Dodaj do ulubionych

objaw zachodzącego słońca

16.05.06, 20:02
mam pytanko do mam które miały do czynienia z "objawem zachodzącego
słońca",jakiś czas temu byłam u okulisty z synkiem i ona podejżewa u Marcelka
objaw zachodzącego słońca,dziś byłam u neurologa i on mówi że u Marcelka nie
zachodzi to zjawisko ale na wszelki wypadek kazała zrobić usg mózgowia.
Czy możecie mi coś o tym powiedzieć bo wiem niewiele,czy są jakieś tego
skutki itp.
Dzięki
Obserwuj wątek
    • venla Re: objaw zachodzącego słońca 16.05.06, 21:20
      Objaw zachodzącego słońca występuje w wodogłowiu, polega na tym, że widoczna
      jest twardówka nad górną częścią tęczówki przy patrzeniu na wzprost. Objaw ten
      łączy sie z uciskiem spowodowanym przez nagromadzenie płynu mózgowo -
      rdzeniowego. Mam nadzieję, że jeżeli neurolog niczego nie zauważył to wszystko
      jednak jest w porządku, czego bardzo Ci życzę
      • tabaluga0 Re: objaw zachodzącego słońca 16.05.06, 21:38
        Moj Szymon miał to cos, nie ma jednak wodogłowia.
        Plega to na tym ze widoczna jest tylko polowa teczówki reszta zachodzi pod
        dolna powiekę. Nam to minelo.
        • ren12 Re: objaw zachodzącego słońca 19.05.06, 17:31
          Czy to moze tak wygląda,jakby dziecko przewracało oczkami tak ze widac duzo
          białka a nie widac tęczówki.
          Przepraszam,że to tak dziwnie opisałam.Radek tak przewraca oczkami,ale moze to
          zapuszczeniu kropli,kiedy miał badane oczka?Okulista nic nie mówił.
          • ren12 Re: objaw zachodzącego słońca 19.05.06, 17:34
            czy to mija,czy to sie jakos leczy?
            U lekarza był tylko chwilke,moze nic wtedy nie zauwazył?
            Moze rodzice powinni jechac z tym do lekarza?
            • venla Re: objaw zachodzącego słońca 19.05.06, 20:04
              Wiem, że Radziu ma wszczepioną zastawkę, może więc mieć coś takiego, ale nie
              martwcie się, jeżeli lekarz - neurolog wypisał Go do domku, tzn. że wszystko
              jest w porządku.Objaw zachodzącego słońca jest naprawde podobny do zachodu
              słońca, które trochę schowało sie za horyzontem. W oku, tęczówka zachodzi pod
              dolna powiekę a "białko" widoczne jest nad nią.
            • beataklaudia Re: objaw zachodzącego słońca 19.05.06, 20:20
              Cześć,
              chowanie sie tęczówki pod powieki, takie jak ty opisujesz może byc tez związane
              z problemem z napięciem mięśniowym, moja Klaudia (onm) tak robiła do chyba
              końca pierwszego roku życia .

Pozdrawiam,
              Beata
              Nasz skarb - Klaudusia
          • tabaluga0 Re: objaw zachodzącego słońca 19.05.06, 20:14
            nie wyglada to jakby dziecko przewracalo oczami, o tym moze swiadczyc cos
            innego.ale nie bede pisala co, bo pewnie u Radka wszystko ok.
            • hankam Re: objaw zachodzącego słońca 22.05.06, 10:18
              U nas było podobnie jak u synka Tabalugi - samo przeszło. Objaw zachodzącego
              słońca nie musi być związany z wodogłowiem.
              Joasia przewracała oczami - i też przeszło. Ale na pewno musi monitorować to
              neurolog. U nas poza tym wszystko było w porządku, więc pewnie był to objaw
              niedojrzałości.
          • venla Re: objaw zachodzącego słońca 19.05.06, 20:45
            Na pewno macie rację, ja objaw ten łączyłam tylko z wodogłowiem (przy patrzeniu
            na wprost, nie przewracaniu oczkami), ze względu na literaturę nt wodogłowia,
            widziałam też ten objaw u 3 dzieci,które akurat mają zastawkę. Tak więc dobrze,
            że są też inne przyczyny tego problemu. Pozdrawiam
        • mamamix Re: objaw zachodzącego słońca 19.05.06, 20:35
          U nas też minął i nie miał zwiazku z wodogłowiem.
          • ren12 Re: objaw zachodzącego słońca 19.05.06, 21:22
            Ale czy ten objaw trzeba jakos leczyc?
            U Radka nie stwierdzono napięcia mięśniowego.
            Był u okulisty w CZD i sprawdzali mu tylko retinopatie.Moze niezauwazyli
            tego objawu?
            Ja tego jeszcze nie widziałam tylko babcia Radka mi o tym mówiła.
            Mam nadzieje,ze moze przesadziła.Moze go oczki jeszcze szczypią po wpuszczaniu
            kropli do uczu przy badaniu?
            • tabaluga0 Re: objaw zachodzącego słońca 19.05.06, 21:37
              tego sie nie leczy, powinno sam minąc.
              • ren12 Re: objaw zachodzącego słońca 19.05.06, 21:38
                dzieki,miałam taką nadzieję.I jeszcze mam nadzieje ze to o to chodzi!
                • venla Re: objaw zachodzącego słońca 19.05.06, 21:45
                  Oto tekst z internetu - porada lekarza w gazecie "Dziecko"
                  "Pediatra badający moją siedemnastomiesięczną córkę stwierdził u niej "objaw
                  zachodzącego słońca" i skierował nas do neurologa. Po dwóch kolejnych wizytach
                  u specjalisty okazało się, że Ula rozwija się prawidłowo, a badania
                  neurologiczne nie wykazały niczego nieprawidłowego. Skąd więc u niej objaw? Co
                  może być jego przyczyną, jaki bywają skutki? Czy powinnam przeprowadzić dalsze
                  badania?

Objaw zachodzącego słońca" to objaw neurologiczny polegający na tym, że gdy
                  dziecko patrzy na wprost ma źrenice częściowo przesłonięte przez dolną powiekę,
                  a nad źrenicą widoczny jest rąbek białkówki nieprzykryty górną powieką. Jeśli
                  nie towarzyszą temu inne niepokojące objawy neurologiczne, takie jak wzmożone
                  lub obniżone napięcie mięśniowe, bardzo nasilone i nieustępujące odruchy
                  noworodkowe, niepokój lub apatia, asymetryczne układanie się, opóźnienie
                  rozwoju psychoruchowego, a USG przezciemiączkowe wykluczyło wodogłowie, nie
                  powinna się Pani martwić.

Prawdopodobnie córeczka ma taką urodę, jak inni skośne oczy czy wystający nos.
                  Proszę się więc tym zbyt nie przejmować, na ogół objaw ten z wiekiem znika.
                  Myślę też, że nie ma potrzeby męczyć dziecka dalszymi badaniami. Proszę uważnie
                  obserwować małą i jeśli wstąpi u niej któryś z dodatkowych objawów, to powinna
                  Pani zgłosić się z nią do specjalisty"
    • magda_w24 Re: objaw zachodzącego słońca 28.05.06, 19:58
      dzięki dziewczyny za każdą informacje.Zrobiłam Marcelkowi usg mózgowia i
      radiolog powiedział mi że w główce jest wszystko na miejscu,komory symetryczne
      niepowiększone,jednym słowem ok.
      Dodam tylko że Marcelkowi troszkę uciekają oczka do noska,ale nie chowają się
      pod powiekę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka