10.11.10, 13:07
witam!mam problem z corka. Od poniedzialku w nocy ma biegunke co 3, 4 godz. bez wymiotow i goraczki. Wczoraj juz bylo lepiej a dzs znowu. Daje jej smecte i lek na uzupelnienie elektrolitow. Nie bardzo chce mi pic co zawsze b. duzo pila. boje sie ze sie odwodni nie wiem co robic, Zaraz chyba wezwe lekarza.Co mam jej dawac do jedzenia.Na dodatek ma jescze od tyg. katarek. jesczce co mnie nie pokoi to ma b. sine dziasla na wysokosci 4, 5. Ma juz 8 zebow. Kurcze nie dosc ze z Niej chudzina to jescze spadnie z wagi. Poradzcie co mam robic.!!!!
Obserwuj wątek
    • eter.nal Re: biegunka 10.11.10, 13:34
      do jedzenia ryż, gotowane - marchew, jabłko, banan. żadnych soków, surowizny, mleko rozwodnione bo też przeczyszcza.
      • eter.nal Re: biegunka 10.11.10, 13:36
        z wagi moze spaść ale jak wyzdrowieje to moze rzuci się jedzenie i szybko nadrobi. u mnie tak było, Nati schudła aż pół kilo ale potem w 2 tyg nadrobiła
        • mnkl Re: biegunka 10.11.10, 13:52
          Witam!!
          Ja małemu podczas biegunki pozwalałam jeść wszystko na co miał ochotę..oczywiście sprytem pokazywałam mu produkty które nie nasilają biegunki. Do picia kupiłam w aptece owoce czerniny, które się ok 10 min gotuje..sam wywar jest kwaśny ale dokupiłam glukozę i ok 1 łyżeczki dosładzałam...pił jak oszalały, może dlatego ,że smakowało jak kompociksmile2 szklanki czerniny zatrzymały biegunkę w mgnieniu oka.
          Jeżeli biegunka się nasila mimo to to podaj nifuroksazyd w syropku też działa błyskawicznie ale to już farmaceutyk i w ostateczności.
          35tc, 2220g szczęścia, 50 cm radości
          • mnkl Re: biegunka 10.11.10, 13:58
            Jeszcze próbowaliśmy sok z marchewki hipp, do kupienia w aptece, ale mały wolał pić smecte niż ten sok smile. A przypomniałam sobie jeszcze ,że do jedzenia podawaliśmy mu kleik ryżowy, ziemniaczki zmiksowane z marchewką i też pomagało. Jak sobie coś przypomnę to napisze..
            35tc, 2220g szczęścia, 50 cm radości
            • agusia79-dwa Re: biegunka 10.11.10, 14:25
              na biegunkę mogę polecić ci vomitusheel w kroplach- u nas zawsze działa.
              • an_7 Re: biegunka 10.11.10, 21:55
                Polecam kaszkę manną na wodzie z dodatkiem startego jabłka. U nas zawsze się sprawdza. Smecta też i wywar z marchewki.
                • ma2ma Re: biegunka 10.11.10, 22:59
                  my 2 tyg. temu to przechodzilismy i u 1 synka tez bylo ciezko, mimo ze pil to jednak wciaz bylo za malo-sasiadka lekarka polecila wode i tylko mineralna lub ugotowac kompot z jagod-to tez jest super na biegunke no i 1,5 dnia picia tych plynow pomoglo...bo po smecie tylko bylo gorzej a jakiekolwiek elektrolity wracaly....

ciezki to czas ale do przetrwania...podawaj dziecku po 1 lyzeczce picia w odstepach kilkuminutowych powinno ja uchronic przed odwodnieniem...moze byc tez sok bananowy

a co do jedzenia-nie musi jak nie chce-jak poczuje sie lepiej samo sie upomniwink
      • mama-cudownego-misia Re: biegunka 11.11.10, 15:19
        > do jedzenia ryż, gotowane - marchew, jabłko, banan. żadnych soków, surowizny, m
        > leko rozwodnione bo też przeczyszcza.
        Jabłek nie. Kleik ryżowy, marchwianka (najlepiej ta hippa, dostępna w aptekach, ors cośtam), banany raczej nie, bo słodkie i to surowizna właśnie, za to smecta i probiotyki koniecznie...
        Rozumiem, ze lekarz jakiś malucha widuje w czasie choroby?
    • mama_janka007 Re: biegunka 11.11.10, 12:04
      ja bym tych jablek nie podawala. rozluzniaja stolec jeszcze bardziej i podawane powinny byc raczej przy zaparciach. marchewka, kleiki i ew.orso hippa z apteki, jezeli dziec bedzie chcial je pic, bo w mojego nie moglam tego wmusic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka