Dodaj do ulubionych

mam pytanie- testy

02.05.07, 22:16
mam pytanie. po porodzie dostałam pierwszego okresu 31 marca 2007, trwał on 5
dni, 2 dni po okresie współżyłam czyli w 7 dniu cyklu (6 kwiecień), więcej nie
współżyłam. teoretyczni okresu powinnam dostać 27 kwietnia (teoretycznie bo
zawsze przed porodem miałam cykl regularny co 28 dni). Okresu nie dostałam do
dzisiaj. Czy możliwe jest zajście w ciążę, skoro zrobiłam test ciążowy 23
kwietnia wyszedł negatywny ( czyli 17 dnia od współżycia), kolejny test
zrobiłam 30 kwietnia już po dacie spodziewanej miesiączki (3 dni po, a 24 dni
od współżycia), a trzeci 1 maja (4 dni po spodziewanym okresie, a 25 dni od
współżycia). Każdy z testów pokazał wynik negatywny. Jak uważacie, czy możliwa
jest ciąża? Z góry dzięki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • wiosenka1 Re: mam pytanie- testy 02.05.07, 22:43
      sluchaj Rybka na 100% ze nie jestes w ciazy, nikt Ci nie zagwarantuje

wpolzylas 6 kwietnia, licza ze srednio plemniczki przezylyby 5 dni, to mamy 11
      kwietnia i owu plus minus, do tego jeszcze dluuga powiedzmy faza II liczmy 16
      dni, to mamy27 kwietnia, czyli tu powinna przyjsc @, wiec albo jestes w ciazy?
      ale test powinien juz wyjsc aczkolwiek niekoniecznie, lub poprostu owulacja
      byla znacznie pozniej niz 11 kwiecien i nie bylo szans na zaciazenie

ale tutaj tylko gdybam, nie mierzylas tempki wiec nic dookladnie nie da sie
      powiedziec

trzymaj sie
    • agafrytka Re: mam pytanie- testy 03.05.07, 02:22
      Madzi-spokojnie,spokojnie.W ciąży nie jestes-na tyle testów przynajmniej jeden
      by zadziałał.Swoją drogą,od 6 kwietnia trochę przetrzymałaś męża.A teraz kilka
      pytań.Ile czsu jestes po porodzie?Karmisz piersią?Nie mierzać tempki nie wiemy
      czy wróciła Ci już płodność i czy krwawienie 31 marca bylo prawdziwą @.Tylko
      trzy dniowa zwyzka tempki przed @ daje gwarancję,że byla to @ a nie jakieś
      krwawienie,ktore po porodzie bardzo często się zdarza.Czy było obfite?Bardzo
      ryzykownym jest współżycie zaraz po @-szczególnie po porodzie,bo nigdy nie
      wiadomo kiedy pojawi sie śluz plodny.
      Ale nie przejmuj się?Chciałabys prowadzić obserwacje?Wiesz coś na temat npr?
      A o ciążę się nie martw.Kurcze,tak działać po omacku/bez sluzu i tempki/to
      trochę ciężko no i ryzykujesz zajsciem w ciąże.Nastepny minus-powstrzymujecie
      się od współżycia przez tyle dni,a wystarczy pomierzyć tempkę,żeby wyznaczyć
      okres bezwzględnej niepłodności.
      Madzi zarzuciłam Cię pytaniami,ale może zechcesz odpowiedzieć?
      Pa,trzymaj się i nie denerwuj,bo maluszek,którego urodzilaś "czyta"Ciebie i
      wyczuwa wszystkie niepokoje.
      • madzi1983 RAgafrytko 03.05.07, 20:44
        agafrytka odpowiadam:
        Jestem po porodzie 8 miesięcy, piersia karmię bardzo rzadko, praktycznie w ogóle
        już, czasami w nocy się zdarzy jeszcze, Krwawienie bylo normalne, 5- dniowe,
        takie jak zawsze okres ktory miałam przed porodem. tak naprawdę to o npr wiem
        bardzo mało, albo nic, i nie wiem jak do tego w ogóle sie zabrać. wiesz, dla
        mnie nie będzie tragedii i jak okaże sie że jestem w ciąży, tylko zastanawia
        mnie fakt, 3 testów, i to w dodatku negatywnych.
        Ale chcialabym się nauczyć NPR tylko nic z niego nie czaje, nie wiem w ogóle od
        czego się zabrac do tej nauki.
        No a męża rzeczywiście przetrzymałam :D
        • wiosenka1 Re: RAgafrytko 03.05.07, 22:29
          prosze poczytaj linki u gory i poprostu mierz tempke w pochwie, odbycie lub w
          ustach, rano o stalej porze, po 3 godz snie, ale jeszcze przed wstaniem z
          lozka, pozdrawiam
        • agafrytka Re: RAgafrytko 04.05.07, 09:53
          To co napisała Wiosenka,zacznij mierzyć temkę-oczywiście od nowego cyklu.Jeżeli
          zaobserwujesz jakikolwiek śluz zapisz to sobie-kiedy wystapił.
          Skoro karmisz piersią,nawet troche to możesz miec wydłużone cykle-tak działa
          nawet troche prolaktyny,która wydziela sie podczas karmienia piersią.Nie dziw
          sie,że testy negatywne-nie jesteś w ciąży.Aby zajść w ciążę obowiązkowy jest
          śluz płodny.Bez niego ani rusz.
          Zachecam do obserwacji.Tym bardziej jeżeli wrociła Ci juz płodność.
          Pozdrawiam
          • madzi1983 Re: RAgafrytko 04.05.07, 11:31
            czyli rozumiem, że mam czekać z mierzeniem, az dostanę okresu, skończy sie i
            wtedy zacząć mierzyć???
            Ale ja jestem ciemna no, albo to jest takie trudne.
            Pomocy please!!!
            Naczytałam się wczoraj kilka stron o NPR i jeszcze więcej nie rozumiem niz
            rozumiałam
            • ell_anna Re: RAgafrytko 04.05.07, 13:09
              Jakbym czytała o sobie sprzed kilku miesięcy :))
              Ja też rozpoczęłam obserwacje po porodzie, obawiałam się, że nie dam rady ze
              względu na brak systematyczności... i tu zaskoczyłam samą siebie, codziennie
              dzielnie mierzę temp :)

Madzia, nie jest tak źle, npr jest na prawdę do nauczenia, trzeba tylko od
              czegoś zacząć, najlepiej termometr + długopis i do dzieła.
              Oczywiście nie musisz ręcznie rysować tabelki, tutaj możesz pobrać karty
              obserwacyjne:
              www.iner.pl/?x=6
              Już kilka razy pisałam, że z mojego jakże skromnego doświadczenia wynika, że im
              więcej czytałam o NPR tym mniej rozumiałam (taka jakaś dziwna zależność).
              Dopiero pierwszy obserwowany cykl rozwiał nieco moje wątpliwości.

--♥♫--♥♫--♥♫--♥♫--
              --♥♫--♥♫--♥♫--
            • agafrytka Re: RAgafrytko 04.05.07, 18:41
              Tak Madziu,najlepiej mierzyć po @.A śluz pewnie sam się "rzuci" w oczy jak
              zaczniesz obserwacje.
              Na pewno sobie poradzisz,jak cos to pytaj-tyle tu mądrych osóbek.
              Powodzonka
              • wiosenka1 Re: RAgafrytko 04.05.07, 20:45
                tak madziu teoria bez praktyki jest srasznie ciezka, w szczegolnosci jesli jest
                dla nas zupelnie nowa

dlatego wpierw mierz tempke, i tak jak Agusia i dziewczyny podpowiadaja,
                obserwuj sluz, notuj wszelkie sp[ostrzerzenia, a teoria sama przyjdzie

cieplutko popzdrawiam Was dziewczyny
    • madzi1983 dziewczyny 07.05.07, 11:11
      Dzisiaj dostalam okresu. Czyli mam czekać aż się skończy i zacząć mierzyć
      codziennie temperaturę i zapisywać? Rozumiem że mam mierzyć jednym termometrem i
      przed wstaniem z łóżka? Strasznie to dla mnie skomplikowane, szczególnie
      obserwacja śluzu, ale mam nadzieje że mi pomożecie połapać się w tym wszystkim.
      Słuchajcie, jeżeli cykle będa regularne, i będę wszystko obserwować to po ilu
      obserwacjach cykli można ustalić dNI płodne i niepłodne. Sorki jeżeli zadaję
      głupie pytania ale naprawde jestem ciemna w tych sprawach. I dzięki za
      wyrozumiałość.
      • wiosenka1 Re: dziewczyny 07.05.07, 11:53
        tak Madziu tempke mierzysz rano o stalej porze, przed wstanie z lozka,
        termometr ja pelecam elektroniczny z dokladnoscia do 0,01, ale dziewczyny
        chwala sobie rteciowe owulacyjne, pomiat tym ok 5 minut i nie mozna przysnac,
        polecam tez pomiar w pochwie, w buzi dla poczatkujacych nie polecam, termometr
        najlepiej mioec pod reka

po skoku tempki, czyli w II fazie pomozemy Ci ustalic dni nieplodne, tzw
        nieplodnosc bezwzgledna, natomiast z I faza to moze byc roznie, teoretycznie po
        6 cyklach mozna ja wstepnie obliczyc, regula jest taka, ze w I fazie obserwuje
        sie sluz, jesli pojawi sie plodny, to koniec przytulanek, przytulanka co 2 dni
        wieczorkiem, ale przy pierwszych obserwacjach nie polecam korzystac z I fazy
        cyklu

pozdrowionka
      • horpyna4 Re: dziewczyny 07.05.07, 15:28
        Dni płodne i niepłodne ustala się dla każdego cyklu indywidualnie, bo każdy cykl
        MOŻE BYĆ inny od poprzednich, chociaż nie musi. Jeżeli zaczniesz zaraz po @
        mierzyć temperaturę, zaobserwujesz podskok i utrzymywanie się podwyższonej
        przynajmniej przez 3 dni, to wkraczasz na bank w czas niepłodności poowulacyjnej
        czyli bardzo pewnej. Zwłaszcza jeżeli skok temperatury będzie poprzedzony
        kilkoma dniami ciągliwego lub lejącego się śluzu płodnego. Najlepiej go
        zaobserwować rano w ubikacji, bo z nocy się go więcej uzbiera.
        Pamiętaj, że nie ma żadnej reguły na to, ile dni po @ nastąpi owulacja. Dlatego
        lepiej nie ryzykować, jeżeli nie prowadzi się rzetelnych obserwacji stanu
        faktycznego. Jeżeli nauczysz się rozpoznawać śluz płodny, to może będziesz mogła
        korzystać również z niepłodności przedowulacyjnej, ale to pieśń przyszłości.
        Z niepłodności poowulacyjnej możesz korzystać już przy pierwszym cyklu z
        obserwacją i pomiarami.
        • wiosenka1 Re: dziewczyny 07.05.07, 16:39
          super to Horpyna wytlumaczylas, dzieki

z polaka bylam miernota, raczej wolalamm dodawac niz pisac rozprawki, hi hi
          • horpyna4 Re: dziewczyny 07.05.07, 18:58
            Ja też byłam miernota. Z wypracowań dostawałam zwykle 3+ z adnotacją "za mało
            rozwinięte". Bo pisałam konkrety, a nie potrafiłam "lać wody". Przedmioty ścisłe
            to było to.
            • agafrytka Re: dziewczyny 07.05.07, 20:35
              Madzia,może teraz wydaje Ci się to wszystko bardzo skomplikowane,ale zobaczysz-
              jak tylko pomierzysz trochę tempkę,wyłapiesz śluz,stwierdzisz niepłodność
              bezwzględną -to spodoba Ci się to.
              Bardzo zachecam Cię do obserwacji.
              Aga
              • madzi1983 Aga 07.05.07, 22:18
                Aga ja jestem gotowa zacząć obserwację, mam nadzieję że starczy mi zapału, no i
                że mi troche będziecie pomagać ;)
                • wiosenka1 pomozemy 07.05.07, 22:31
                • agafrytka Re: Aga 07.05.07, 23:07
                  Madzia,no to superowo.Na pewno sił wystarczy,jak tylko będziesz miała
                  jakiekolwiek wątpliwości czy napadnie Cię jakaś zmora zwątpienia to od razu
                  pisz.Zawsze wygadać się można, a i lżej się zrobi.Myślę,że tyle tu fajnych
                  dziewczyn się przewija,że dobre słowo na pewno się znajdzie.
                  Dobrej nocki.
                  Tobie Wiosenko też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka