Dodaj do ulubionych

moja owulacja- proszę was o poradę!!!!

27.04.12, 16:00
Dziewczyny poradźcie bo nie wiem co myśleć.
Zacznę może od początku, to jest mój 2cykl starań...wiem, wiem dopiero 2. Ale jestem początkująca i naprawdę gubię się na razie w tym wszystkim i dlatego was proszę o poradę. Otóż w tym cyklu testy owulacyjne zaczęłam robić dopiero w 14dc, w tym dniu odczuwałam także dość mocny ból podbrzusza do tego test wyszedł pozytywny, dwie mocne krechy, więc co? działamy.... i tak było do 16dc. Ale co dalej...17dc byłam umówiona na monitoring...już się bałam, że to chyba zbyt późno, ale na USG wyszło, że owulacja wystąpi w ciągu 24najbliższych godzin. Rada lekarza? -mocne przytulanko tego dnia. Ale już popołudniu zaczął dokuczać mi prawy jajnik (to z niego miała być owulacja) bolał mnie tak mocno, że ledwie dałam rade w trakcie zbliżenia. Niby dobry znak. Przytulanko było mniej więcej ok 19.00, ale dla sprawdzenia postanowiłam ok 22.00 wykonać test owulacyjny, aby wiedzieć co on mi pokaże...i tu niespodzianka...negatywny. Czy to prawidłowy objaw? Poza tym zastanawiam się, czy jeśli owulacja miała wystąpić w ciągu 24h, jajnik zaczął boleć mnie popołudniu, a przytulanko było ok 19.00, to czy plemniki zdążą dotrzeć na czas? i dlaczego dzisiaj w 18dc nadal odczuwam ból, kłucie w prawym jajniku, bo według mnie powinno już być po. Wyjaśnijcie mi to kochane, ale tak jak krowie na rowie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • alinalen Re: moja owulacja- proszę was o poradę!!!! 28.04.12, 18:16
      test owulacyjny bada pik LH który poprzedza owulacje o kilkanaście, kilkadziesiąt godzin, wiec przed owulacją wychodzi dodatni. Poza tym takie współżycie jak w zegarku tlko stresuje a tak naprawde przy normalnej żywotności plemników szansa na zajcie jest co najmniej 48h a nawet 4-5dni. Ja zaszłam w ciąze wlaśnie przed owu bo w dniu owulacji tak mnie boli jajnik że nie jestem w stanie sie ruszyć. A skuteczność współżycia przed owulacją-jeden dzień to szansa 25%, 2 dni przed 20% a w dniu owu jest jeszcze mniejsza
    • alinalen Re: moja owulacja- proszę was o poradę!!!! 28.04.12, 18:18
      generalnie współżyć w tzw dni płodne czyli u ciebie między 14-19dniem cyklu codziennie lub co drugi dzień
      • agusia3107 Re: alinalen 29.04.12, 20:51
        dzięki za odp. Oczywiście nie czekałam do dnia owulacji, od dnia jak tylko testy pokazały plik LH dodatni współżyliśmy, ale 17dc miałam monitoring i lekarz kazał próbować jeszcze tego dnia z tond też moje pytanie na forum. Na razie pozostaje mi czekać, od czasu do czasu czuję pobolewanie tego prawego jajnika, ale nie nakręcam się...poczekamy, zobaczymy. Pozdrawiam
        • alinalen Re: 30.04.12, 10:29
          jak to mówi mój lekarz żeby zajść w ciąże trzeba się kochać kochać kochać i przyjdzie taki moment że traficie :). My w pierwszą ciąze zaszliśmy w 2 cyklu, a w drugą dopiero po 13 miesiącach. Niestety nawet przy regularnym współżyciu szansa na ciąże to 20-30% w każdym cyklu. W każdym razie ja bym sobie darowała testy owu, jeśli masz cykle regularne to plus minus wiesz kiedy masz dni płodne +ból jajnika który też świadczy o tym że owulacja była jest lub będzie. Raczej mierzyłabym temperaturę żeby zobaczyć czy jest skok i czy faza druga jest odpowiednio długa. Ja z resztą z mierzenia temperatury dowiedziałam się że mogę byc w ciązy bo druga faza przeciągneła się ponad 18 dni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka