Witam
Do niedawna karmiłam piersią i moja wiedza na temat mleka modyfikowanego jest dość uboga

Mam kilka pytań i wątpliwości.
Po pierwsze, czy powinnam sugerować się wartościami na puszce

6 razy dziennie po 90ml ? Mój synek ostatniego dnia wypił ponad 900ml

zapisuję wszystko dokładnie, godzinę, kiedy i ile wypija aby dojść do jakiejś rutyny, ale niestety mały pije jak z cyca

czyli na żądanie. Oczywiście można zauważyć pewne powtórzenia o niektórych godzinach, ale to nie jest regułą.
Początkowo przez kilka dni byliśmy na mleku Nutramigen zapisanym przez lekarza w porozumieniu z dietetykiem lub też odwrotnie ... U synka stwierdzono alergię pokarmowa na podst. śluzu w kupce i dwukrotnie bardzo niewielkiej ilości krwi. Byłam na diecie więc nie wiem skąd ta alergia

tzn unikałam mleka krowiego i jego wyrobów, dlatego też zrezygnowałam z karmienia piersią co chyba było niepotrzebne bo obecnie mały również robi luźne kupki z śluzem

ale nie chcę rozpisywać się tutaj o naszych problemach zdrowotnych, chciałabym uzyskać jakieś porady, aby mamy podzieliły się swoimi doświadczeniami karmienia butlą

Na Nutramigenie kupki były bardzo suche jak już wspomniałam nie było poprawy i przerzucono nas na Neocate.
A więc ponawiam moje pytanie czy dziecko nie pije zbyt dużej ilości mleka ?

około 900ml dziennie.
Jak przyrządzacie mleko drogie mamy. U nas wygląda to tak, że filtruję wodę zagrzewam odlewam sobie do butelki aby się schłodziła do następnego karmienia i potem kiedy nadchodzi godzina "0" dolewam wrzątku mniej więcej w proporcjach 2/3 zimnej przegotowanej wody plus wrzątek. Zastanawiam sie ile takie przygotowane mleko może stać bez odgrzewania, bo maluszkowi nieraz schodzi butla około 20min nawet, a czasem wciągnie w 5.
Generalnie jak dla mnie po doświadczeniach z cycem to bardzo męczące szykowanie mleczka, bo nigdy nie wiem kiedy mały zacznie płakać i domagać się butli

. Wiem, że kiedyś - chyba

mam taka nadzieję ! ten czas między karmieniami się wydłuży i będzie w miarę regularny więc będę mogła się jakoś "przygotować" że to już teraz czas ... Kupiłam dodatkowy czajnik do sypialni, bo tak to w ogóle bym zwariowała latać do kuchni.
Synek pije tak mniej więcej w odstępach 2h 1.5 czasem uda Mu się wytrzymać 3h no a czasem jest to 40min

...
Moje kolejne pytanie to czy dopijacie swoje dzieciątka wodą np ? jeśli tak to ile tej wody powinno dziecko wypijać i co jaki czas ? Mamy dwa miesiące za tydzień, a Kostek urodził się w 34 tyg. Od dwóch dni podaje małemu odrobinkę wody, ale bardzo niepewnie zaledwie po 10-20ml między karmieniami. Pije ją choć bez większego zaangażowania dlatego też nie wmuszam więcej. Zastanawia mnie tez odpowiednia temperatura wyczytałam, że 37 st no ,ale jak tu trafić w punkt

niby te proporcje co stosuję są prawie OK ale przecież nie będę mierzyć za każdym razem temp.

choć przez chwile rozważałam zakup drugiego termometru

ale to już byłaby paranoja ! A nie chcę w nią popaść, bo i tak mamy dość zmartwień. Zastanawiam się tylko czy lepiej żeby mleczko było nieco chłodniejsze, czy odwrotnie hmmm pewnie każde dziecko inaczej reaguje - chodzi mi o bóle brzuszka spowodowane zbyt zimnym lub zbyt ciepłym mlekiem.
No nic chyba zapytałam o wszystko co chciałam
A więc drogie Mamy / drodzy Rodzice jak to jest u Was z ta butlą ?!