.
      Dostałam closty.. Przy pierwszym cyklu z clo ponowiłam badanie progesteronu i
      wyszło mi że owulka była. To samo potwierdziło usg. Ten zestaw czyli clo (5-9
      dc) i duph (16-25 dc) biorę już 3 cykl.

Też czytałam że duphaston hamuje owulację, ale w moim przypadku tak nie jest.
      Bierz tak jak każe lekarz i rób badania kontrolne.
      • asiek334 Re: znowu o duphasonie 01.05.10, 16:17
        Wstrzymałabym się z dupkiem.Brałam ten lek od 14 dc przez 6 cykli i przez ten
        cały czas nie wystąpiła u mnie owulka,szlak pól roku w tyłku. Przy duphastonie
        cykl wydłużył mi się do 31,32. Teraz mam 28. Jest dużo artykułów o tym leku
        ,gdzie wszędzie ostrzegają przed zażywaniem przed owulacją i ja bym się tego
        trzymała. Teraz prowadzi mnie lekarz z katowickiej kliniki i wierzcie mi wiem co
        pisze ;) pozdrawiam
        • vanilia_cz Re: znowu o duphasonie 02.05.10, 19:53
          asiek ale ty nie masz pcos (chyba), a nawet jesli masz to nie stracilas wtedy
          tych 6 niesiecy. ja bralabym dupka tak jak kaze ci lekarka, musisz uragulowac i
          skrocic cykl, by miec wiecej szans na poczecie, prawdopodobnie bedziesz miałą
          stymulowanie owu bo przy pcos rzadko ona wystepuje. prawdopodobnie bedzie tak ze
          dostaniesz cos na wywolanie owu, pekniecie pecherzyka a pozniej duphaston,
          przynajmniej wg mnie tak to powinno wygladac, ale najpierw musisz skrocic cykl,
          pozdrawiam
        • rokitka00 Re: znowu o duphasonie 03.05.10, 20:28
          asiek334 napisała:

> Wstrzymałabym się z dupkiem.Brałam ten lek od 14 dc przez 6 cykli i przez ten
          cały czas nie wystąpiła u mnie owulka,

nie wiem jakie masz dokładnie wyniki, ale może u ciebie akurat była taka
          potrzeba, albo lekarz przepisywał w ciemno, co jest niedopuszczalne. Przy
          cyklach 28-30 dniowych owulacja występuje zwykle od 12 do 16 dc. Jeśli brałaś
          duphka od 14 dc to faktycznie mogła blokować ci owulację.
      • vanilia_cz Re: znowu o duphasonie 02.05.10, 19:57
        Z badań wynikło jednak że nie mam owulacji.
        > Dostałam closty..
        > Też czytałam że duphaston hamuje owulację, ale w moim przypadku tak nie jest.
        to jak to u ciebie jest? najpierw piszesz ze bralas dupka i owu nie mialas,
        dlatego dostalas clo, a pozniej ze jednak mialas:/
        • rokitka00 Re: znowu o duphasonie 03.05.10, 20:25
          vanilia_cz napisała:
          > to jak to u ciebie jest? najpierw piszesz ze bralas dupka i owu nie mialas,
          > dlatego dostalas clo, a pozniej ze jednak mialas:/

Czytaj dokładnie. Najpierw dostałam duphaston na skrócenie i uregulowanie cyklu,
          a potem z kolejnych badań wyszło że mam nie mam owulacji, a za czym idzie i
          niski poziom progesteronu. Dlatego na wywołanie owulacji biorę clo, a duph na
          wypadek jakbym zaszła w ciążę, żeby ją podtrzymać.

Duphaston się bierze na wiele sposobów w różnych dniach w zależności od potrzeb.
          Jedni biorą od 10 dnia cyklu, inni od 14, a jeszcze inni od 16. Dawki też są różne.
          • czerwcowa.panienka Re: znowu o duphasonie 04.05.10, 08:51
            Dzięki za opinie. W zwiazku z tym, że moje 2 cykle były
            nieprzewidywalnie długie postanowiłam brać duhason zgodnie z
            instrukcją mojej ginekolog. Na razie to tylko 2 cykle, w czerwcu
            mam wizytę, więc jeśli nie będzie owulacji w tym czasie to
            porozmawiam z nią o tym jeszcze raz.
            Od piątku 07.03. mam brać duphasn a to moje temki od początku
            cyklu:
            1dc- 3dc - okres
            4dc - plamienie lekkie
            5dc - 36,38 plamienie lekkie
            6dc - 36,54 plamienie lekkie
            7dc - 36,39
            8dc - 36,46
            9dc - 36,61
            10dc - 36,53 wilgotno, 1 niteczka śluzu rozciagliwego
            11dc - 36,40
            12dc - 36,38
            13dc - 36,44
            Śluzu płodnego raczej nie zaobserwowałam, a teraz to mogą być
            pozozstałości nasienia.

Tu mały wykres:
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2249298,2,1,aktualny.html
            Pozdrawiam
            • czerwcowa.panienka Re: znowu o duphasonie 04.05.10, 08:52
              od piątku 07.05. oczywiście :-)
          • vanilia_cz Re: znowu o duphasonie 06.05.10, 16:59
            Najpierw dostałam duphaston na skrócenie i uregulowanie cyklu
            > ,
            > a potem z kolejnych badań wyszło że mam nie mam owulacji, a za czym idzie i
            > niski poziom progesteronu. Dlatego na wywołanie owulacji biorę clo, a duph na
            > wypadek jakbym zaszła w ciążę, żeby ją podtrzymać.

dalej piszesz to samo. czyli nie mozesz mowic ze dupek wstrzymuje twoja owu bo
            tego nie wiesz! dostajesz dupka juz po clo a co za tym idzie po owulacji wiec
            skad mozesz wiedziec czy gdybys brala go przed owu to czy by ci sie nie wstrzymala?
            • rokitka00 Re: znowu o duphasonie 06.05.10, 19:34
              Bo owulacja występuje po 1. - na 14 dni przed terminem kolejnej miesiączki, a po
              2. - owulacja występuje na 2-3 dni po odstawieniu Clo. W moim przypadku wypada
              to na 12-15 dc. Stąd wiem, że nie blokuje owulacji.
              • vanilia_cz Re: znowu o duphasonie 07.05.10, 00:20
                rokitka00 napisała:

> Bo owulacja występuje po 1. - na 14 dni przed terminem kolejnej miesiączki, a p
                > o
                > 2. - owulacja występuje na 2-3 dni po odstawieniu Clo. W moim przypadku wypada
                > to na 12-15 dc. Stąd wiem, że nie blokuje owulacji.

ok, a duphaston bierzesz od ktorego dnia cyklu?
                • rokitka00 Re: znowu o duphasonie 08.05.10, 16:03
                  vanilia_cz napisała:
                  > ok, a duphaston bierzesz od ktorego dnia cyklu?

zwykle od 16 dc
                  • vanilia_cz Re: znowu o duphasonie 08.05.10, 18:29
                    rokitka no własnie, wiec jak mógłby ci zablokowac skoro bierzesz go po owulacji?
                    • rokitka00 Re: znowu o duphasonie 09.05.10, 20:05
                      vanilia_cz napisała:

> rokitka no własnie, wiec jak mógłby ci zablokowac skoro bierzesz go po owulacji
                      > ?
                      a tak w ogóle to o co ci chodzi?

Ja nie napisałam że duph.. blokuje mi owulację :) Przeczytaj całość jeszcze raz,
                      powoli i dokładnie, a jak trzeba to i ze dwa razy.
                      • czerwcowa.panienka Re: znowu o duphasonie 10.05.10, 08:27
                        Witam, chciałam napisać że biorę duphaston od 4 dni i nie miałam
                        skoku temperatury. Moje kolejne temperatury to:
                        14dc - 36,61
                        15dc - 36,48
                        16dc - 36,51 duphaston 1x1 (10 mg)
                        17dc - 36,58 duphaston 1x1 (10 mg)
                        18dc - 36,47 duphaston 1x1 (10 mg)
                        19dc - 36,48 duphaston 1x1 (10 mg)
                        Rozrzut temperatur jest mniejszy niż w poprzednim długim cyklu, ale
                        skoku brak. Nie wiem czy jest to spowodowane braniem duphastonu,
                        czy nie, pewnie się nie dowiem. Dam znać gdyby coś się zmieniło.
                        Pozdrawiam
                        • vanilia_cz Re: znowu o duphasonie 11.05.10, 00:40
                          nie ma skoku bo nie bylo owulacji, mozliwe ze bedzie jeszcze skok, ale jesli nie
                          bedzie to nie dowiesz sie czy bez dupka bylaby owu, nalezalo poczekac na owu i
                          wtedy brac dupka, no, ale ty masz pcos wiec dobrze robisz biorac dupka bo skroci
                          ci sie cykl
                      • vanilia_cz Re: znowu o duphasonie 11.05.10, 00:35
                        o matko:/ napisałas ze ci nie blokuje i o to mi chodzi, skad wiesz ze ci nie
                        blokuje skoro bierzesz go juz po owulacji
                        • rokitka00 Re: znowu o duphasonie 11.05.10, 20:43
                          vanilia_cz ale ty męcząca jesteś.. :)

Robiłam badanie progesteronu po tym jak po raz pierwszy zastosowałam połączenie
                          clo + duphaston i jego poziom wyszedł 28,04 - co świadczy o owulacji.
                          Wcześniejsze badania przy samym duphku i bez duphka wychodziły mi na pozoiomie
                          0,4 i 0,7 - czyli brak owulacji. Ponad to duphaston blokuje owulację jeśli jest
                          barny w dawce 30 (3 tabletki dziennie) . Ja biorę tylko 1 tabletkę.

Zaczęłam w tym cyklu mierzyć tempkę. Jestem ciekawa jak to wyjdzie.

Pozdrawiam
                          • bystra_26 badanie progesteronu jak bierzesz D? 11.05.10, 22:32
                            > Robiłam badanie progesteronu po tym jak po raz pierwszy zastosowałam połączenie
                            > clo + duphaston i jego poziom wyszedł 28,04 - co świadczy o owulacji.

Parafrazuję:
                            W stymulowanym cyklu PODCZAS brania D. zrobiłaś sobie poziom progesteronu.
                            Wynosił od 28,04 (a jakie normy?), co (wg Ciebie) świadczy o owulacji.

Moja odpowiedź:
                            Wysoki progesteron nie dowodzi owulacji, mówi tylko, że utworzyło się ciałko
                            żółte, które wydziela progesteron lub kobieta stosuje leki zawierające
                            progesteron (np. tabletki antykoncepcyjne). W małej liczbie przypadków można nie
                            mieć owulacji, gdy pęcherzyk nie pęknie, ale ciałko żółte się utworzy w jego
                            ściance dając fazę lutealną - cykl wygląda jak normalny, a owulacji nie było.
                            Podobnie w przypadku torbieli.

jedynymi dowodami na owulację jest ścisły monitoring na USG lub ciąża z danego
                            cyklu.

I najważniejsze:
                            Badanie progesteronu podczas brania D. jest bez sensu, bo D. to jest syntetyczny
                            progesteron i naturalnie, jak go bierzesz, będziesz mieć wyższy wynik. Miało to
                            by sens, gdy robisz poziom ściśle określonego rodzaju progesteronu, a nie takie
                            zwykłe.
                            • rokitka00 Re: badanie progesteronu jak bierzesz D? 12.05.10, 20:13
                              Duphaston nie wpływa na badanie krwi.
                              O tym że była owulacja stwierdził lekarz (nie ja, bo się na tym zbytnio nie
                              znam) na podstawie badania progesteronu z krwi i usg. Myślę że mój lekarz zna
                              się na tym :)
                          • vanilia_cz Re: znowu o duphasonie 18.05.10, 00:23
                            oj rokitka a ty dalej nie wiesz o co mi chodzilo:/ no ale juz ci wytlumaczylam i
                            skoro jeszcze nie zrozumialas to juz nie zrozumiesz, a ja ci mowie bys sie nie
                            wypowiadala ze ci dupek nie blokowal owulacji bo tego nie wiesz i nie radz innym
                            by go brali, bo dupek NA PRAWDE moze ja zablokowac
                            • czerwcowa.panienka Re: znowu o duphasonie 20.05.10, 09:55
                              Witam Was ponownie - chcę przedstawić Wam ciąg dalszy mojego
                              wykresu i poprosić o interpretację i opinię. Jak pamiętacie miałam
                              brać Duphaston od 16dc do 25dc po 1 tabletce dziennie (10mg). W tym
                              czasie nie miałam owulacji. W niedzielę wzięłam ostatnią tabletkę i
                              czekałam na krwawienie. I tutaj niespodzianka, bo temperatura
                              zaczęła stopniowo rosnąć. Śluzu nie zaobserwowałam, może trochę
                              rozciągliwego przejrzystego wczoraj, ale współżyliśmy i nie zawsze
                              byłam pewna czy to śluz czy nasienie. Poniżej temperatury i link do
                              wykresu.
                              1dc- 3dc - okres
                              4dc - plamienie lekkie
                              5dc - 36,38 plamienie lekkie
                              6dc - 36,54 plamienie lekkie
                              7dc - 36,39
                              8dc - 36,46
                              9dc - 36,61
                              10dc - 36,53 wilgotno, 1 niteczka śluzu rozciagliwego
                              11dc - 36,40
                              12dc - 36,38
                              13dc - 36,44
                              14dc - 36,61
                              15dc - 36,48
                              16dc - 36,51 duphaston 1x1 (10 mg)
                              17dc - 36,58 duphaston 1x1 (10 mg)
                              18dc - 36,47 duphaston 1x1 (10 mg)
                              19dc - 36,48 duphaston 1x1 (10 mg)
                              20dc – 36,51 duphaston 1x1 (10 mg)
                              21dc – 36,61 duphaston 1x1 (10 mg)
                              22dc – 36,54 duphaston 1x1 (10 mg)
                              23dc – 36,64 duphaston 1x1 (10 mg)
                              24dc – 36,64 duphaston 1x1 (10 mg)
                              25dc – 36,74 duphaston 1x1 (10 mg)
                              26dc – 36,67
                              27dc – 36,74
                              28dc – 36,85 po południu niteczki śluzu rozciągliwego przejrzystego
                              29dc – 36,90 rano wilgotno

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2271278,2,1,Skanowanie-20100520-0822.html

Mam wątpliwości jak powinnam interpretować ten wykres. Mam dwie
                              wersje:
                              Pierwsza: na wykresie zaznaczyłam linię pomocniczą na poziomie
                              36,67 i fazę lutealną liczę od 25dc i jest powolny wzrost ,
                              temperatura nie spada poniżej linii pomocniczej. (6 przedwzrostowa
                              19-24dc)
                              Druga: czekam na jutrzejszą temperaturę i linia pomocnicza będzie
                              prawdopodobnie na wysokości 36,77 a pierwszy dzień fazy lutealnej
                              to 28dc. ( 6 przedwzrostowa - 22-27dc)
                              Sprawdźcie proszę czy nie pospieszyłam się z tą interpretacją.
                              Oczywiście jutro podam koleją temperaturę.
                              I teraz pytania:
                              czy często się zdarza, że po Duphastonie zamiast krwawienia
                              przychodzi owulacja,
                              czy to znaczy, że jednak blokował mi owulację przez ten czas gdy go
                              brałam,
                              czy jeśli jutro temp. będzie wysoka (potwierdzi owulację) to
                              powinnam znów brać Duphaston przez 10dni? Jutro zadzwonię do
                              lekarki i się zapytam, ale jestem ciekawa czy miałyście do
                              czynienia z podobną sytuacją?
                              Pozdrawiam cz.panienka
                              • czerwcowa.panienka wykres z owulacją 21.05.10, 09:45
                                Witam, przepraszam, że tak ciagle Was męczę, dziś temperatura 36,93
                                i poprawiłam wykres na taki :
                                fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2272624,2,1,Skanowanie-20100520-0822.html
                                linia pomocnicza 36,77,
                                3 wyższe 28-29-30dc
                                6 przedwzrostowa 22-27dc.
                                Bystra, czy mogłabyś sprawdzić czy ten powolny wzrost temperatur
                                potwierdza, że owulacja się odbyła, czy może to skutek brania
                                duphastonu. Krwawienia ani plamienia nie mam. Z góry dzięuję
                                • asiek334 Re: wykres z owulacją 21.05.10, 09:51
                                  Witaj,Mam pytanie,mozesz mi podac linka na taki program??Widzę ze masz go w
                                  polskiej wersji,bardzo by mi się taki przydał.Dziękuje
                                  • czerwcowa.panienka Re: wykres z owulacją 21.05.10, 10:26
                                    wysłałam na maila :-)
                                    • asiek334 Re: wykres z owulacją 21.05.10, 11:13
                                      WIELKIE DZIĘKI ;)
                                      • asiek334 Re: wykres z owulacją 21.05.10, 11:23
                                        Chyba musisz mnie poprowadzc po tym,zalogowałamsię ale nie bardzo wiem jak
                                        naniesc ewentualny wykres
                                        • rokitka00 Re: wykres z owulacją 21.05.10, 20:21
                                          www.28dni.pl tutaj też możesz analizować swój cykl na wykresie (temperatura,
                                          śluz, szyjka macicy i wiele innych)
                            • rokitka00 Re: znowu o duphasonie 21.05.10, 20:23
                              vanilia_cz napisała:

> oj rokitka a ty dalej nie wiesz o co mi chodzilo:/ no ale juz ci wytlumaczylam
                              > i
                              > skoro jeszcze nie zrozumialas to juz nie zrozumiesz, a ja ci mowie bys sie nie
                              > wypowiadala ze ci dupek nie blokowal owulacji bo tego nie wiesz i nie radz inny
                              > m
                              > by go brali, bo dupek NA PRAWDE moze ja zablokowac

Tak, może jeśli się bierze duże dawki dzienne.

W tym cyklu mierzyłam temperaturkę oraz zrobiłam badanko progesteronku i jak wół
                              na wykresiku widać że owulacja była w okolicy 15 dc. Jak widać na żywym
                              organizmie, małe dawki duphastonu owulacji nie blokują!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                              • vanilia_cz Re: znowu o duphasonie 24.05.10, 14:29
                                Jak widać na żywym
                                organizmie, małe dawki duphastonu owulacji nie blokują!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                gratuluje! napisz wiec skad masz informacje jakie dawki blokuja, a jakie nie
                                blokuja owulacji, napisz takze jakie sa to dawki? bo moj gin jakos nie mowil o
                                dawkach, a o tym ze faktycznie moze blokowac.

druga sprawa ktora probuje ci wytlumaczyc to to ze owulacje masz, ale dzieki
                                clo, pozniej bierzesz duphaston, wiec jak do cholery jasnej duphaston moze
                                zablokowac ci owulacje????
                                • bystra_26 vanilla_cz - nie walcz z wiatrakami 24.05.10, 16:32
                                  Rokitce nie przetłumaczysz, a poza tym, to zastanawiające jest, co ona robi na
                                  forum o NPR, skoro go w praktyce nie stosuje i wykazuje się ignorancją w
                                  podstawach fizjologii cyklu.

Poza tym, rokitka nie ma argumentów (dowody naukowe) za swoją tezą, a popieranie
                                  się tylko swoim przykładem jest w tym przypadku żadnym dowodem.
                                  Na jeden przykład rokitki, znajdziemy tu na forum minimum 10 kontrprzykładów,
                                  kiedy D. blokował owulacje i rozwalał cykle mimo małej dawki.
                                  • asiek334 Re: vanilla_cz - nie walcz z wiatrakami 25.05.10, 08:33
                                    BYSTRA Rokita musi sama do tego dojrzec.Sama pamiętam na początku kiedy
                                    przyjmowałam dupka broniłam się przed komentarzami typu " nie bierz Dupka przed
                                    owulacją", " dupek hamuje owulację". Dopiero po 6 cyklach przyznałam na forum
                                    dziewczynom rację. Teraz z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że DUPHASTON
                                    spierniczył mi starania o dzidzię. Skoro to stwierdził mu obecny lekarz,który
                                    jest specjalistą w swej dziedziny to chyba coś w tym musi byc. Rokita posłuchaj
                                    tego co się tu mówi na forum o tym leku, ja jestem tego żywym przykładam.Żałuję
                                    bardzo że nie zmieniłamlekarza wcześniej bo nie musiała bym przechodzic tego
                                    wszystkiego od nowa. Obecnie nie biorę żadnych tabsów bo są mi po prostu nie
                                    potrzebne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka