Dodaj do ulubionych

przeraziłam się

05.04.07, 08:27
Proszę, uspokójcie mnie. Bardzo nie chcę teraz być w ciąży. Skok temp. był 16.
dc, plus bolące piersi. Przytulanko było w tym cyklu tylko i wyłącznie 25 i 29
dc. Dziś jest już 17. dzień wyższych temperatur, a ja nadal nie mam okresu.
Czy jest możliwa tak długa faza lutealna? Czy słyszałyście o kimś kto zaszedł
w ciążę mimo prawidłowego stosowania NPR?
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: przeraziłam się 05.04.07, 09:33
      Sama miałam kiedyś 21-dniową fazę lutealną.
      Czasami powodem może być tzw. przetrwałe ciałko żółte.
      A mogłabyś przedstawić cały wykres cyklu?
      Owszem słyszałam o takich przypadkach, ale dotyczy to współżycia w w okresie
      niepłodności przedowulacyjnej (poza jednym jedynym innym przypadkiem).
      • dagny1001 Re: przeraziłam się 05.04.07, 10:06
        A mogłabyś opowiedzieć o tym jednym jedynym przypadku? Wykresu dokładnego nie
        przedstawię, bo mam problemy z obserwacją śluzu, ale temp. od 16-19 dc - 36,8, a
        od 20 dc - 37 albo 37,1. Co to jest przetrwałe ciałko żółte? Odebrałam właśnie
        wyniki badań krwi, robione tydzień temu - mam podwyższoną prolaktynę,
        testosteron i androstendion. Czy to może mieć coś z tym wspólnego?
        • agafrytka Re: przeraziłam się 05.04.07, 12:43
          17 dniowa faza lutealna zdarza się.Postaraj się uspokoić.Powiem tyle,jeżeli
          współżycie było po trzech tempkach wyższych,w tym trzecia musiała być wyższa o
          0,2 od linii podstawowej i zaczekaliście do wieczorka.To wszystko jest naprawdę
          ok.Tempki wyzsze oczywiście niezakłócone powinny być.
        • fiamma75 Re: przeraziłam się 05.04.07, 12:54
          Może mieć wiele wspólnego z zaburzeniami hormonalnymi. Najlepiej idź do gina.
          A jakie były temp. niższe?
          A ze śluzem? Nic w ogóle nie obserwowalaś?
          • dagny1001 Re: przeraziłam się 05.04.07, 13:49
            Niższe były 36,5 - 36,6. Śluzu nie umiem obserować:( Pójdę do gina, ale po
            świętach, a do tego czasu umrę ze strachu:((. Dzięki za dobre słowa, pocieszcie
            mnie jeszcze, bo jestem zdołowana...
            • ayelet Re: przeraziłam się 05.04.07, 13:58
              Jak się tak stresujesz to zrób test. Po 17 dniach od owulacji powinien być już
              wymierny
              • agafrytka Re: przeraziłam się 05.04.07, 16:29
                No pewnie,że zrób test.Po co sie katować!A tak bedzie wszystko jasne,albo w
                tą,albo w tamtą stronę.I już.
        • nglka Re: przeraziłam się 05.04.07, 18:44
          Jeślinie obserwoałaś śluzu to nie wiadomo czy owulacja była w okolicach 16,czy
          raczej w okolicach 20 dc bo zarówno w 1 jak i w drugim okresie jest skok tempki.
          Metoda ścisła termiczna, ktrą powinnaś się posłużyć, jeśli nie badasz śluzu -
          mówi o minimyum 4 temperaturach wyższych będących jednocześnie wyżzymi o min,
          0,2. Jeśli wszystkie 4 nie spełniały warunku 0,2 wyżej to całkiem możliwe, że
          owu wystąpiła po tym czasie, na co wskazałby skok w 20 dc, gdzie kolejne 4 muszą
          być o 0,2 wyżze.
    • nglka I jak? n/txt 09.04.07, 18:00
      • dagny1001 Re: I jak? n/txt 10.04.07, 21:27
        Jednak jestem w ciąży. Powoli otrząsam się z szoku. Przypomniałam sobie, że
        stosunek był też 10. dc., który powinien być bezpieczny zgodnie z zasadą -
        najkrótszy cykl minus 21. Ale mój poprzedni cykl był bezowulacyjny i być może
        dlatego się pochrzaniło w kolejnym. Być może tylko ja jestem taka niekumata, ale
        na wszelki wypadek ostrzegam wszystkich - po cyklu bezowulacyjnym następny
        trzeba traktować z wielką ostrożnością!
        • skrzynka3 Re: I jak? n/txt 10.04.07, 21:41
          Po cyklu bezowulacyjnym z zasady nie ma okresu nieplodnosci przedowulacyjnej!

Dagny trzymaj sie cieplo. Mam nadzieje ze wszystko dobrze sie ulozy :)
          Pozdrawiam cieplo Skrzynka
          • dagny1001 Re: I jak? n/txt 11.04.07, 10:39
            Dziękuję za dobre słowo. Powoli zaczynam nabierać otuchy, że jakoś to będzie.
            Pozdrawiam wszystkich.
            • veevaa Re: I jak? n/txt 11.04.07, 11:11
              Pewnie, ze bedzie:) Nie jakos, tylko dobrze.
              U mnie - podobne zalozenia - nie moge byc teraz w ciazy. Ale rezygnuje z pewnego
              zabezpieczenia tabletkami i przechodze na niepewne npr. i licze sie z tym, ze
              wpadeczka moze nas zaskoczyc:)
          • lacitadelle Re: I jak? n/txt 11.04.07, 11:46
            ja na 9 obserwowanych dokładnie cykli miałam jeden bezowulacyjny, po którym
            miałam takie właśnie dwa skoki tempki, z tym że obserwowałam śluz i wiedziałam,
            że po pierwszym skoku to jeszcze nie jest owulacja. Zresztą tak sobie myślę, że
            może po prostu pękły 2 pęcherzyki jeden po drugim, żeby sobie ten poprzedni
            bezowulacyjny cykl odrobić :)

zresztą, możecie zerknąć (ten cykl pod spodem):

www.fertilityfriend.com/home/144238
            wydaje mi się, że nawet wg ścisłej termicznej ten pierwszy skok można by uznać
            za skok?

Dagny - ciepło pozdrawiam i dodaję otuchy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka