Dodaj do ulubionych

Lutealna a początek cyklu

16.08.12, 09:49
Staramy sie o drugie dziecko i mam problem z określeniem początku cyklu bo spadek temperatury nie pokrywa mi się z krwawieniem.
Mam krótka lutealna - ostatnie kilka miesięcy tylko 10 wyższych temperatur / badałam progesteron nie jest zły bo w 7 dniu wynosił ok 19 ng/ No i teraz pytanie kiedy zaczyna mi sie następny cykl; skoro faza lutealna to temperatury wyższe a krwawienie zaczyna sie jakieś dwa dni po spadku to jak to wszystko określić? Co z tymi dwoma dniami niskich temperatur ale bez krwawienia, są starym cyklem czy nowym, czy moja lutealna to właśnie te 10 dni wyższych czy też 12 dni- 10 wysokich i 2 niskie bez krwawienia, zgłupiałam, proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • njut Re: Lutealna a początek cyklu 16.08.12, 10:33
      Krwawienie to 1dc bez względu na to na jakim poziomie są temperatury. U mnie czasami spada przez 3 dni zanim @ przyjdzie i nie zawsze spada pod linię niższych temp.
      • mewa000 Re: Lutealna a początek cyklu 17.08.12, 14:53
        a te 2 niskie są poniżej linii podstawowej?
        • kozica111 Re: Lutealna a początek cyklu 18.08.12, 08:14
          Tak, są poniżej i nie wiem jak to traktować.
    • bystra_26 odpowiedź speca 18.08.12, 19:11
      Jeśli przyjmujesz, że cykl trwa tal długo, aż się ustali faza wyższych temperatur, to nowy cykl zawsze zaczynasz w dniu krwawienia następującego po cyklu dwufazowym.

Spadek temperatury może być zależy od wielu innych czynników niż samej pracy ciałka żółtego, dlatego nie sugeruj się tym, kiedy Ci spada temperatura. Większość kobiet obserwuje spadek w przeddzień okresu lub 1. dzień okresu, ale bywa, że temp. są wyższe nawet po okresie albo spadają pod linię 2 czy 3 dni przed.

Lutealną liczysz bez względu na wysokość temperatur do przedednia okresu.
      • kozica111 Re: odpowiedź speca 18.08.12, 19:22
        Dzieki, czyli oznacza to ze trwa u mnie 12 dni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka