07.01.08, 22:07
sory,ze powielam albo i nie powielam watku,ale nie moge odszukac w
wyszukiwarce na tym forum.
Mam zmienione leki i tak dostalam jakas ZOLAXA-i wlasnie tego nie moge
znalesc.Wiecie cos o tym leku?
Pozatym EFECTIIN...
Tegretol bz....
Czekam na odpowiedzi...
Acha i do szpitala-ale na szczescie na oddzial dzienny...
Obserwuj wątek
    • dr.zabbon Re: Nowe leki 07.01.08, 22:17
      A nie jest to czasem Zalasta, czyli olanzapina?
    • i_am_the_army Re: Nowe leki 07.01.08, 22:18
      O ile się nie mylę (a jeśli się mylę to niech mnie ktoś migiem poprawi) Zolaxa to olanzapina, a więc ja też biorę olanzapinę - tyle, że w postaci Zalasty.
      Co mogę o tym leku powiedzieć? Śpi się po nim OK. Toleruję go dobrze - z tym, że sama musiałam zmniejszyć sobie dawkę, bo w tej zaleconej przez lekarza strasznie mnie otumianiał. Teraz biorę połówkę zaleconej dawki i moim zdaniem jest ok.
      Ogólnie dobry lek, nie powiem. Jak już ja go dobrze toleruję, to nie może być zły, hiehie (bo ja 90% leków źle toleruję).
      A czy mi pomaga? Na zaburzenia myślenia go dostałam... pomaga, troszeczkę.... chyba
      Effectinu nigdy nie miałam w ustach wink
    • 35.a Re: Nowe leki 07.01.08, 22:25
      Od samego początku biorę Efectin ER (preparat wenlafaksyny),
      na mnie ten lek działa świetnie. Jeśli istotna jest dla Ciebie
      cena, poproś w aptece o tańszy odpowiednik - Venlectine. To to
      samo. Antydepresant.
      Zdrowia.
      • asiuniaa36 Re: Nowe leki 08.01.08, 11:19
        Dziekuje za odpowiedzi.

Gosieniczko-czy mialas tez muła na poczatku? Biore ta zolaxe na noc,ale trzyma
        mnie do teraz...minie?kiedy?
        • i_am_the_army Re: Nowe leki 08.01.08, 13:52
          Asiunia, u mnie to było tak: lekarka zaleciła brać połówkę tabletki na noc, ale zmulona byłam niemołosiernie i spacyfikowana za bardzo, więc gdy ten muł nie przeszedł mi po ok. 10 dniach, sama zmniejszyłam sobie dawkę jeszcze o połowę (czyli biorę ćwiartkę tabletki) i przy tym trwam do dziś i zadowolona jestem, muł przeszedł, objawy chorobowe się nie zaostrzyły, a więc dawka za mała nie jest. Oczywiście nie polecam takich eksperymentów... o tym akurat lekarce nie powiem, bo po co...
        • zygmus35 Re: Nowe leki 13.01.08, 10:04
          brałam i rispolept i olanzapinę (zalastę przez 3 lat, a rispolept
          biorę nadal) jednocześnie, trochę mnie otumaniało, najgorsze były
          ranki kiedy wstać było bardzo trudno, za jakiś czas to minie, ale
          skonsultuj ze swoim lekarzem czy możesz brać gutron, to lek na
          niskie ciśnienie ortostatyczne które pojawia się przy braniu leków
          psychotropowych i w pewny stopniu ta senność wynika z niskiego
          ciśnienia, we wskazaniach tego leku jest informacja z zaleceniem dla
          pacjentów leczonych lekami psychotropowymi, a Effectin jest
          rewelacyjny, biorę go od 7 lat i bardzo dobrze się po nim czuję,
          biorę dawkę 150 mg, niweluje mi lęki, choć pojawiają się od czasu do
          czasu, więc pomyśleć co by było gdybym tego nie brała, chyba te lęki
          by mnie wykończyły, bo teraz trudno je znieść, musisz być bardzo
          cierpliwa, bardzo i czekać, poprawa będzie następować ale bardzo
          powoli, małymi kroczkami, ale będzie dobrze, pozdr...
    • beatrix-kiddo Re: Nowe leki 08.01.08, 11:22
      asiuniaa36 napisała:

> Acha i do szpitala-ale na szczescie na oddzial dzienny...

Byłam na dziennym 4 miesiące, fajnie było - piszę bez ironii.
      • asiuniaa36 Re: Nowe leki 08.01.08, 21:15
        Ło matko spie na stojaco...Tak to ja nie bede wogole funkcjonowac...
        Co do oddzialu dziennego-trwa 12 tygodni(z czym sie nie liczylam),wiec proponuja
        stacjonarne leczenie...a to juz wogole odpada...Kurcze bo co z dziecmi.Moze
        ojciec najmlodszej zafunduje mi bilety i opiekunke dla malej to wtedy moge na
        dojazdy,a i odwykowa terapie kontynuowac...Ale czy on sie zgodzi...?Dla niego to
        sa grosze,a dla mnie za wiele.Ech...I znowu prosic kogos o cos...Wlasciwie to
        powinnam sie nie przejmowac i powiedziec jasno-ide do szpitala,teraz Ty zajmij
        sie corka...Kurcze czemu to wszystko jest takie trudne...Mam nadzieje ze pisze
        logicznie,bo pisze i spie...

spacyfikowana do bolu...
        • i_am_the_army Re: Nowe leki 08.01.08, 21:31
          Oj, olanzapina pacyfikuje na amen, fakt. Ale przecież u Ciebie to dopiero początki - daj organizmowi czas na przyzwyczajenie się...

Proś o co trzeba, tym bardziej, że jest ojcem... Myśl teraz głównie o sobie.
          • asiuniaa36 Re: Nowe leki 09.01.08, 09:51
            Dzieki.
            W nocy koszmary i poce sie-tez tak mialas?
            Jem bardzo duzo,czytalam w ulotce ze po efectinie i olanzapinie moge tyc.Jak
            bede zarla tak jak wczoraj to napewno..ech...
            Masz racje dam szanse organizmowi zeby sie przyzwyczail,ale na zajeciach
            (terapii)bede spac...
            W sumie lepsze to od trzesiawki i checi destrukcji.

Pozdrawiam wszystkich i zycze milego dnia!
            • i_am_the_army Re: Nowe leki 09.01.08, 13:11
              Nie, nie miałam ani nie mam po Zalaście koszmarów ani potów, a apetyt wręcz mi się jeszcze po niej zmniejszył, bo mam zaburzenia smaku. Ale przecież każdy reaguje inaczej, poczekaj trochę, minimum te 10 dni, daj szanse organizmowi, to silny lek, trzeba się do niego przyzwyczaić.
              Takich jak Ty objawów ubocznych nie mam ale za to mam inne...
              Trzymaj się
              • dr.zabbon Re: Nowe leki 09.01.08, 17:54
                A jakie dawki, dziewczynki, macie? Bo ja leczę się olanzapiną i nie narzekam. W
                manii do stałam 20mg i rzeczywiście wtedy zwaliło mnie z nóg, ale po pierwsze:
                dobrze, że tak się stało, a po drugie: szybko wytworzyłam tolerancję i przestało
                tak silnie działać (tego Ci, Asia, życzę). Teraz od kilku miesięcy biorę
                wieczorem 5 mg i normalnie mogę w nocy wstawać do dzieci.
                • i_am_the_army Re: Nowe leki 09.01.08, 18:17
                  Biorę 1/4 z 5mg... Wstyd się przyznać, ale cóż ja mam poradzić na to, że tak nadreagowuję na leki uncertain
                  • i_am_the_army Re: Nowe leki 09.01.08, 18:25
                    Lekarka zaleciła połówkę z 5mg, ale działało na mnie za mocno i miałam side effects nieprzyjemne, więc se zredukowałam tą połówkę jeszcze do połówki połówki i jest ok, nie odczuwam side effects, hehe
              • i_am_the_army Re: Nowe leki 09.01.08, 18:29
                ... chciałam napisać: MIAŁAM inne ubjawy uboczne, nie mam, bo odkąd zredukowałam dawkę to już nie mam.
                ale plączę
                • asiuniaa36 Re: Nowe leki 09.01.08, 20:00
                  A ja biore 5mg na noc i tak spie ze mi nawet chrapanie mojego mezczyzny nie
                  przeszkadza.Tylko zie dziwie ze to tak dlugo dziala w dzien. No ale dzis w
                  zasadzie jest o niebo lepiej...Moze ta pierwsza dawka tak mnie spacyfikowala,a i
                  tez stres w jakim ostatnio zylam...oj ciezki stres...Wiec odreagowalam...nie wiem.
                  W kazdym badz razie dzis nie jest juz az tak zle,licze,ze jutro bedzie jeszcze
                  lepiej.No i na antydepresant tez licze...
                  Dziekuje za dodanie mi wiary wink))
                  • dr.zabbon Re: Nowe leki 09.01.08, 20:13
                    >Tylko zie dziwie ze to tak dlugo dziala w dzien.

Z tego, co wiem, ma bardzo dugi okres półtrwania, to długo działa.

> No ale dzis w zasadzie jest o niebo lepiej...Moze ta pierwsza dawka tak mnie
                    spacyfikowala,

Ja na początku też bardzo mocno spałam, ale teraz już nie. Trochę szkoda, bo nie
                    słyszałam wcześniej dzieci i tylko mąż do nich wstawał... wink Teraz nie śpię już
                    tak dobrze. sad

>a i tez stres w jakim ostatnio zylam...oj ciezki stres...Wiec odreagowalam...

Asia, myślę, że to co pisałaś na forum, to tylko skrawek Twoich przeżyć. Stres
                    przeżyłaś ogromny.

> W kazdym badz razie dzis nie jest juz az tak zle,licze,ze jutro bedzie jeszcze
                    > lepiej.No i na antydepresant tez licze...

Będzie coraz lepiej, na pewno!
                  • i_am_the_army Re: Nowe leki 09.01.08, 21:43
                    na działanie leków, o czym sama doskonale wiesz, trzeba czekać...
                    życzę więc wytrwałości w przetrzymaniu początków - początki zawsze są trudne wink
                    będzie OK!
                    • asiuniaa36 Re: Nowe leki-i nie tylko... 11.01.08, 09:26
                      No dziewuszki wasze zyczenia dla mnie sie spelnily-czuje ze idzie ku lepszemu
                      wink)) Wnocy jeszcze mam koszmary i poce sie jak szczur.
                      Tylko wczoraj mialam silny atak glodu alkoholowego...Niestety to sie zdarza i
                      zdarzac bedzie-wazne umiec to przetrwac...A ja teorie znam-ale jej nie
                      zastosowalam...Szczescie ,ze moj przyjaciel nie dal sie zwiec moim namowom
                      typu-"dlaczego nie moge robic co chce,co to takiego wypic 2 piwa?Nikt sie nie
                      dowie,nikomu nie powiemy...prosze..."
                      Nie dal sie zlamac.Wie,ze dla mnie 2 piwa to katastrofa.
                      Ale sie rozpisalam...Życze milego dnia smile))
                      • asiuniaa36 Re: Nowe leki 13.01.08, 10:26
                        Zygmus35 dziekuje-jak bede u lek zapytam o ten lek na cisnienie.Strzelilas u
                        mnie w 10-jestem nieskocisnieniowcem do tego ten lek.Rzeczywiscie rano ciezko
                        wstawac.Dzieki jeszcze raz!
                        • kate0023 Re: Nowe leki 06.05.08, 17:52
                          hej! lekarz przepisal mi Zolax czy to lek silnie uzalezniaja? chodzi mi o sen
                          poza tym wycztlam cos co mnie bardzo zaniepokoilo toz ze moga wysapic późne
                          dyskinezy... w necie wyczytalamsad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka