Dodaj do ulubionych

Zaburzenia hormonalne?

03.09.11, 23:34
Witajcie. Od jakiegoś czasu cierpię na PMS. Jestem wtedy chodzącą wścieklizną :(
Mam bóle piersi (są pełniejsze), dziwne brązowawe plamienia dwa dni przed okresem. Mierzę temperaturę. Zauważyłam, że nie spada mi tuż przed okresem, ani nawet w trakcie. Obniża się powoli dopiero ok. 12-15 dc. by skoczyć znowu ok. 25-30 dc. Cykle są długie i nie regularne. Co to może być? Możecie podpowiedzieć o co pytać lekarza? Czy to naturalne i "taki mój urok"?
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • bystra_26 za mało danych 05.09.11, 11:00
      1. ile masz lat, od ilu miesiączkujesz, jeśli brałaś antyki to jak długo i od kiedy nie bierzesz?
      2. masz nadwagę lub niedowagę? jakieś choroby przewlekłe?
      1. ile masz zaobserwowanych cykli? - na mniej niż 6 nie da się wyciągać sensownych wniosków'
      2. jak długie masz cykle? - bez choroby czy wyjazdu różnica do 10 dni nie jest nieregularnością
      3. wklep tu cykl albo napisz, jak rozumiesz "spadnie temp. przed okresem"
      • borderka80 Re: za mało danych 05.09.11, 15:14
        bystra_26 napisała:

> 1. ile masz lat, od ilu miesiączkujesz, jeśli brałaś antyki to jak długo i od kiedy nie bierzesz?

Jestem po trzydziestce (ale nie dużo), pierwsza miesiączka w 13 r.ż. Antyki przez kilka miesięcy lata temu (na uregulowanie miesiączek). Skłonność do torbieli (leczona antykami). Kiedyś miesiączki baaardzo nieregularne (bywało i 60-70 dni bez okresu). Po ciąży trochę się ustabilizowało (29-45 dni).

> 2. masz nadwagę lub niedowagę? jakieś choroby przewlekłe?

BMI 22, nie choruję przewlekle.

> 1. ile masz zaobserwowanych cykli? - na mniej niż 6 nie da się wyciągać sensownych wniosków'

Obserwuję się od czerwca 2010. Cykli mam tylko 11 (dwa razy zapisałam daty miesiączek, bez obserwacji cyklu, bo byłoby 13).

> 2. jak długie masz cykle? - bez choroby czy wyjazdu różnica do 10 dni nie jest nieregularnością

Długość waha się od 29 do 45 dni (bez odchudzania, podróży. Jedynie mam stresy, ale to ma każdy.

> 3. wklep tu cykl albo napisz, jak rozumiesz "spadnie temp. przed okresem"

Dzielę cykl na dwie fazy. Faza wyższych i faza niższych temperatur (bez wymogu wyższości o 0,2 stopnia). Cztery dni przed skokiem i trzy dni po skoku uznaję za najlepsze dla starania, ale mimo to nic z tego nie wychodzi. Śluzu bardzo mało i trudno go obserwować, a szyjka, jeszcze nie wiem gdzie jest. Niestety :(
        Temperatury niższe są na poziomie do 36,85. Wyższe trochę pow. 37,00. Przed miesiączką temperatura nie spada poniżej 36,8. Po okresie jest równie wysoko. Dopiero ok, 14 d.c. spada na 36,6-36,8. I zaraz potem (7-8 dni) znowu leci do góry (37,10).
        Niepokoją mnie brązowe plamienia i bolące, powiększone piersi. Mam tak od ok. 6 m-cy. Martwię się, bo staramy się o dziecko, a na razie nic z tego nie wychodzi. W pierwszą ciążę zaszłam szybko (nawet nie wiem kiedy, nie staraliśmy się). A teraz takie problemy.
        Zaopatrzyłam się w testy owulacyjne.
        Nie wiem co jest grane :(
        Pozdrawiam
        • borderka80 Re: za mało danych 05.09.11, 16:07
          P.S.
          Kupiłam LH test o czułości 40. Od którego dnia cyklu go mogę robić (przy rozpiętości 29-45 dni)?
          Najczęściej cykle są dłuższe niż krótsze (ok. 35-40 dni)
    • kotkowa Re: Zaburzenia hormonalne? 06.09.11, 13:37
      moze byc niedomoga lutealna. zbadaj progesteron i prolaktyne 7 dni po skoku tempki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka