Dodaj do ulubionych

czy jest możliwa ciąża mając niskie tempki?

28.06.07, 22:22
Tak się tylko zastanawiam czy to możliwe?
Obserwuj wątek
    • nglka Re: czy jest możliwa ciąża mając niskie tempki? 28.06.07, 22:46
      Określ, co to wg Ciebie znaczyz "niskie" i jakie masz przed owulacją?
      • korniz Re: czy jest możliwa ciąża mając niskie tempki? 29.06.07, 10:01
        niskie tempki tzn takie jak przed owulacją.Przed owulacją mam 36,3-przeważnie a
        po 36,5-36,6.Czy mając niskie tempki można być w ciąży ,czy zawsze tempka w tej
        sytuacji powinna sięgać 37.0?
        • lilith76 Re: czy jest możliwa ciąża mając niskie tempki? 29.06.07, 10:18
          Jeśli jest skok, to wszystko ok.
        • bystra_26 relatywna wysokość temperatur 29.06.07, 10:18
          Każdy organizm jest inny, więc nie ma czegos takiego, jak prawidłowa
          temperatura w ciąży na wysokości n stopni Celsjusza.

Zasadniczo progesteron wytwarzany przez ciałko żółte od owulacji, a potem przez
          łożysko powoduje wzrost podstawowej temperatury ciała - poprzebudzeniowej.

W związku z tym, na moją logikę, tak jak u konkretnej kobiety przy wybranycm
          przez nią sposobie mierzenia (zakładam, że robi to prawidłowo i ma sprawny
          termometr), po owulacji temperatura wzrasta - czyli jest na wyraźnie wyższym
          poziomie niż przed owulacją, to jeśli jest ciąża, to będzie nadal ponad linią
          podstawową, ile to konkretnie stopni C będzie to zależy od tej konkretnej
          kobiety i sposobu mierzenia (temp. w ustach jest znacząco niższa od tej w
          odbycie czy pochwie).
          • uccellino To ja jeszcze w sprawie luteiny w tabletkach... 29.06.07, 10:20
            ...(monotematyczna jestem ;-))). Czy ona też powinna podnosić temperaturę?
          • korniz Re: relatywna wysokość temperatur 29.06.07, 10:45
            czyli temperatura nie powinna spaść do poziomu tempki przed owulacyjnego?Tak
            się zastanawiam jak jest u tych kbiet które mają @ a są w ciąży(nie wiedzą że
            są) ,ciekawa jestem jak wygląda u nich wykres tempki.Czy macie jakieś dane na
            ten temat?
            • horpyna4 Re: relatywna wysokość temperatur 29.06.07, 10:57
              Istnieją też kobiety, u których temperatura spada dopiero po @. Ale to
              przeważnie "ten typ tak ma", więc mierząc dłuższy czas zdają sobie z tego
              sprawę.
              A w ciąży temperatura nie spada, tylko jeszcze ciut się podnosi w stosunku do
              normalnej fazy poowulacyjnej. I chyba krwawienie w terminie spodziewanej @ nie
              ma na to wpływu.
              • nerusek Re: relatywna wysokość temperatur 29.06.07, 12:26
                no cóż - ja pierwszego dnia miesiączki, którą dostałam 13 czerwca, miałam temp.
                36,4, następnego 36,3 - przestałam mierzyć - a 10 dni później test z krwi
                uzmysłowił mi, że jestem w ciąży !!!

tak więc moje 4-letnie doświadczenie NPR legło w gruzach
                • bystra_26 zmienność osobnicza 29.06.07, 12:59
                  a jakie typowo miałaś niskie temperatury i jak mierzysz?

bo są niskotemperaturówki, które mają 35.8-36.2 w fazie przeowulacyjnej, i dla
                  nich 36.4 to jest już faza wyższych temp.

wygląda na to, że to nie była miesiączka tylko albo krwawienie okołoowulacyjne
                  albo fałszywy sygnał, no bo jak 10 dni po miesiączce być w ciąży?
                  • nerusek Re: zmienność osobnicza 29.06.07, 13:17
                    widocznie mogę - skoro beta wynosi 2073 :-)

w tym ostatnim cyklu temperatury w pierwszej fazie zwykle miałam 36,3-36,5
                    (linia podstawowa wyznaczona na tym poziomie) a w drugiej 36,6-36,9 - stąd
                    spadek do 36,4 w 13 dniu wyższych temperatur i jednoczesne krwawienie tego
                    samego dnia (obfite) sugerowały oczywiście miesiączkę

tylko, że to oczywiście to nie jest już takie oczywiste
                    • lilith76 Re: zmienność osobnicza 29.06.07, 14:28
                      A czy miałaś/miewasz zazwyczaj jakieś objawy fizyczne fazy poowulacyjnej (typu bolące piersi, obniżony nastrój)? I czy minęły razem z tym spadkiem temperatury i krwawieniem?
                      To mnie intryguje w temacie "krwawienie a ciąża".
                      • nerusek Re: zmienność osobnicza 29.06.07, 14:53
                        no właśnie - to mnie zastanowiło i skłoniło do zrobienia testu ciążowego, że
                        miałam 7 dzień tej mojej "miesiączki" a piersi ciągle bolały, jak to zwykle
                        bywało w II fazie cyklu - no i 10 dnia zmierzyłam rano temperaturę - 36,8 i z
                        czystej ciekawości zrobiłam test

i wtedy moje życie zmieniło się o 180 stopni :-)

jak bardzo silna musi być ta moja fasolka, bo naprawdę okres był porządny - 4
                        dni obfite, 3 - średnio i jeszcze potem 3 trochę brudziłam (to też mnie
                        zaniepokoiło)

w każdym razie mam nadzieję, że jest silna, bo 1,5 roku temu poroniłam i teraz
                        boję się, że w terminie następnej miesiączki znowu zacznę krwawić i źle się
                        skończy :-(
                        • uccellino Kochana, Ty tam masz zapaśnika! 29.06.07, 14:56
                          Nic się nie martw :-)))
                          • carja.fruzhina Re: Kochana, Ty tam masz zapaśnika! 30.06.07, 03:20
                            bez urazy, dziewczyny, ale jak czytam takie opowieści to aż się boję! Kiedy się
                            bardzo chce dziecka, to jest w porządku i pozostaje tylko zmartwienie,żeby
                            "okres" nie wpłynął na ciążę źle. A kiedy się nie chce jeszcze, to zazwyczaj
                            łapie się mega radochę na widok "okresu". A tu zonk! O.o
                            Krwawienie w ciąży w terminie @ jest dla mnie mega zagadką.Kto może mi wyjasnić
                            dlaczego się zdarza nawet do 4 miesiąca? <przykład koleżanki, urodziła zdrowego
                            chłopca>.
                            Btw. moja mama podobno miała 2 @ w ciąży ze mną. ...
                            • nerusek Re: Kochana, Ty tam masz zapaśnika! 30.06.07, 14:00
                              no cóż, w dziwnych czasach żyjemy - nieraz organizm zachowuje się inaczej, niż
                              w podręcznikach napisane :-)

ja wczoraj byłam na usg - w macicy jest pęcherzyk, za 2 tygodnie będzie
                              wiadomo, czy bije serduszko

a dziś rano obudziłam się z mega opryszczką, której nie miałam 2 lata :-(

moje ciało postanowiło osiągnąć wyżyny sadyzmu :-(

żeby ten mój zapaśnik to przetrzymał !
                              • carja.fruzhina Re: Kochana, Ty tam masz zapaśnika! 30.06.07, 15:46
                                przetrzyma, jeśli już tyle przetrzymał ;)))
                                czego Wam obojgu życzę, Tobie cierpliwego znoszenia wydziwiań własnego ciała :)

a powiedz mi.... czy ten Twój ostatni okres był obfity, czy miałaś też dodatkowo
                                bóle miesiączkowe? jeśli mogę spytać oczywiscie...
                                • nerusek Re: Kochana, Ty tam masz zapaśnika! 30.06.07, 18:05
                                  ten okres był jak zwykle długi i jak zwykle obfity i wymagający częstego
                                  latania do toalety :-)

a jeśli chodzi o bóle miesiączkowe, to faktycznie nie miałam teraz, ale zykle i
                                  tak te bóle trwały tylko pierwszych kilka godzin okresu i były niezbyt
                                  uciążliwe, więc nigdy nie poświęcałam im zbytnio uwagi :-)

hm... jeszcze teraz nie potrafię za bardzo pojąć, jak to się stało
    • bystra_26 w pewnym sensie 30.06.07, 18:00
      Jak przeczytałam te wszystkie posty, zwłaszcza sytuację neruski... to dochodzę
      do wniosku...

... że aby zajść w ciążę, cykl musi byc dwufazowy...
      ... i w 99,99999% ta druga faza, czyli wyższe temperatury, trwa i trwa...

... ale jeśli jest słabe ciałko żółte = słabo produkuje progesteronu, albo inna
      anomalia wpływająca na produkcję tegoż hormonu (bo to on powoduje zwyżkę
      temperatury), to temperatura się obniża, następuje okres ...

... jeśli wystąpi on na tyle późno, że zarodek zdążył się już skutecznie
      zagnieździć, to ciąża się utrzyma...

... w większośći jednak zbyt mało poowulacyjnego progesteronu skraca lutealną na
      tyle, że zanim zarodek się zagnieździ, przychodzi okres i o tym, że była ciąża
      nie wiemy
      • nerusek Re: w pewnym sensie 30.06.07, 18:16
        no właśnie, ja przeanalizowałam ten cykl, który zaczął się 12 maja - skok temp.
        miałam dopiero 22 dc. (owulacja potwierdzona monitoringiem w 21 dc.) - okres
        dostałąm 13 dni później

miałam podręcznikowy spadek temp. w 33 dc - z 36,9 w 32 dc. do 36,4 - po paru
        godzinach zaczęłam krwawić, a mało tego - dzień wcześniej miałam lekkie
        brunatne plamienia !

a wczoraj nawet lekarz się dziwił, że jednak ten pęcherzyk w macicy się
        znalazł, a beta przyrasta prawidłowo (45 dc. 1247, 47 dc. 2073), czyli niby
        ciąża się w najlepsze rozwija !

w każdym razie mam dobrą radę dla innych: róbcie pomiary temp. do 4 dnia
        okresu, żebyście potem w szoku nie chodziły - jak ja:-)

4 lata stosuję NPR - nigdy mnie nie zawiódł - a teraz mam taką niespodziankę -
        mam nadzieję, że będzie cała i zdrowa :-)
        • carja.fruzhina Re: w pewnym sensie 01.07.07, 15:30
          ładne kwiatki :))))))))))
          ale zapaśnik silny że hej! więc będzie dobrze :))))))))))

mam jeszcze pytanie blondynki..... ;)
          na czym polega monitoring owulacji? na robieniu testów owulacyjnych?usg??? wiem
          że owu może też dokładnie okreslić FF, ale nie mam pojęcia jak to wszystko tam
          poustawiać....
          • bystra_26 FF a owulacja 01.07.07, 17:01
            FF nie wyznacza DNIA OWULACJI, bo to tylko algorytm, dla niego skok=owulacja w
            99% analiz

przy metodach termiczno-objawowych da się tylko wyznczyć najbardziej płodny
            okres - zakłada się, że owulacja występuje +/- 2 dni od skoku temperatury

dzień owulacji moźna tylko wykryć na monitoringu - to oglądanie jajników na USG,
            tylko że jeszcze trzeba przyjść akurat jak pęka pęcherzyk - małoprawodpodobne,
            nawet jak pilnujesz, czy to już owulacja testami

testy pokazują, czy organizm już uwalnia FSH, hormon odpowiedzialny za pękanie
            pęcherzyków, ale... wiadomo, że czasem są tylko przymiarki do owulacji, więc sam
            test to za mało - trzeba jeszcze mierzyć temperaturę, by wiedzieć, czy pęchezryk
            na pewno pękł :)
    • korniz Re: czy jest możliwa ciąża mając niskie tempki? 01.07.07, 15:43
      No właśnie nie wiemy dokładnie jak nasze organizmy się zachowują w tych
      wcasach,przy tym środowisku.Czasem mając okres i po nim znajduję kilka sygnałów
      czy nie jestem w ciąży np częste chodzenie do wc ,powiększenie piersi,większy
      brzuch.Ostatnio nawet wazę się częściej-waga mi stoi.Nie dają mi spokoju.Testów
      nie robię bo mówię sobie po co skoro mam @.A może nie powinniliśmy już ufać tym
      @?Znam osoby które miały miesiączki i poszły do lekarza bo coś czują w brzuchu -
      ruchy a tu 4 miesiąc.I skąd to się bierze.Wg tego wszystko jest możliwe,nie
      ucieknie się przed przeznaczeniem.
      • remka1 Re: czy jest możliwa ciąża mając niskie tempki? 02.07.07, 09:27
        Pozostaje nam (przy tych wszystkich cudach, a zwłaszcza tym "neruskowym
        cudzie") mieć pobożne życzenie, aby to przeznaczenie wreszcie dopadło tych,
        którzy tego tak bardzo pragną :):):)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka