Dodaj do ulubionych

Kiedy owulacja - łopatologicznie

25.09.11, 23:10
Wiecie co, ja już głupieję. Czytam i czytam, i nie rozumiem.
'między 4 dni przed pierwszą wyższą temperaturą (ale po dniu szczytu) do 2.
dnia wyższych temperatur (po dniu szczytu) lub nawet 3. dnia wyższych
temperatur (po dniu szczytu)'
Czy to owulacja ma być po dniu szczytu czy to wyższa temperatura ma być po dniu szczytu?

Przypuśćmy: śluz w 12, 13, 14dc, skok w 15dc, to owulacja mogła być w 11-14 dniu? Czy dopiero po 14 dc?
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: Kiedy owulacja - łopatologicznie 26.09.11, 10:53
      bialasek75 napisała:
      >
      > Przypuśćmy: śluz w 12, 13, 14dc, skok w 15dc, to owulacja mogła być w 11-14 dn
      > iu? Czy dopiero po 14 dc?

Przykładowo to mogłaby być od 11 do 16 dc
      • bialasek75 Re: Kiedy owulacja - łopatologicznie 26.09.11, 20:00
        O, dzięki. Czyli skok ma być po dniu szczytu, ale owulacja może być 4 dni przed tym dniem.

A jak zsynchronizować obserwacje temperatury i śluzu z testami owulacyjnymi? Czy one jakoś zawężą ten przedział?
    • szara.wdowa Re: Kiedy owulacja - łopatologicznie 27.09.11, 12:52
      Łopatologicznie jak zaczynasz stosować npr i nie jesteś pewna własnych pomiarów, to może spróbuj z komputerem cyklu? bardzo pomocne urządzenia. Mogę polecić Cyclotest, bo sama używam
    • kotkowa Re: Kiedy owulacja - łopatologicznie 29.09.11, 15:50
      Zaglądam tu od dość dawna a też mam sporo wątpliwości. Czy szczyt śluzu może być już po owulacji? Bo u mnie jest skok, a śluz jeszcze 2-3 dni nadal jak białko jaja. Dlaczego temp. może wzrosnąć przed owulacją i dopiero od 3 dnia wyższych tempek jest po owulacji? Owulacja może być np dopiero 2 dnia wyższych tempek? A może być też kilka dni przed skokiem i po niej nadal może być śluz płodny i niska tempka przez kilka dni? Też się gubię. Sam moment owulacji nie ma niby znaczenia, ale chodzi mi o to, że ja badam progesteron w każdym cyklu i tu już ma znaczenie kiedy potencjalnie mogła być owulacja. Przynajmniej dla mnie samej.
      • bialasek75 Re: Kiedy owulacja - łopatologicznie 29.09.11, 21:36
        Szara Wdowa: no ja robię wykresy na stronie fertilityfriend.com i właśnie tam mi samo wyznacza dzień owulacji. Zastanawiam się, na ile to jest właśnie ten dzień.
        • bystra_26 do białasek75 30.09.11, 09:56
          bialasek75 napisała:

> Szara Wdowa: no ja robię wykresy na stronie fertilityfriend.com i właśnie tam m
          > i samo wyznacza dzień owulacji. Zastanawiam się, na ile to jest właśnie ten dzi
          > eń.

Do poczęcia nie potrzebujesz znać dnia owulacji, ale współżyć w płodne dni.
          FF to bardzo ułomny algorytm. Z wykresu NIE DA SIĘ wyznaczyć dnia owulacji, ten jego "ovulation day" to po prostu granica między niższymi a wyższymi temperaturami.
      • bystra_26 nie znamy dnia owulacji! 30.09.11, 09:55
        kotkowa napisała:

> Zaglądam tu od dość dawna a też mam sporo wątpliwości. Czy szczyt śluzu może by
        > ć już po owulacji? Bo u mnie jest skok, a śluz jeszcze 2-3 dni nadal jak białko
        > jaja. Dlaczego temp. może wzrosnąć przed owulacją i dopiero od 3 dnia wyższych
        > tempek jest po owulacji? Owulacja może być np dopiero 2 dnia wyższych tempek?
        > A może być też kilka dni przed skokiem i po niej nadal może być śluz płodny i n
        > iska tempka przez kilka dni? Też się gubię. Sam moment owulacji nie ma niby zna
        > czenia, ale chodzi mi o to, że ja badam progesteron w każdym cyklu i tu już ma
        > znaczenie kiedy potencjalnie mogła być owulacja. Przynajmniej dla mnie samej.

Według NPR zaleca się robić progesteron 6-8 dnia fazy wyższych temperatur.
        Owulacja u ludzi jest ukryta i jak na razie bez monitoringu nie ustalisz jej daty. Te około tygodniowe przedziały na owulację to najbliższe przybliżenie według NPR.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka