Dodaj do ulubionych

Amerykanskie prawko

08.10.10, 21:46
Jesli mam amerykanskie prawo jazdy a chcialabym w Polsce zrobic sobie polskie to czy musze zdawac tylko egzamin pisemny czy tez musze jezdzic z instruktorem bo slyszlalam ze w takim przypadku zdaje sie tylko test pisemny i odrazu daja mi prawko...
Obserwuj wątek
    • Gość: maciej Re: Amerykanskie prawko IP: *.promax.media.pl 09.10.10, 11:21
      tak zdajesz test pisemny, ponieważ w USA są pewne różnice w znakach. Zdajesz teorię. Każdy wie, że w USA uzyskanie prawka to żadna filozofia. Ale jazda Cię nie obejmuje u nas. Co do wymiany to właśnie nie wiem czy od razu. W UK i USA nie ma takie czegoś jak dowód osobisty, stały meldunek itd. i z tego co wiem to dokumentu nie wpisuje się do ewidencji więc chyba nie ma tak skomplikowanej procedury jak w przypadku wymiany prawa jazdy z Ukrainy, Rosji. Z czego na prawie jazdy z UK, Ukrainy, Rosji, Czech nawet Malty możesz jezdzic spokojnie w Polsce przez 6 miesięcy potem możesz dostać mandat, upomnienie lub mogą Cię prosić o wymianę. Co do prawa jazdy z USA to nie możesz w cale. Polska go nie uznaje. Pozdrawiam:)
      • w357 macieju !!!! 09.10.10, 19:01
        DLACZEGO WPROWADZASZ LUDZI W BŁĄD ???

Gość portalu: maciej napisał(a):
        > tak zdajesz test pisemny,

Egzaminy pisemne egzystowały do końca XX wieku !
        Obecnie są "końpiuuuterowe".
        Dla osób nie "gadatych" po polsku jest dopuszczalny
        Egzamin USTNY w obecności/asyście TŁUMACZA.

-----------------------------------------------------

> W UK i USA nie ma
        > takie czegoś jak dowód osobisty......

A skąd to wiesz ?
        Z Wikipedii ?
        Wygląda na to, że NIC NIE WIESZ !

W US jest "State I.D." (równoznaczne do Polskiego Dowodu Osobistego)
        , a w UK dokumet taki wprowadzają od kilku lat.

------------------------------------------------------

Nie chce Mi się dalej komentować tej bzdurnej "odpowiedzi".....

Wystarczy Gooooglarka :-)
        beta.um.warszawa.pl/zalatw-sprawe-w-urzedzie/sprawa-w-urzedzie/wymiana-prawa-jazdy-wydanego-za-granica-przez-panstwo-str
        polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/driving.html
        skrót Textu >>>>
        Informacje dla podróżnych i osób zamieszkałych w Polsce
        Prawo jazdy w Polsce
        Aby prowadzić samochód na terenie Polski, obywatele USA powinni posiadać międzynarodowe lub polskie prawo jazdy; amerykańskie prawo jazdy bez zezwolenia na prowadzenie samochodu za granicą (International Driving Permit - IDP) nie jest wystarczające.
        Amerykanie mogą korzystać z międzynarodowego prawa jazdy (IDP) w ramach jego ważności, bez względu na datę przyjazdu do Polski.

Coś dodać ?

Jakieś pytania ?

ps
        "IDP" wydaje AAA Insurance oraz inne (prywatne) instytucje.
        • w357 pati...... 09.10.10, 19:06
          Dlaczego zadajesz owe pytanie ?
          Jesteś jeszcze w US (?) i chcesz się "przesiedlić", czy dotyczy to osoby trzeciej ?

• Gość: A Drobne uwagi. IP: *.146.232.218.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.10.10, 00:32
          Amerykańskie State IDs to nie całkiem to samo co polskie dowody osobiste, choć pełnią ich pewne role. Tak naprawdę rolę naszego dowodu pełni tam prawo jazdy, a State ID jest wydawane osobom, które z jakichś powodów nie mają prawa jazdy. Polecam:
          Nieoficjalna strona O State IDs
          • dziewczyna.briana Re: Drobne uwagi. 10.10.10, 04:45
            Sate id i prawo jazdy amerykanskie to identyczny dokument z prawnego punktu widzenia. Masz prawo jazdy jak jezdzisz samochodem, nie jezdzisz, to robisz state id aby posiadac identyfikujacy cie dokument.
            • Gość: Maciej Re: Drobne uwagi. IP: *.promax.media.pl 10.10.10, 11:23
              Test pisemny czy komputerowy to nie ma różnicy tak czy tak trzeba zdać teorię. W USA ma sie wybór albo teorie zaliczam pisemnie albo na komputerze. Tam nie ma dowodów tylko odpowiednik prawa jazdy stwierdzający kim jesteś. Mało osób go używa, bo tak większość ma prawo jazdy. Jak się nie ma prawa jazdy nie trzeba tego ID wyrabiać moja mama bez problemu posługiwała się kartą ubezpieczeniową. Pozdrawiam.
              • Gość: Maciej Re: Drobne uwagi. IP: *.promax.media.pl 10.10.10, 11:25
                I moje inf nie jest z wikipedii tam to też zależy od stanu za długo sobie nie pojezdzisz w Chicago na prawku z Los Angeles:) A co dowodów w UK to całkiem to nie przejdzie. Oburzenie społ. jest zbyt duże szczególnie na wersję biometryczną:)
          • w357 Re: Drobne uwagi. 10.10.10, 18:17
            Gość portalu: A napisał(a):
            > Amerykańskie State IDs to nie całkiem to samo
            > co polskie dowody osobiste, choć
            > pełnią ich pewne role.

:-)
            Pewnie, że nie to samo.
            Jednakże spełniają tą samą rolę jeżeli chodzi o IDENTYFIKACJE "pacjenta".

Główna rożnica , to to, że State I.D. jest (tylko) dokumentem IDENTYFIKACYJNYM danego osobnika (zawiera imię, nazwisko,datę urodzenia, adres itd.) bez określenia OBYWATELSTWA, a Polski Dowód Osobisty jest dokumentem IDENTYFIKACYJNYM i określa OBYWATELSTWO posiadacza dokumentu.

I to jest jedyna Prawna różnica.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Dyskusje o DOKUMENTACH używanych w różnych krajach są dość "śliskim" tematem, ponieważ:
            - niezbyt poprawne nazwanie jakiegokolwiek Dokumentu może być źle zrozumiane przez "czytacza" :-)

Obecnie prawie wszystkie kraje świata wprowadziły Dokumenty Identyfikacyjne o wymiarach identycznych do Karty Kredytowej.

ps
            Ciekawostka -
            W USA na codzień używa się nazwy "Green Card" (mówiąc o dokumentach osoby legalnie przebywającej na terenie USA , a nie posiadającej Amerykańskiego Obywatelstwa) , a faktyczna nazwa tego dokumentu brzmi całkiem inaczej.

Podobnie jest w Polsce (i innych krajach) - "Obcy" mieszkający w Polsce na "stałe" ma dokument wyglądający identycznie jak Dowód Osobisty, ale zamiast tej nazwy widnieje "Karta Stałego Pobytu".

Wracając do kwestji Prawa Jazdy.
            "Główna" umowa Międzynarodowa o wzajemnym uznawaniu Prawa Jazdy była podpisana doooość dawno temu .
            Później, później poszczególne kraje dokonywały Umów pomiędzy poszczególnymi krajami o "wzajemnym uznawaniu" Praw Jazdy.....(aby ułatwić życie "partnerskie").....

Każdy kraj może ustalić własne zasady, o ile są przynajmniej takie jak w Konwencji Międzynarodowej.

Polska i USA do tej pory nie podpisały takowej Umowy, a więc jest "po staremu".

Aktualne szczegóły można sprawdzić w Wydziale Komunikacji.

I to by było na tyle :-)
            • Gość: ala do w357 IP: *.promax.media.pl 11.10.10, 13:51
              zwracam się z prośbą do Ciebie, bo widzę obeznanie w temacie. Mam okazję wyjechać na dłuższy okres do Rosji. Korzystając z faktu dłuższego pobytu i o wiele łatwiejszej formy egzaminu(czytaj masowe wyjazdy na Ukrainę) zastanawiam się na prawkiem. Mam paszport jeżeli go przetłumaczę na ich jezyk, zorbie fotki, pójde normalnie do lekarza, zamelduje się u znajomej na pewien czas(ze względu na prawko i łatwiejszy pobyt) zdam egzamin i tu pojawiają się schody wrócę do kraju i nawet jak prawko ze wschodu uznają to podobno moge jezdzic 6 miesiecy a po tych 6 miesiacach jak nie wymienie to co się dzieje? czy mam sie obawiac wymiany jesli mam legalne dokumenty meldunku, wpis do ewidencji itd? Musze je wymienic po 6 miesiacach czy nie musze? jak to działa? co z punktami karnymi czy mandatem skoro ten dokument nie jest polski?>
              • w357 Re: do w357 11.10.10, 15:44
                Gość portalu: ala napisał(a):
                > Mam okazję wyjechać na dłuższy okres
                > do Rosji. Korzystając z faktu dłuższego pobytu.....

Hmmm
                Nigdy nie przerabiałem tematu "Rosyja" .
                Nie wiem jakie warunki stawiają w Rosji ?
                W dużej większości krajów na świecie wymogiem głównym jest legalne przebywanie w danym kraju, aby uzyskać "ichniejsze" Prawo Jazdy.
                Czy Rosyja wymaga 165 dni pobytu na ich terenie, aby przystąpić do Egzaminu ?
                NIE WIEM.
                A taki warunek jest w większości krajów Europejskich,
                a jak wiadomo Rosyja jest tylko częściowo w Europie :-)

Jak już uzyskasz "Ruskie" Prawo Jazdy, to możesz z niego korzystać na całym świecie, ale pod warunkiem uzyskania (dodatkowo) Międzynarodowego Prawa Jazdy ( a to jest tylko formalność papierkowa)........
                W Polsce byłoby ono całkowicie uznawane, gdyby Rosyja była w Unii Europejskiej, a że nie jest, to jest "krajem obcym" (pod względem Prawa Jazdy).....

Czy możesz później jeździć w Polsce na "Ruskim" Prawie Jazdy ?
                Oczywiście , że możesz , ale spełniając warunki dodatkowe: Międzynarodowe Prawo Jazdy, dokument potwierdzający, że mieszkasz w Rosyji itd.
                Jak długo ?
                Tego nie jestem pewien.
                Po starych Przepisach >>> 6 miesięcy.
                Czy Rosyja podpisała jakieś dodatkowe Umowy z Polską ?
                Nie wiem, nie sprawdzałem.

Wymiana "Ruskiego" Prawa Jazdy na POLSKIE ?
                Procedury takie same jak opisywałem wcześniej (link do Wydziału Komunikacji).
                Jeżeli Polska w pełni uznaje ich Prawo Jazdy, to będzie jedynie formalność papierkowa plus opłata.
                Jeżeli nie uznaje, to dojdzie dodatkowo Egzamin z Teorii (w WORD).

ps
                Od dawien dawna spooooro Studentów (na stypendiach zagranicznych) oraz pracownicy na Kontraktach Zagranicznych korzystają z możliwości uzyskania Prawa Jazdy "na wyjeździe" i NIKT , NIGDY w Polsce nie robił z tego problemu.
                "Problem" pojawił się kiiiilka lat temu , gdy wykryto, że uzyskiwano Prawa Jazdy poza granicami Polski w sposób NIELEGALNY (przekręty z Meldunkiem, Prawko za łapówke itp.)

Jeżeli będziesz robić wszystko zgodnie z Procedurami, to nie masz się czego obawiać.
                • Gość: ala Re: do w357 IP: *.promax.media.pl 11.10.10, 16:10
                  Mój znajomy z roku robił prawko na Ukrainie(oczywiście wiesz w jaki sposób-czytaj: ogłoszenia) zapłacił za to ok.4 tysięcy 2 razy chyba tam był po 3 dni. Dostał prawo jazdy jakis dokument tego niby "meldunku" i jezdzi na nim. Może 6 miesiecy jezdzić. Z tym że na prawde jezdzić umie nie wiem co sprawiło, że wybrał wschód. Czy on może jezdzic na nim jak minie okres 6 miesiecy? co z mandatami? i wymianą? tak z czystej ciekawości się pytam, bo w temacie prawka jestem tępa, ponieważ znaki i zasady wszędzie są takie same, prawa jazdy w większości mają taki sam format więc nie rozumiem tych umów między krajami.
                  • w357 Re: do w357 11.10.10, 16:54
                    >.... prawa jazdy w większości mają taki
                    > sam format więc nie rozumiem tych umów między krajami.

:-)
                    Wiekszość ?
                    NIE !
                    Cały czas istnieje wiele wzorów Praw Jazdy na całym świecie.
                    Wygladają podobnie , ale różnią się one szczegółami, danymi itd.

Przykład z Irlandii - Dlaczego tamtejsza Policja wystawiła spoooro mandatów na nazwisko PRAWO, imię JAZDY ???
                    Na ichniejszym wzorze nazwisko jest w innym miejscu :-)

Mandaty dla osób z zagranicznym Prawem Jazdy ?
                    Każdy kraj ma opracowaną inną metodę.
                    Niby w Polsce istnieje już "CEPiK", ale tam wprowadza się jedynie dane i numery POLSKICH Praw Jazdy (jeszcze).
                    Dla "obcych" mają osobną kartotekę..... Nikt sie nie wywinie jak narozrabia zbyt dużo.

Jeżeli przesadzi z mandatami,
                    to Policja zabierze Dokument i nie będzie co WYMIENIAĆ :-)

Można też w pewnych przypadkach trafić do Sądu i wtedy dopiero zacznie się zabawa w .....

Przykładowy artykuł o wymianie "lewego" Prawa Jazdy >>>
                    www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080904/BYTOW/696419379

"Umowy" , to temat rzeka.
                    Umowa albo jest, albo jej nie ma :-)
                    Konwencja Międzynarodowa niby jest, ale nie wszystkie kraje w pełni ja akceptowały.
                    W pełni akceptowane jest jedynie Międzynarodowe Prawo Jazdy, ale na odrębnych zasadach (ograniczenie terminu używalności w danym kraju).
                    • Gość: ala Re: do w357 IP: *.promax.media.pl 11.10.10, 18:48
                      ja w Polsce nie zdawałam nigdy i tak przy okazji wyjazdu myślę o zrobieniu tam tylko tyle jest tego cyrku wokół prawa jazdy z rosji czy ukrainy. Po za tym własnie nie wiem niby jest jakas umowa, że moge jezdzic 6 miesięcy ale nie wiem właśnie jak policja się zachowa jak bym przekroczyła prędkość czy coś jak mi wstawią mandat i punkty karne. Jak się policja w takiej sytuacji zachowa, bo dokumentu nie mogą mi zabrać. Ostatnio dostałam dziwną propozycją, a mianowicie uzyskania prawka bez egzaminu z wpisem do ewidencji-odmówiłam....coś mi tu śmierdzi jak myślisz czy takie coś jest możliwe?
                      • w357 Re: do w357 11.10.10, 19:28

> ....tyle jest tego cyrku wokół prawa jazdy z rosji czy ukrainy. .....

Cyrk, to robią z tego "pismaki".

-----------------------------------------------

> .....jak policja się zachowa jak bym przekroczyła prędkość czy coś jak mi wsta
                        > wią mandat i punkty karne.

Jeżeli masz zamiar łamać przepisy drogowe, to może lepiej,
                        abyś nie uzyskała Prawa Jazdy.

-------------------------------------------------------------

> Ostatnio dostałam dziwną propozycją, a mianowicie uzysk
                        > ania prawka bez egzaminu z wpisem do ewidencji

Zapytaj w lokalnej Komendzie Policji. Oni powiedzą czy to możliwe.....

ps
                        Coś mi się zdaje, że cała ta historia (pytania), to ściema.
                        • Gość: ala Re: do w357 IP: *.promax.media.pl 11.10.10, 20:41
                          nie zamierzam łamać przepisów:P tak sie pytam z ciekawości bo są różne sytuacje. Ogólnie interesuje mnie kwestia prawka i teog w jaki sposób ludzie go uzyskują, bo ja na niektóre rzeczy nie poswole sobie ze strachu i finansowo. A tego z komendą nie rozumiem.
    • Gość: prawkokijow Re: Amerykanskie prawko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.11, 15:58
      Dzień Dobry. Pomagam przy Legalnym prawo jezdzie W Kijowie. Wszystkie Kategorie ( ZaBrAnE / ZaTrZyMaNe / DuPlIkAtY ) ! BEZ ZALICZEK ! płatne przy odbiorze osobistym. wszystko organizuje
      prawkoukraina@wp.pl /515-893-450
    • Gość: gkjdfhgkjdfhgkdfhk Re: Amerykanskie prawko IP: *.alfa.pl 19.06.11, 01:25
      Dzień Dobry. Pomagam przy Legalnym prawo jezdzie W Kijowie. Wszystkie Kategorie ( ZaBrAnE / ZaTrZyMaNe / DuPlIkAtY ) ! BEZ ZALICZEK ! płatne przy odbiorze osobistym. wszystko organizuje
      prawkoukraina@wp.pl /515-893-450
    • Gość: gkjdfhgkjdfhgkdfhk Re: Amerykanskie prawko IP: *.alfa.pl 03.08.11, 11:08
      Dzień Dobry.
      Pomagam przy Legalnym prawo jezdzie W Kijowie.
      Wszystkie Kategorie ( ZaBrAnE / ZaTrZyMaNe / DuPlIkAtY )
      ! BEZ ZALICZEK ! płatne przy odbiorze osobistym.
      wszystko organizuje

prawkoukraina@wp.pl
      ( + 4 8 ) 5 1 5 - 8 9 3 - 4 5 0
      (piecset pietnascie. osiem dziewiec trzy . cztery piec zero)

>>> BEZ ZALICZEK >>> BEZ WYJAZDOW >>> BEZ PROBLEMU Z WYMIANA >>>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka