Dodaj do ulubionych

krótkie cykle

02.07.07, 13:06
hej dziewczyny :)
nowe pytanie: zrobilam wczoraj małe podsumowanie i wyszło mi, ze moje cykle
trwają średnio 25 dni, a zdarza się że krócej. Od grudnia miałam tylko 2 cykle
28,29 dni, raz było nawet 21 dni! śluz pokazuje że powinno być ok,temperatura
też. Do tego przez pierwsze dwa dni mam bardzo silne bóle (najczęściej leżę
plackiem w łóżku i biorę silne leki przeciwbólowe, bez tego nie jestem w
stanie nawet chodzić...). Moja ginka proponowała mi tabletki antykoncepcyjne
na bóle, ale nie chcę się faszerować hormonami... Myślicie że mam powody do
niepokoju?
Obserwuj wątek
    • bystra_26 mit 28-dniowy 02.07.07, 13:57
      Co najwyżej 15% kobiet ma cykle w okolicach 28 dni z natury. Reszta ma mniej
      lub więcej - to zależy tylko od organizmu. Jeśli między cyklami nie ma różnicy
      większej niż 10 dni, to w 99% nie ma powodu do niepokoju.

Trzeba pamiętać, że zmiana długości cyklu wywołana jest w 99% wypadków
      przesunięciem terminu owulacji, czyli jeśli jakiś cykl znacząco pod względem
      długości odstaje od normy, to znaczy, że coś wspłynęło na termin owulacji.
      Czynników zakłócających jest wiele i róznie na nie kobiety reagują.

Warto więc notować na wykresach możliwe czynniki zakłocające - wyjazd w inny
      klimat (wystarczy nad polskie morze), duże stresy, nieprawidłowa dieta, ....
      Zajrzyj do linków na górze.

Bardzo nieregularny tyrb zycia, a zwłaszcza niedosypianie przez dłuższy czas,
      mogą cykl bardzo rozgregulować.

Nie wiem, ile się obserwujesz, ale... część tych okresów, to mogą być tylko
      krwawienia śródcykliczne. Same bóle czy samopoczucie jak na okres, to za mało -
      za rzeczywisty okres przyjmuje się krwawienie po fazie wyższych temperatur.
    • horpyna4 Re: krótkie cykle 02.07.07, 14:31
      Jeżeli faza wyższych temperatur jest wystarczająco długa, to moim zdaniem nie
      ma powodu do niepokoju. Gorzej, jeśli jest krótka. Rozumiem, że mierzysz
      temperaturę - ile masz dni od skoku do następującej po nim owulacji? I czy ta
      faza jast u Ciebie stała?
      • carja.fruzhina Re: krótkie cykle 03.07.07, 10:14
        powiem tak: temperaturę mierzę rzadko, jesli pamiętam lub mogę, ale w
        przedostatnim cyklu np. od skoku temperatury do wystąpienia @ było 11 dni.. mam
        zamiar przez wakacje mierzyć codziennie <wyjeżdżam na 3 msc sama, na codzień
        mieszkam z rodziną i nie chcę się tłumaczyć z tego mierzenia, co i po co itp. itd.>
        • horpyna4 Re: krótkie cykle 03.07.07, 12:21
          11 dni, to nie jest źle. A jeżeli sprawia Ci trudność mierzenie codzienne, to
          mierz tylko kilka dni, żeby wyłapać skok. Zaczynaj na początku śluzu płodnego,
          a przynajmniej w trakcie, i przestawaj po trzech wyższych temperaturach. To
          może być w sumie około tygodnia, a i tak zbierzesz najważniejsze informacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka