Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc :)

07.06.12, 20:04
Cześć dziewczyny :)

Opowiem Wam moją (trochę długą) historię, mam nadzieję, że przeczytacie :)

Staramy się o dziecko 11 cykli. W międzyczasie okazało się, że mam niedoczynność tarczycy (bardzo mała tarczyca - objętość 3,5). Obecnie biorę Novothyral 75 (pół tabletki rano, pół po południu). Męża wyniki są ok. W następnym cyklu mam mieć hsg (dr podejrzewa przegrodę w macicy, przy okazji sprawdzimy drożność jajowodów).

Zrobiłam również badania hormonów, w 3dc:
LH 5,66 mIU/ml (1,5-8,0)
FSH 5,84 mIU/ml (2,9-12,0)
LH:FSH 0,97
PRL 25,70 ng/ml (5,0-35,0)
E2 32 pg/ml (18-147)
PRG 0,77 ng/ml (0,25-0,54)
T 0,16 ng/ml (0,10-0,90)

W 8 dniu wyższych temperatur zbadałam progesteron i estradiol, wyniki (a w nawiasie normy dla fazy lutealnej):
Progesteron 20,87 ng/ml (3,28-38,63)
Estradiol 368,4 (27-246)
Niestety dla estradiolu nie podane zostały jednostki.

Dwa razy miałam potwierdzoną owulację na usg (raz z lewego, raz z prawego jajnika). Moja faza lutealna ma 14-16 dni.

Czy możecie powiedzieć coś na temat wyników hormonów? Czy któreś powinny mnie bardzo niepokoić?
Czy prolaktynę powinnam zbijać? Pewnie jest podwyższona z powodu chorej tarczycy.
Dlaczego mam tak wysoki estradiol w fazie lutealnej?

Jakby ktoś miał ochotę zerknąć na mój wykres, to zapraszam enpr.pl/1632
Obserwuj wątek
    • nglka Re: Prośba o pomoc :) 08.06.12, 22:11
      Hej
      Wyniki masz generalnie rzecz biorąc - bardzo dobre.
      Jedynie poziom E2 w fazie lutealnej odbiega lekko od normy ale nie powinno to stanowić większego problemu, tym bardziej, że to jednostkowy wynik [powinien być powtórzony w kolejnej fazie lutealnej a najlepiej w 2 następnych]. Tak samo ponów progesteron, by mieć pewność, że praca ciałka żółtego rzeczywiście jest ok a nie "jednorazowo ok".

Wynik prolaktyny może być uznany za nieco podwyższony ale to już zależy od lekarza i jego interpretacji, czy jest sens zbijać, czy nie [tu kolejny argument dla ponowienia badania progesteronu między 6 a 8 dniem fazy lutealnej, w kolejnych 2 cyklach]. Twoja prolaktyna wg mnie jest na granicy normy i nie powinnaś sobie zaprzątać nią głowy, jeśli cykle są owulacyjne a kolejne badania prog. potwierdzą, że ciałko żółte pracuje prawidłowo.

Niedoczynność tarczycy, nawet leczona, ma wpływ na płodność. Znaczy - tarczycowym dziewczynom nieco ciężej jest zajść - ale szanse nie są wiele niższe. I nie jest to przeszkoda nie do pokonania. Tyle, że musisz się uzbroić w nieco więcej cierpliwości.
      To samo tyczy się przegrody w macicy - szanse uznaje się za nieco niższe, ale zdecydowanie nie stanowi to bariery.
    • nglka Przyjrzałam się wykresom 08.06.12, 22:17
      Wyglądają na wykresy osoby z prolaktyną skaczącą pod wpływem pewnych czynników [hiperprolaktynemia czynnościowa]. Widać wyraźnie, że niektóre cykle były mocno stresowe a niektóre lightowe pod względem emocjonalnym. W cyklach, w których masz "zęby" - występuje też niższa temperatura w fazie lutealnej. Spokojnie, nadal w normie - ale uczulam, by ten problem obserwować i nie dać się tak emocjom ;)

Porusz z lekarzem temat leku ziołowego [Castagnus].
      • kolejna-staraczka Re: Przyjrzałam się wykresom 08.06.12, 22:47
        Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

W takim razie w 2 kolejnych cyklach powtarzam estradiol i progesteron w fazie lutealnej :)
        I oczywiście dam znać co i jak :)

A co do prolaktyny to znaczy, że skacze wtedy kiedy ja się stresuję? Czyli nie stresować się... z tym może być ciężko, ale spróbuję :)
        • nglka Re: Przyjrzałam się wykresom 08.06.12, 23:24
          Niekoniecznie tylko stres.
          Stres, wysiłek fizyczny, alkohol....

A jeszcze spytam jak robiłaś prolaktynę? Bo badanie powinno się wykonywać niedługo po wstaniu, na czczo, przed badaniem 5-10 minut odpocząć. Dnia poprzedniego zero seksu, silniejszych emocji, ot - spokojna doba przed badaniem.
          Inaczej wynik może wyjść fałszywie zawyżony. Wg mnie dobrze byłoby wykonać badanie prolaktyny z obciążeniem [po godzinie od pierwszego pobrania - pobiera się drugi raz; a zaraz po pierwszym pobraniu podaje się tabletkę MTC].
          • kolejna-staraczka Re: Przyjrzałam się wykresom 09.06.12, 08:58
            W takim razie prolaktynę zbadałam nieprawidłowo, ale tutaj akurat zawinił moim zdaniem lekarz. Badanie robione było ok. godz. 13, na czczo nie byłam na pewno. Jaki był dzień przed badaniem prolaktyny nie pamiętam, ale seksu nie było, bo robiłam badanie w 3dc.

Powinnam zatem powtórzyć prolaktynę i zrobić prolaktynę z obciążeniem w 3dc? Tylko z tym obciążeniem może być problem, bo już kilku lekarzy pytałam o tabletkę, ale jakoś nikt nie chciał mi jej dać, a w laboratorium też nie dają.
            • nglka Re: Przyjrzałam się wykresom 09.06.12, 09:34
              kolejna-staraczka napisała:

> Powinnam zatem powtórzyć prolaktynę i zrobić prolaktynę z obciążeniem w 3dc? Ty
              > lko z tym obciążeniem może być problem, bo już kilku lekarzy pytałam o tabletkę
              > , ale jakoś nikt nie chciał mi jej dać, a w laboratorium też nie dają.

Dziwne, u nas w labo dają bez problemu. Lekarz też na skierowaniu wypisał prl + prl po MTC. Może warto popytać na forach dla starających się - w tytule dając np "gdzie w [tu miasto] mogę zrobić badanie prl z obciążeniem?". Dziewczyny powinny Ci pomóc.
              Prolaktyna skacze po posiłkach także [dlatego ja mając hiper czynnościową miałam zawyżoną temperaturę poranną, jeśli zjadłam dnia poprzedniego kolację tuż przed snem - i musiałam traktować ją jak zakłócenie. Z tego samego powodu nie wykonuje się badania po posiłku bo wynik może wyjść jak z obciążeniem.
              Szukaj lekarza który wyda Ci skierowanie i tabletkę, albo prywatnie labo, gdzie bez problemu wykonasz odpłatnie [jeśli masz w swojej okolicy filię Medicusa, to przedzwoń tam]. Najlepiej zrobić prl i od razu prl po MTC. Godzinę posiedzisz, książkę poczytasz.
              • kolejna-staraczka Progesteron i estradiol 28.06.12, 16:10
                Zbadałam (tak jak sobie obiecałam) progesteron i estradiol 7 dnia wyższych temperatur, wyniki:

Estradiol 136,5 pmol/l (27-246)
                Progesteron 15,50 ng/ml (3,28-38,63)

Bardzo proszę o komentarz :)
                • kolejna-staraczka Re: Progesteron i estradiol 28.06.12, 16:14
                  Dodam tylko, że w tym cyklu bardzo wcześnie skoczyła mi temperatura i 7 dzień wyższych to
                  17 dc, nie za wcześnie na badania?

enpr.pl/1632
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka