jammnik 07.04.09, 09:37 Czy ma znaczenie w jakim dniu cyklu robione są FSH, LH, E2,TSH, FT3 i FT4? Robiłam badanie w 3 dc i nie wiem czy warto powtarzac badanie między 18-22 dc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bystra_26 Re: Hormony 07.04.09, 12:30 Ma i nie ma. Zależy, co lekarz chce zdiagonozować. FSH, LH, E2 bada się standardowo w ciszy hormonalnej - 3-5dc, żeby np. sprawdzić rezerwe jajnikową. TSH, FT3 i FT4 robi się w dowolnym dniu cyklu, bo to są hormony odpowiedzialne za metabolizm całego organizmu, a nie tylko płodność. Ich badanie ma wykluczyć choroby tarczycy, które mogą wpływać na płodność i ciążę. Odpowiedz Link
magda010 Re: Hormony 10.04.09, 12:20 racja, jedynie estradiol mozna powtorzyc 7 dni po owulacji i do tego zrobic progesteron, jesli chce sie sprawdzic czynnosc cialka zoltego. Pozostale hormony dobrze zrobilas i nie musisz powtarzac. Odpowiedz Link
toka78 Re: Hormony 11.04.09, 22:54 Dołączę się do pytania :-) Czyli LH i FSH nie trzeba powtarzać 7 dni po owulacji? W tym miesiącu się badam i 3dc zrobiłam LH, FSH prolaktynę i progesteron i myślałam, że wszystkie muszę powtórzyć po owu. Najbardziej chodzi mi o progesteron, bo już dwa razy wyszedł bliski zeru, a bez niego trochę ciężko zaciążyć. Odpowiedz Link
lenkau Re: Hormony 13.04.09, 07:10 Lh i fsh nie trzeba powtarzać,7-8 dni po owulacji progesteron i prolaktyna Odpowiedz Link
ochra Re: Hormony 14.04.09, 23:04 To nie tak, jeśli nie ma skoku progesteronu to znaczy że nie ma owulacji. Odpowiedz Link
magda010 Re: Hormony 04.05.09, 14:53 dokladnie, progesteron jest wytwarzany przez cialko zolte po owulacji i bada sie go 7-8 dni po owulacji.. przed nie ma znaczenia. Chodzi o zbadanie, czy prawidlowo pracuje cialko zolte utrzymujace zarodek przy zyciu. Odpowiedz Link