Dodaj do ulubionych

Krótka faza lutealna

27.03.07, 17:14
Temperaturę mierze drugi cykl.Z pierwszego wykresu wyszła krótka faza
lutealna 9 dni,teraz 19 dc a u mnie dalej niska temperatura i brak śluzu
płodnego:( więc owulacji jeszcze nie miałam.Moje cykle trwają ok.30-32
dni.Ostatni cykl miałam dziwnie krótki bo 28 dni.Staramy się o dzidziusia juz
9 cykl.
Podobno właśnie krótka faza lutealna utrudnia zajście w ciąże?Proszę
napiszcie coś więcej o tym.Czy mam sobie zrobic badanie hormonów?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi:)
Obserwuj wątek
    • steffka82 Re: Krótka faza lutealna 27.03.07, 20:46
      Krótka faza lutealna może świadczyć o niedomodze ciałka żółtego co może skutkować niemożnościa utrzymania ciąży na samym wstępie, jako że zapłodnione jajeczko nie zdarzy się zagnieździć przed wystąpieniem miesiączki.Jesli się nie mylę to ma to związek z poziomem progesteronu.

Pozdrawiam
      • 87lnbv Re: Krótka faza lutealna 27.03.07, 21:17
        faza lutealna prawidlowa trwa ok 14-20dni, przyjmuje sie ze 12 to krotko, a 10
        to bardzo krotko, ja mam 11 dni te faze, tak to niedomoga ciałaka żółtego,
        cześto gini zapisuja duphaston na wydluzenie tej fazy, zwana lutealna, ale ten
        lek trzeba przyjmowac na 3 dzien po skoku tempki, po owu, gini kalendarzykowi
        zalecaja od 16-25 dc nie baczac ile trwa I faza, wziecie duph przed owu -
        uposledza owu, podobno moeze nawet do niej nie dojsc, wrzuc w wyszukiwarke:
        duphaston-sporo wątków, lub niedomoga ciałka żółtego lub inne hasła tego typu,
        pozdrawiam, proponuje oczywiście iśc do gina
        • nglka Re: Krótka faza lutealna 27.03.07, 22:05
          Prawidłowa faza lutealna trwa 12-17 dni.
          Powyżej 18 można śmiało podejrzewać ciążę - przy prawidłowej analizie.

Faza lutealna powyżej 18 nie powinna wystąpić u konibiety, która nie jest w
          ciąży. I zazwyczaj nie występuje.
        • mrj77 Re: Krótka faza lutealna 27.03.07, 22:06
          na pocieszenie: moja faza lutealna 10 dni i mam dwoje dzieci, jedno z 9 cyklu
          starań, drugie z pierwszego (do tego jeden Aniołek z drugiego cyklu starań),
          czyli to jest możliwe, choć faktycznie te 10 dni to na granicy
          tylko znajdź mądrego gina, który nie da na ślepo duphastonu od któregoś tam dnia
          cyklu, bo tak statystycznie wypada
          • an_z Re: Krótka faza lutealna 27.03.07, 22:23
            Dzięki Dziewczyny:) Z jednej strony jestem tym bardzo zmartwiona,a z drugiej to
            juz jest coś wiedzieć dlaczego mam kłopoty z zajściem w ciążę.Chciałam jeszcze
            przed wizytą u gina poobserwować ten cykl do końca żeby pójść do niego z
            czymś.Jest sens przed wizytą zrobić sobie na własną rękę badanie hormonów?
            Mam już jedno dziecko-dwa lata staran.Trafiłam do dwóch lekarzy zupełnie nie
            znających się na rzeczy z przychodni,gdyż z kasą było krucho i nie stać mnie
            było wtedy na prywatne wizyty.Gdy w końcu zdecydowałam się na prywatną klinikę
            cudownie zaszłam w ciążę:)Ale teraz nie ma co czekać,bardzo pragnę drugiego
            dzidziusia,muszę więc znaleść dobrego lekarza.Jestem z Krakowa,może ktos mi
            poleci jakiegoś?
            Pozdrawiam gorąco:)
            • 87lnbv Re: Krótka faza lutealna 28.03.07, 00:03
              własnie ja mam cykl za sobą, kiedy wzięłam duph na slepo, bo gin zaznaczył że
              od 16-25dc, skąd miałam wiedziec, dziewczyny tutaj mi pomogły, cykl mi sie
              rozchuśtał, zachodze w głowe ile jest kobiet nieświadomych..
              An nie martw się, będzie ok, ale zastanawiam sie jak przeforsujesz z ginem
              sprawę przyjmowania duphastronu od owu, a nie od 16dc, powodzonka
              • 87lnbv mrj 28.03.07, 00:06
                a mam pytanko, czy w kolejności opisałas swoje dzieci, bo ja mam 6 latka z 1
                cyklu, aniołka z 2 cyklu, no i staram sie obecnie, i właśnie skoro tez masz
                krótka fazę II, to czy 9 cykli było na duph czy tez bez? pozdrawiam cieplutko
                Iwona
                • mrj77 Re: mrj 28.03.07, 16:05
                  kolejność była taka: 9 cykli starań i córcia, rok przerwy, potem Aniołek, dwa
                  cykle przerwy, potem druga córcia :)
                  duphaston brałam przy pierwszej ciąży, ale dopiero jak zaczęłam plamić - wtedy
                  nie leczyłam się u gina, czekałam cierpliwie do roku :) i pojęcia nie miałam, że
                  mam krótką II fazę - myślałam, że może być, przy drugich staraniach, a z
                  naciskiem po stracie Aniołka, gin polecił starania pół roku i potem monitoring -
                  jak się okazało niepotrzebne u mnie, przy trzeciej ciąży nic nie brałam, żadnych
                  leków - nawet żelaza, jedynie w końcówce magnez, bo zleciałam ze schodów w 8
                  m-cu i tak zapobiegawczo
                  ale ja mam te graniczne 10 dni
                  niestety jestem z innego miasta, zresztą mój gin macha ręką na moje wykresy, on
                  z tych polecających prezerwatywy (na szczęście pigułek nie wciska nahalnie)
                  warto poszukać mądrego gina
                  pozdrawiam i powodzenia
    • nglka Re: Krótka faza lutealna 28.03.07, 12:12
      1. Magnez + wit B6 - łykasz codziennie
      2. Olej z wiesiołka brany od 1 dc aż do owulacji
      3. Castagus

Powyższe praparaty wpływaja na pracę ciałka żółtego i tym samym na przedłużenie
      fazu lutealnej.
      Najważniejsze 2 zasady
      1. Brac regularnie
      2. Nie zrazać się początkowym brakiem efektu - czasem trzeba czekać kilka cykli
      na widoczne efekty

Przemyśl podane preparaty zanim dasz się zapchać sztucznym progesteronem. Możesz
      w naturalny sposó wpłynąć na długość fazy poowulacyjnej.
      • nglka Poprawka 28.03.07, 12:13
        Zjadło mi literkę, miało być: Castagnus
        • 87lnbv nglka 28.03.07, 13:39
          hej, i owszem jeśli chodzi o samo wydłużenie fazy lutealnej, ale czasem są inne
          wskazania gina na zażywanie duphastonu, każdy ma swój rozumik i coś tam
          wybiera, pozdrawiam
          • nglka Re: nglka 28.03.07, 15:12
            Jasne, że są i inne wskazania ale nie zawsze każdego gina obchodzi najlepze
            wyjście dla Pacjentki.. często gęsto chodzi mu o najłatwiejszy sposób pracy.
            Przepisać receptę na tabletki, przepisać receptę na duphaston, duphaston
            przyjmować od 16 dc bo nie ma po co w ogóle sprawdzać kiedy jest owulacja - i
            tak dalej. Niekiedy rozum nic do tego nie ma - gdy Pacjentowi brak wiedzy - a ma
            prawo nie wiedzieć, to lekrz powinien być kompetentny.
            Czasy jednak jakie mamy - każdy widzi.
            • 87lnbv Re: nglka 28.03.07, 17:27
              zgadzam się, tez nie mam pewności czy teraz nie obeszło by się bez duph, ale
              cóż nie chce sprawdzac, 11msc temu urodziłam martwą córcie, w 30tc, nic
              przyjemnego,na nic nie ma reguły, pozdrawiam
              • 87lnbv mjr 28.03.07, 17:34
                polegam na moim ginie, mój Aniołek miał już 30 tygodni-infekcja łozyska,
                plamiłam i krwawiłam non stop (pierwsza ciąża bez zarzutu), fazę II zawsze
                miałam 11 dniową i nic z tym nie robiłam, ale po piwreszym porodzie (6 lat
                temu) nie wróciły mi prawidłowe @, miałam tylko plamienia,
                teraz drugi cykl starań, czekam na owu, po owu duph, mój gin jest z tych, co w
                trakcie ciąży próbują odstawiac duph, ale i tak jest kalendarzykowy, poprzedni
                cykl brałam duph od 16dc-cykl sie rozchuśtał, zjechałam grzecznie gina i
                spasował, zgodził się żebym go brała po owu, powiedział, że to druga szkoła, hi
                hi, zyczę powodzonka, pozdrawiam Iwona
                • nglka Re: mjr 28.03.07, 21:33
                  Przykro mi z powodu Twojej córci :(
                  Nie miałam na celu namawiać do nie brania leków. Namawiam tylko do zapoznania
                  się z naturalnymi możliwościai, oczywiście zanim dojdzie do ciąży.
    • an_z Re: Krótka faza lutealna 28.03.07, 23:00
      Dzisiaj mój 20 dc,wreszcie mam śluz płodny,zrobiłam sobie pierwszy raz w życiu
      test owulacyjny,wyszedł pozytywny:)Także wygląda na to że owulacja jednak
      będzie.Wcześniej martwiłam się,że mam cykle bezowulacyjne.Także jak najbardziej
      opłaca się mierzyć temperaturkę,każdą kobietkę do tego gorąco namawiam:)
      Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi,pomogłyście mi bardzo.Noszę się z zamiarem
      wizyty u gina,ale muszę znalesc naprawdę dobrego,nie chcę iść w ciemno do
      pierwszego z brzegu.
      Magnez z wit.B brałam przez trzy miesiące,skonczył mi się niedawno muszę sobie
      znowu kupić.Noszę się z zamiarem kupna wiesiołka,bo cos mało mam tego śluzu:
      (Bierze się go od 1 dc do dnia owulacji,czy tak?A castagnus to przyjmuje się
      przez cały cykl?
      Pozdrawiam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka