29.10.13, 16:59
Dziś dostałam skierowanie do logopedy i zastanawiam się na czym polega rehabilitacja logopedyczna 3-miesięcznego dziecka. Czy wasze wcześniaki też musiały chodzić? Nie mogłam dopytać lekarki o powód bo mała tak się darła, że ledwo nr telefonu spisałam. Wydaje mi się, ze córeczka malutko dźwięków wydaje, nie głuży, zbiera siły, żeby coś "powiedzieć" ale zawsze się to kończy czkawką albo ziewaniem.Nic na ten temat jednak nie mówiłam. Lekarka też czekała, żeby mała "zagadała" ale nic z tego nie wyszło. I teraz nie wiem czy standardowo dają skierowanie do logopedy, czy coś lekarkę zaniepokoiło.
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: Logopeda 29.10.13, 17:06
      Najczęściej w zależności od problemu stymuluje się różne miejsca w buzi i na różne sposoby. Nic strasznego i zwykle szybko pomaga. Traktuj to jak każdą inną formę rehabilitacji.
      • bijou82 Re: Logopeda 29.10.13, 18:00
        Raczej nie powinnaś się przejmować że Twoje 3 miesięczne za wcześnie urodzone Maleństwo nie wydaje zbyt dużo dźwięków. Na pewno zacznie głużyć, gaworzyć a potem mówić. Wszystko kwestia czasu a także odpiwedniego dostymulowania, jeśli takowe będzie potrzebne.To stwierdzi logopeda, na podstawie badania napięcia w buzi i jej obrębie, budowy podniebienia, języka itd. Ponad to logopeda z pewnością pokarze Wam zabawy które mogą dostymulować rozwój (nie tylko mowy, ale przede wszystkim poznawania świata i myślenia)
        Myślę że nie ma się czego obawiać smile i tak jak poprzedniczka napisała, potraktuj to jak inne zajęcia w których uczestniczycie.
        • gagasia13 Re: Logopeda 29.10.13, 18:09
          Dziękuję, uspokoiłyście mniesmile. Ja, zamiast się cieszyć, że wysyłają małą do różnych specjalistów, ciągle szukam dziury w całym.
        • anias2000 Re: Logopeda 29.10.13, 18:15
          Nie obawiaj się. Logopedka sprawdzi napięcie w obrębie paszczy, jej budowę, sprawdzi paszczę pod kątem jakiś nieprawidłowośći, pokaże ćwiczonka i zabawy, sposoby stymulacji. Logopedka u takiego maluszka to nie tylko sprawa mowy, ale i połykania, żucia, gryzienia. A gdyby w przyszłości pojawiły się problemy np z rozszeżaniem diety, połykaniem różnych konsystencji, czy gryzieniem to kontakt z takim specjalistą będzie jak znalazł.
          Nam bardzo pomogła w poprawie napięcia, później gdy pojawiały się nadwrażliwości, ksztuszenia również była nieoceniona.
          • aga-600 Re: Logopeda 29.10.13, 22:49
            u nas wizyta u logopedy-mala miala kilka miesiecy byla bardzo przjemna.wszystko bylo ok a dostalismy wiele cennych rad i wskazowek na przyszloscsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka