Dodaj do ulubionych

Większa pewność NPR

14.09.06, 15:28
Takie coś
republika.pl/apt/atos_flash2.html
z "nudów" wymyśliłem :)
Nie jest to żadna metoda, ale jak na razie działa całkiem dobrze i wreszcie
(po 14 latach stosowania NPR) mogę zbierać obiektywne dane dotyczące objawu
śluzu. Jeżeli ktoś chciałby spróbować to zapraszam do współpracy przy
tworzeniu nowej metody :)
Obserwuj wątek
    • osieuek Re: Większa pewność NPR 14.09.06, 22:21
      Jako metoda badawcza to całkiem ładne. Chciałabym zobaczyć jakieś porządne
      zestawienie danych doświadczalnych. Wykresy od większej ilości kobiet i z
      większej ilości cykli. Może to mieć wartość poznawczą. Czy masz kontakt z
      jakimiś medykami? Znasz publikacje na ten temat? Pewnie gdzieś ktoś już takie
      rzeczy mierzył. Chciałabym zobaczyć porównanie twoich i ich wyników.

Jako metoda do stosowania na codzień w domu - to zbyt skomplikowane. Wiesz,
      teoretycznie mogę sobie kupić aparat USG i sprawdzać kiedy mam owulację. Albo
      kupić odpowiedni zestaw laboratoryjny i badać poziom hormonów we krwi. To na tej
      zasadzie by działało...
      • jur_gor Re: Większa pewność NPR 15.09.06, 00:04
        Co do publikacji to mam dostęp "on line" do Elseviera i Springera w pracy, ale
        niewiele znalazłem. Nie ma za dużo badań na ten temat, a to co jest to raczej
        prace stare. Pomiary pH w dzisiejszych czasach to dla naukowców nic ciekawego,
        a dla NPR-owców to za trudne :)
        Większa ilość wykresów i kobiet to pewnie będzie za 30 lat jak to w NPR bywa :)
        Jeżeli o mnie chodzi to po problemach z APT nie zamierzam zbawiać świata po raz
        drugi, NPR-owski zbrojony beton jest koszmarnie twardy :) Opracowałem tą metodę
        dla siebie (i u nas działa). Teraz wyniki badań przekazuję naszej kochanej NPR-
        owskiej społeczności, a co ona z nimi zrobi to już jej sprawa :) Chętnym mogę
        pomóc niechętnych przekonywać nie będę.
        Co do komplikacji to nie masz racji. Cała procedura pomiarowa trwa 3 minuty,
        mniej niż zabawa z Personą i jest banalnie prosta. USG to sobie nie kupisz, bo
        jest koszmarnie drogie, a domowych testów na estrogeny to chyba jeszcze nie
        ma :)
        Pomyśl pozytywnie.
        Roetzer pisze, że czasami śluz najlepszej jakości pojawia się dosłownie na
        kilka godzin (i ma rację – 3 cykle temu pH było wysokie niecały dzień). Może
        przy pomocy pH dałoby się przyłapać ten moment i zwiększyć szanse na poczęcie
        (np w przypadku nasienia o słabych parametrach). A w "klasycznym" NPR-ze pH
        daje obiektywne spojrzenie na jakość śluzu.
    • saskiaplus1 Re: Większa pewność NPR 15.09.06, 08:32
      Dobrze, że ktoś ma do npr twórcze podejście... Od takich niepozornych badań
      zaczynało się opracowywanie wielu "poważnych" metod. Trzymam kciuki za
      powodzenie przedsięwzięcia.
      • horpyna4 Re: Większa pewność NPR 15.09.06, 12:06
        Ja też zawsze uważałam, że najlepszy byłby papierek lakmusowy, albo coś w tym
        rodzaju.
        • saskiaplus1 Re: Większa pewność NPR 15.09.06, 12:07
          :) To by było życie... :)
    • slonisia Re: Większa pewność NPR 17.09.06, 00:07
      To by było coś! Czekam z niecierpliwością. Ostatnio z braku pewności poszłam na
      usg, marzeniem byłoby zyskać pewność własnych obserwacji w domu.

Pozdr.
      iwona
      • jur_gor Re: Większa pewność NPR 17.09.06, 21:32
        A dlaczego nie jesteś pewna swoich obserwacji w domu?
    • paszczakowna1 Re: Większa pewność NPR 19.09.06, 00:08
      Bardzo ciekawe. Czy moglabys podac bibliografie (tez mam dostep z pracy do
      czasopism Elsevier i Wiley'a)? Jesli chcesz na priv, mazop'at'poczta.onet.pl
      ('at'=@)

Jak bede miala chwile czasu i podreczniki do chemii analitycznej, rozejrze sie
      za wskaznikiem pH zmieniajacym barwe w podanym zakresie pH (papierek lakmusowy
      tu sie malo sprawdza, moim zdaniem), ulatwiloby to pomiar.
    • jur_gor Re: Większa pewność NPR 19.09.06, 11:05
      Posłałem Ci artykuły i list
    • direta Re: Większa pewność NPR 19.09.06, 13:18
      Bardzo ciekawe. Chciaż obawiam się, ze koniecznośc bawienia sie w pobieranie,
      rozpuszczanie i nanoszenie większość osób zniechęci ("to babranie się ze
      śluzem. Fuj!!")
      Idealnie by było gdyby to juz w próbniku znajdował się wymienny papierek
      lakmusowy albo inne ustrojstwo wrażliwe na pH. Albo gdyby sam próbnik był
      jednorazowy lub miał jednorazową końcówkę będącą równocześnie miernikiem pH.
      Jeśli się "nudzisz" to może wymyślisz takie usprawnienie?
      W koncu żeby coś zbadac papierkiem lakmusowym czy czymś w tym rodzaju, nie ma
      potrzeby rozpuszczania tego w wodzie destylowanej. Przecież nie miareczkujesz
      ego śluzu ;)
      • jur_gor Re: Większa pewność NPR 19.09.06, 14:00
        Sex to też babranie się ze śluzem :)
        Kogo babranie brzydzi - nie babrze się, komu babranie nie przeszkadza niech się
        babrze :)
        Wszystko można usprawnić tylko trzeba mieć 100.000 chętnych na początek :)
        Żeby cokolwiek włożyć do pochwy to musi to być potwornie biokompatybilne.
        Bawiąc się w domu za własne pieniądze nie jestem w stanie stworzyć
        biokompatybilnego zawężonego testu pH. Muszę korzystać z tego co jest na rynku.
        Drugim problemem jest konsystencja śluzu, który prawie zawsze jest zbyt lepki,
        żeby zwilżyć test. Dodatkowym ograniczeniem jest konstrukcja testera, która
        musi zabezpieczać test pH przed zanieczyszczeniem śluzem z okolicy wejścia do
        pochwy.
        A to „nudzenie się” to tylko stan psychiczny :)
    • kasia_kar Re: Większa pewność NPR 20.09.06, 20:43
      Genialne! Fanstastyczne! Jestem pełna podziwu dla inwencji autorki testów :)
      • edytka_73 Re: Większa pewność NPR 22.09.06, 23:07
        Kasia, to nie jest "autorka" - to jest FACET...!
        Jeszcze lepiej, nie?

Ale ja tez jestem pod wrażeniem, choć... kiedys jeden z gimnazjalistów, z którym
        rozmaiwałam o NPR zasugerował właśnie papierek lakmusowy... Rosnie gdzieś zdolna
        młodzież.

Osobiście mam ochotę to ustrojstwo przetestować, nie brzydzi mnie "babranie się"
        w śluzie ;)
        • jur_gor Re: Większa pewność NPR 23.09.06, 11:03
          Chwilowo jest taka możliwość :)
          Jutro mam zamiar zrobić kilka próbników
          tu są warunki udziału w testach:
          republika.pl/apt/atos_flash2.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka