Gość: OLA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 19:56 www.youtube.com/watch?v=5T34EVBcrqQ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
getic Re: Obejrzyj 15.10.09, 15:43 Tak, to rzeczywiście może zmienić sposób w jaki prowadzisz... Tego typu filmy powinny być obowiązkowo wyświetlane kandydatom na kierowców. Nie w OSK, bo tam najpewniej znajdzie się sto sposobów by olać sprawę. Projekcja powinna być obowiązkowa w ośrodku egzaminacyjnym. Tuż po zdaniu egzaminu. Jako memento dla nowych kierowców. Bo znakomitej większości "starych kierowców" już to nie rusza. Że niby zbyt drastyczne? Wypadki drogowe są drastyczne i tyle. Ale, co tu dużo pisać: post wisi bez echa od wczoraj. Gdyby to był wątek "jak kręcić kierownicą żeby się słupek w szybie pokazał" - byłoby tu już kilkadziesiąt wpisów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLA Re: Obejrzyj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 16:17 www.youtube.com/watch?v=WL2SQLHSjwA&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
szczur.w.sosie Re: Obejrzyj 15.10.09, 16:25 Jeśli ta cena to tylko zapłata za szkody materialne - to dobra lekcja dla kierowcy. Zwłaszcza dla początkującego kierowcy. Taka nauczka, że nie powinien być zbyt pewny siebie. Czasem sobie myślę, rozwal to BMW i poczuj ból w kieszeni, zanim kogoś zabijesz. Jeśli ceną jest życie, to chyba trudno z tym potem żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p7 Re: Obejrzyj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 16:49 nie kwestia tematu tylko podania tematu - lysy link bez żadnego wprowadzenia. teraz wiem, co tam jest i zamierzam obejrzeć, przynajmniej pierwsze 10sekund. Dziś muszę przejechać pół miasta samochodem, którego nie znam i zamierzam to zrobić, a nie złapać drelichę i powiedzieć: nie, sami sobie jeźdźcie, ja nigdzie nie jadę a do tego muszę mieć zdrową, nie obciążoną psychikę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p7 Re: Obejrzyj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 16:54 BTW - zawszeinstruktor wkleił tu kiedyś link z autentycznymi zdjęciami z wypadków, mi się do tej pory robi niedobrze na samą myśl. Trzeba być idiotą żeby nie mieć świadomości własnej śmiertelności. Ale podczas jazdy ta świadomość musi być przytłumiona, bo byś w ogóle nie wsiadł, paraliżowałoby Cię na samą myśl. Odpowiedz Link Zgłoś
getic Re: Obejrzyj 15.10.09, 17:19 Częściowo się zgodzę, częściowo nie. Swiadomość własnej smiertelności musi być włączona cały czas. I wydaje mi się, że własnie miarą "dobrości" kierowcy jest przytępianie tej świadomości. Nie wiem jak inni, ja zastąpiłem na stałe zasadę ograniczonego zaufania zasadą całkowitego braku zaufania. Jeżdże dopiero rok, a już kilkanaście razy opłaciła się ta zamiana, oj opłaciła... A wracając do zdjęć z wypadków - ojciec kumpla z dawnych lat pracował w drogówce. Kumpel raz (słownie: raz) przyniósł do szkoły podwędzone staremu zdjęcia z wypadków. Przez trzy dni nie mogłem jeść i fatalnie spałem. Uwierzcie, rzeczywistość wygląda znacznie gorzej, niż te filmy. Odpowiedz Link Zgłoś
getic Re: Obejrzyj 15.10.09, 17:29 Poprawka - miałem na myśli NIE przytępianie tej swiadomości Odpowiedz Link Zgłoś
eliiii Re: Obejrzyj 15.10.09, 17:14 w czasie kursu pokazywali nam dużo bardziej drastyczne, autentyczne zdjęcia z wypadków zrobione przez warszawską policję... a co do tych spotów z Wielkiej Brytanii, to u nas też zaczynają pojawiać się podobne. p7, niektórzy nie są świadomi, naprawde... Odpowiedz Link Zgłoś
getic Re: Obejrzyj 15.10.09, 17:47 Nie mam pojęcia jak to jest odbierane u angoli, ale widząc co się dzieje na polskich drogach, cienko widzę pozytywne oddziaływanie takich spotów na naszych kierowców. A mówiąc brutalnie - na nas. Bo też jesteśmy - a co najmniej chcemy być - kierowcami. Tyle, że z mniejszym doświadczeniem. A tu rzeczywistość skrzeczy: wyprzedzanie na trzeciego. Ba, na czwartego nawet. No, bo ten z naprzeciwka przecież wie, że nie chcę zginąć i mu zjadę. Sygnalizowanie manewru PO jego wykonaniu. O ile w ogóle mignie kierunkowskaz. No, bo przecież wszyscy we wsi wiedzą, że on tu zawsze skręca... O speedowaniu to nawet nie ma co mówić... No, bo przecież jak gość dał kupę kasy za samochód, to nie będzie się wlókł jak inne leszcze... Itd, itp, etc, usw. Za duża część naszych współużytkowników dróg pokiwa nad takim spotem głową: tak, mieli niefart - no ale MNIE to się NIGDY nie przytrafi, bo JA, panie, to jestem Bardzo Dobrym Kierowcą... I potem jest, jak jest... Odpowiedz Link Zgłoś
hazzard Re: Obejrzyj 16.10.09, 11:25 czy uważasz, że ktoś się tym przejmie? Na co dzień w tv czy prasie są różnej maści makabryczne zdjęcia i jakoś to nie powoduje zwiększonego myślenia u kierowców... Odpowiedz Link Zgłoś
to_bebe Re: Obejrzyj 16.10.09, 12:24 Makabryczne zdjęcia na codzień? Nie powiedziałabym... Raczej tvp nigdy nie pokazuje na prawdę strasznych zdjęć. Jak pokazywali padnięte konie, to zaznaczyli, że będą treści drastyczne. Ale chwała im za to... Jestem przeciwniczką pokazywania publicznie zmasakrowanych ludzkich zwłok. Ze względu na szacunek dla zmarłego, jego rodziny oraz osób postronnych, które są na tyle wrażliwe, że mogłoby to wpłynąć na nie destrukcyjnie. A jak ktoś chce zobaczyć jak może wyglądać po wypadku samochodowym to wystarczy wpisać w google "śmierć na drodze" i dość się znajdzie odpowiednich stron ze zdjęciami. A takie filmiki moim zdaniem nie są złe, choć motyw ulatującej z ciała duszy jest raczej nietrafiony... trochę jak taki happy end. To ma wstrząsać a nie być ładną bajeczką o wypadku i śmierci. Bez nadziei, bez pocieszania... Takie moje prywatne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś