wiwi1
10.12.11, 13:48
Ja mialam jakis komplet garnkow ze stali nierdzewnej od mamy, ktory juz prosil sie o wymiane, pare garnkow z Tefal i komplet Prestige. Ten ostatni uzylam kilka razy i teflon zaczal mi odchodzic, wiec sie pozbylam. Tefal po pewnym czasie tez juz sie nie nadawal do uzycia ze wzgledu wlasnie na ten schodzacy teflon.
Potem zaczelam czytac o teflonie jaki jest niebezpieczny i ze wydziela toksyczne gazy przy wysokiej temperaturze spalania (duzo wiekszej niz niomalne gotowanie, ale to i tak mnie bardzo zniechecilo) i postanowilam wymienic wszystkie garnki w domu.
Szukalam garnkow ze stali nierdzewnej, ktore by nie bylu produkowane w Chinach i znalazlam dosyc drogie jak na moja kieszen Le Creuset. Kompletuje sobie po jednym garnku;) ale sa na prawde super. Mam tez ich patelnie i taki niski garnek z pokrywka z cast iron i w tej serii jestem zakochana. Z gazu mozna prosto do piekarnika a potem do lodowki ( po wystygnieciu oczywiscie , chodzi o to, ze wszystko mozna w jednym garnku).
Teflonowa mam maszyne do pieczenia chleba, ale tej sie szybko nie pozbede, bo nie ma czasu na reczne wyrabianie chleba, ale kiedys na pewno sie i za to wezme.
Potrzebuje teraz tylko dobrej patelni do nalesnikow i omletow zeby nie przywierala;)
Acha, Le Creuset dba o wysoka jakosc swoich produktow. W swojej serii zoltej pomaranczowej (to moj ulubiony kolor) i czerwonej maja w emalii troche kadmiu i olowiu, ale nie przekraczajacego dozwolonych norm no i na czesci zewnetrznej, ktora nie ma kontaktu z jedzeniem. Gdybym jednak to wiedziala wczesniej to wybrala bym inny kolor.
A Wy jakich garnkow uzywacie?
Pozdrawiam:)