Dodaj do ulubionych

pomoc w interpretacji i duphaston

03.03.07, 08:24
Witam,
Proszę o pomoc w interpretacji pomiarów. Jest to mój pierwszy miesiąc
mierzenia tempki. Mierze temperaturę pod językiem, codziennie o tej samej
porze -7.30
1-6 @
7dc 36,4
8dc 36,5
9dc 36,55
10dc 36,6 piwko
11dc 36,3
12dc 36,4
13dc 36,45
14dc 36,5
15dc 37 ból jajników
16dc 36,4 ( mierzona tempka wcześniej niż zwykle i w 10 min. po przebudzeniu )

Może to za wcześnie zeby pytać ale zapytam: czy jest mozliwe aby była u mnie
już owulacja. Pytam, gdyż od 16 dc mam wskazane brać duphaston przez 10 dni.
Czytałam, że jeśli bierze się ten lek gdy jeszcze nie było owu to może on
spowodować, ze już ona nie nastąpi. Chciałabym zaczekać więc do momentu kiedy
będę pewna że owu juz było i wtedy wziąć duphaston. Co Wy na to?
Dodam, ze staramy się o dzidzię od pół roku i nic. Wyszedł mi z badań
podstawowych ( tylko takie na razie zrobiłam) testosteron w normie a
prolaktyna nieco podwyższona. Obawiam się że mam PCO, moje @ zawsze były
wywoływane, nigdy regularne bez tabletek.
Obserwuj wątek
    • agafrytka Re: pomoc w interpretacji i duphaston 03.03.07, 09:37
      15 dc - 37-to ewentualnie? może być pierwsza wyższa,chociaz następna spada za
      linie/może tak być/trzeba czekać na jeszcze dwie wyzsze,w tym trzecia musi być
      wyższa przynajmniej o 0,2.Ale podstawowe pytanie,czy wcześniej obserwowałaś
      jakieś objawy płodności/mokro,wilgotno,śluz płodny S Bj,szk,pł, m-śl./?
      Jak długie masz cykle?
      • joanna006 Re: pomoc w interpretacji i duphaston 03.03.07, 09:54
        Dzięki za tak szybką odpowiedź :)
        Śluz to moją bolączka, nie potrafię go ocenić lecz wydaje mi się, ze mógł być to
        śluz płodny w dniach cyklu 14,15. Nie jestem tego pewna, jest on u mnie raczej
        mało widoczny.
        Cykle mam regulowane duphastonem, zażywam go od 16 dc przez 10 dni, więc cykl
        jest zawsze ( czyt.od pół roku :)) 27-28 dni.
        Zażyłam dziś ten duphaston (jest 16 dc) ale mam wątpliwości i chyba jutro już go
        nie wezmę, skoro nie jest jeszcze pewne czy owu była. Czytałam na innych wątkach
        że duph. może wpływać na brak owu.
        Gin przepisała mi Duph. na wywołanie okresu bez żadnych badań i teraz twierdzi,
        zebym dalej go stosowała gdyż niby mój organizm go toleruje. A tego bym nie
        powiedziała, w ostatnim cyklu miałam dziwny przypadek. W terminie @ było bardzo
        skąpe krwawienie po którym 6 dni przed czasem ,podczas zażywania duphastonu,
        dostałam kolejny @ - już obfity i poprzedzony typowymi objawami.
        Coś jest u mnie nie tak a ten duphaston chyba mi już nie pomaga. Mogę go
        odstawić po jednym dniu zażywania (dziś) czy i tak już po ptakach? ratuj
        agfrytko !!!
        • agafrytka Re: pomoc w interpretacji i duphaston 03.03.07, 09:58
          Joasiu,bardzo Cię przepraszam,muszę wyskoczyć z domu,pewnie na dłużej.Odezwę
          się jak wrócę.Może ktoś jeszcze się tu odezwie.Na razie.
      • joanna006 Re: pomoc w interpretacji i duphaston 03.03.07, 09:57
        15 dc tempka 36,7 - pomyłka sorki :)
        • agafrytka Re: pomoc w interpretacji i duphaston 03.03.07, 22:13
          Jestem,przyjechałam późno.Napisałaś,że 14 i 15 dc obserwowałaś śluz.
          15 dc masz podniesioną tempkę/może to jest skok termiczny skoro obserwowałaś
          śluz/.Czy był to śluz o cechach płodnych/S Bj,szk,pł,m-śl,bądź odczucie
          mokro,ślisko/?
          To skąpe krwawienie,które obserwowałaś mogło być krwawieniem śródcyklicznym /o
          ile była jakaś dłuższa przerwa przed prawdziwą miesiączką/.Jezeli nie bylo
          przerwy między tym krwawieniem,a miesiączką,to było to plamienie przed @.?ja
          miewam takie plamienia nawet na 7 dni przed @.
          Joasiu,nie jestem lekarzem,ale zrobiłabym tak:skoro to Twój pierwszy cykl
          obserwowany,to spróbuj go na razie poobserwowac bez duphastonu.Zobaczymy czy
          obserwujesz śluz,czy tempka wzrasta.
          Jezeli chodzi o duphaston.Z drugim dzieckiem nie mogłam zajść w ciążę przez ok
          1,5 roku.Gin przepisała mi duphaston/przez kilka dni/oczywiscie przyszła @ i
          znowu w tym cyklu nici.Ale juz w następnym nie potrzebowałam duphastonu,bo
          byłam w ciąży.
          W innym wątku napisałam Ci o badaniu hormonów.Myślę,że to dobry pomysł.
          Zbadasz będziesz wiedziała o co chodzi.
          Mierz dalej tempkę,zobaczymy czy będzie wzrost,a jakiekolwiek odczucie typu
          wilgotno,mokro,śluz płodny -wykorzystujcie,może pocznie się dzieciątko.
          Czy masz odstawić duphaston?Naprawdę nie wiem.Ja chciałabym zobaczyć jakie są
          moje cykle bez zadnych hormonów.Bo dość długo zażywasz ten duphaston.
          • joanna006 Re: pomoc w interpretacji i duphaston 04.03.07, 08:49
            hej,
            dziś tempka 36,5. Nie ma drugiej wysokiej :(
            Myślisz, ze ta 36,7 to mógł być skok czy bardziej prawdopodobne jest, ze jeszcze
            nie było owu? jeśli nie było to nie będę łykać duphastonu tylko zaczekam, może u
            mnie owu jest późno?

W poprzednim cyklu skąpe krwawienie było w odstępie ok dwóch tygodni od
            kolejnej @, takiej z prawdziwego zdarzenia.
            Śluz obserwowałam ale chyba nie potrafię go ocenić, jest on u mnie chyba
            zagnieżdżony w środku :)Czytałam wątki jak go rozpoznać lecz u mnie jest on
            mało widoczny. Brałam wiesiołka i też nic. Może to kwestia czasu? Jeszcze raz
            wkleję cały zapis razem ze śluzem:
            1-6 @
            7 36,4 sucho
            8 36,5 sucho
            9 36,55 biały skąpy
            10 36,6 żółtawy gęsty (piwko)
            11 36,3 żółtawy gęsty
            12 36,4 bardziej wodnisty przezroczysty
            13 36,4 bardziej wodnisty przezroczysty
            14 36,5 zbliżony do kurzego jajka, przezroczysty, rozciągliwy ale skąpy
            15 36,7 zbliżony do kurzego jajka, przezroczysty, rozciągliwy (ból jajników)
            16 36,4 bardziej mokro i ciut więcej śluzu
            17 36,5
            Może to wina zapalenia pęcherza, które mnie dopadło ostatnio. Już czepiam się
            wszystkiego, wiem :)
            A co do tempki, to może są jakieś wskazówki aby pomiar był jak najdokładniejszy?
            ja używam termometru rtęciowego, zwykłego, mierzę tempkę pod językiem
            codziennie 7.30 przez ok 8 min.
            • agafrytka Re: pomoc w interpretacji i duphaston 04.03.07, 13:10
              Joasiu,przed chwilą pisałam do ciebie na inny wątek niemniej jednak o to samo
              chodzi.
              Nie bylo jeszcze skoku tempki.Masz piękną fazę śluzową.Jeżeli planujecie
              dzidziusia to należy w tych dniach podjąć wsółżycie.Mam nadzieję ,że tak było.I
              jeszcze dziś też.Trudno określić gdzie ta owu.Śluz masz bardzo dobry,więc
              czekamy na zwyżkę tempki.Spokojnie,będzie dobrze.Obserwujesz się jak wprawiona
              nieźle npeerka.
              Jeżeli chodzi o poprzedni cykl to miałaś krwawienie śródcykliczne,które było
              okresem płodnym,tylko z powodu wydzieliny z krwią nie mogłaś oznaczyć śluzu
              płodnego,który na pewno się wydzielał.Jak rozpoznać krwawienie śródc.a
              prawdziwą @?Krwawienie jest skąpe i przed nim nie ma zwyżki tempki.Przed @ musi
              być przynajmniej 3 dni wyższej tempki,z której trzecia jest wyższa o 0,2 od
              linii podst.Krwawienie jest płodne,bądź źluz,który zaraz po nim może wystąpić.

Jezeli masz zapalenie pęcherza to zrób badanie moczu i weź urosept.
              Pozdrawiam
              • joanna006 Re: pomoc w interpretacji i duphaston 04.03.07, 13:34
                Dziękuję bardzo za rady i wsparcie. Napiszę jak tempki pójdą w górę.
                Pozdarwiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka