Dodaj do ulubionych

kiedy najlepszy moment

11.08.07, 22:38
Witam. Odstawiłam tabletki 29czerwca. Krwawienie po odstawieniu miałam 2
lipca. Kolejne krwawienie zaczęło się dopiero 11 sierpnia czyli jakieś 12 dni
spóźnienia. Wiem że tak bywa, że to normalne po odstawieniu. Moje pytanie
brzmi,jak obliczyć kiedy będę miała dni płodne? Oczywiście mam zamiar
obserwować śluz i mierzyć temp., ale chciałabym wiedzieć czy da się to
określić precyzyjnie skoro okres mi się rozregulował?Planuję dzidziusia i nie
chciałabym przegapić najważniejszego momentu. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • skorpionek78 Re: kiedy najlepszy moment 12.08.07, 09:51
      Witam!
      Jesli chcesz być pewna pomimo mierzenia temp i obserwacji śluzu,doradzam kupno
      testów owulacyjnych.Koszt to około 20zł i jest ich 10szt w opakowaniu. Pozdrawiam
    • bystra_26 przy śluzie płodnym 12.08.07, 11:59
      1. Popieram zdanie wielu lekarzy, że po stosowaniu antykoncepcji hormonalnej
      należy odczekać 3 miesiące zanim zacznie się starania.

2. Najlpsze dni na starania to te, w których zaobserwujesz śluz o cechach
      płodnych - rozciągliwy, przejrzysty lub z przejrzystymi nitkami, czasami
      określany jako białko surowego jaja lub galareta.

3. Co do opoźnień.

Jakiej długości miałaś cykle przed braniem antyków? Bo to co działo się w
      trakcie ich brania to nie były normalne cykle i normalne miesiączki.

Tylko 15% kobiet na świecie ma cykle około 28-dniowe. Reszta ma swoją długość
      cyklu - nawet 21 czy 40 dni jest normalne, o ile mięszy poszczególnymi cyklami u
      jednej kobiety nie ma rozbieżności większej niż 8-10 dni.

Metody objawowo-termiczne (mylnie tu nazywane NPR, ale mniejsza o to) pozwalają
      w każdym cyklu okreslić dni płodne i niepłodne, bo nie opierają się na
      wyliczeniach tylko na bieżącej obserwacji sygnałów podności, które wysyła nasze
      ciało.

Okres się nie rozregulowuje, co najwyżej cykle mogą się rozregulować.
      • goskamaja Re: bystra 26 12.08.07, 15:45
        Dziękuję za odpowiedzi. Pytasz jakiej długości miałam cykle przed braniem
        hormonów. Szczerze mówiąc nie bardzo umiem odpowiedzieć na to pytanie, z dwóch
        powodów: tabsy brałam przez 9 lat -szmat czasu, kto by pamiętał takie rzeczy,
        ale zaczęłam je brać po to żeby wyregulować cykl, bo z tego co pamiętam był
        bardzo nieregularny , bolesny i okres potrafił trwać nawet 10dni i uprzykrzyć mi
        życie. Zastanawiam się jeszcze dlaczego jest dobrze (zdaniem wielu
        lekarzy)odczekać 3 mce zanim zacznie sie starania? hmmmm....jakie to ma znaczenie?
        • bystra_26 Re: bystra 26 12.08.07, 19:17
          1. Brałaś specjalnie dobrane hormony po szczegółowych badaniach?

Pytam bo niestety wielu ginekologów nie jest endokrynologami i zamiast skierować
          pacjentkę z problemami do endokrynologa stosuje pseudoleczenie zapisując
          tabletki antykoncepcyjne. Jak się bierze tabletki, to własna gospodarka
          hormonalna zostaje WYŁĄCZONA, a 28 dni między krwawieniami wynika tylko z brania
          tabletek!

Jak się przestaje brać, to problem wraca w większości wypadków, bo tak
          przepisane antyki nie leczą, tylko ukrywają problem.

2. CYKL liczy się od 1 dnia miesiączki (plamienia przed, gdy wystarczy wkładka,
          to jeszcze stary cykl) do dnia poprzedzającego kolejną miesiączkę. Miałaś chtba
          na myśli 10-dniowe miesiączki.

3. Jak bierze się hormony, to na drugi dzień po wzięciu ostatniej tabletki nie
          ma po niej śladu we krwi, ale hormony są nagromadzone w tkance tluszczowej.
          Piszesz, że brałaś je 9 lat. Jak dla mnie, potrzebujesz tych co najmniej 3
          miesięcy, żeby:

a) Twój orgaznim pozbył się tych zbędnych hormonów - Twoje dziecko ich nie
          potrzebuje
          b) dobrze uruchomił swoją gospodarkę hormonalną, bo ona przecież ma zasadnicze
          znaczenie również w czasie ciąży
          c) sluzówka macicy normalnie się odnowiła - to jest środowisko rozwoju Twojego
          potencjalnego dziecka.

4. W ogóle zdrowa kobieta, która nigdy nie brała hormonów, tez potrzebuje 3
          miesięcy przygotowań - zrobić badania, brać kwas foliowy, wyleczyć zęby.
          Przyszły ojciec też powinien 3 miesiące przed staraniami szczególnie o siebie
          zadbać, bo pleminiki dojrzewają aż 3 miesiące!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka