23.12.11, 01:07
witam serdecznie jestem tu nowym uzytkownikiem tego portalu. Wychowuje sam dwie coreczki. Jedna ma stwierdzone MPDz, z 2 jest ok . mam pytanie poniewaz wszytskiego neurolog mi nie wyjasnil do konca... mam wyniki eeg i jest tam napisane ..."z lewej okolicy czołowo- przednioskroniowej rejestruja sie w sposob ciagly zespoly fala ostra-fala wolna 1,5-2 Hz o ampl. 120-380uV. Z pozostalych okolic półkulilewej rejestruje sie niskonapieciowa czynnosc 4-7 Hz o ampl. 10-20 uV. Nad polkula prawa dominuje czynnosc 3-6 Hz o ampl. 30-100 uV
MOZE WY COS WIECIE WIECEJ NA TEN TEMAT I POMOZECIE.
POWTARZAM TO NIE JEST SPAM ANI CELE NAUKOWE ( ztego co wiem to wiele osob tak sie tutaj wzbogacalo o swoja niepraktykuralna wiedze)
POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: tataH&J 23.12.11, 07:07
      Witaj,
      Mnie pocieszali, że większość dzieci i praktycznie wszystkie wcześniaki mają nieprawidłowe EEG, ale to nie oznacza od razu padaczki, ważne, czy są objawy. A z jakiego powodu robiliście EEG, coś Cię niepokoi w zachowaniu małej? Czy neurolog wdrożył leczenie, czy nie?
      • bart2309 Re: tataH&J 23.12.11, 10:37
        To jest tak ze zwróciłem uwage jakis czas temu ze mała poprostu odlacza sie od swiata, (potwierdzone rowniez przez pania dr rehab i neuro) zawiesza swoj wzrok na kilkanascie sekund i nic do niej nie dociera. patrzy tylko w jeden punkt .. a ja mowiac wydajac rozne dzwieki czy zachowania wobec niej, córcia nie reaguje na nie kompletnie. Pani neurolog w czd stwierdzila w sumie zeby narazie nie podawac jeszce lekow poniewaz sa one zbyt silne..
        • mama-cudownego-misia Re: tataH&J 23.12.11, 11:36
          hmmm... u mojej małej tez tak było, ale się odwieszała na widok cukierka.
          współczuję i mam nadzieję, ze jednak minie. Sporo dzieciaków na forum miało takie objawy, a potem się rozeszło po kościach, chociaż bywało i tak, ze trzeba było leczyć.
          • zuzu-and-more Re: tataH&J 23.12.11, 20:48
            Potwierdzam, dużo dzieciaków tak ma i to nie oznacza od razu epi. Moja mala też od jakiegos czasu się wyłącza na chwilę, trwa to może 10 sek, niczym nie mogę tego przerwać ale zapis eeg mamy w porządku, a robiłyśmy dwa razy.
            Z tego co wiem, prawie wszystkie wczesniaki mają nieprawidłowe eeg, zresztą sporo dorosłych też tyle że to nie musi nic oznaczać. Naszą panią neurolog interesowało czy te wyłączenia są pojedynczymi epizodami czy tez następuje jedno po drugim i jak często.
            Obserwuj i jak najszybciej pokaż wynik lekarzowi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka