Gość: po IP: *.gdynia.mm.pl 12.05.07, 07:23 cze na ile bede miał wazne prawo jazdy jesli nosze okulary ?? na 3 lata ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Okularnik Re: ile?? IP: *.chello.pl 12.05.07, 08:54 Cze <lol> Ja nosze okulary (lub soczewki) i mam prawo jazdy wazne od 11.04.2007 do 09.12.2011 r. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja.ros Re: ile?? 12.05.07, 09:56 > cze > na ile bede miał wazne prawo jazdy jesli nosze okulary ?? na 3 lata ?? Zależy jak się trafi na lekarza. Ja dostałam na 10 lat, moja koleżanka mając mniejszą wadę niż ja dostała na 3 lata. Chyba nie ma reguły. Pozdrawiam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: ile?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:13 to ciekawe, ja mimo wady dostałam bezterminowe../ ubiegając złośliwe odpowiedzi: nie, nie dałam łapówki/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s --> Re: ile?? IP: *.aster.pl 12.05.07, 13:20 Noszę soczewki, mam bezterminowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okularnica Re: ile?? IP: *.acn.waw.pl 12.05.07, 14:33 ja mam +4,5 i dostałm bezterminowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leff Re: ile?? IP: *.sggw.waw.pl 12.05.07, 18:23 to zależ y od lekarza, srednio daja na początku na 3-5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cwaniak Re: ile?? IP: *.chello.pl 12.05.07, 18:43 Shhhh, nie lepiej doradzic male klamstewko, zdjac okulary podczas czesto wrecz smiesznych "badan" na kursie, zeby lekarz nie zauwazyl slepoty typu +/- 4.5 i dal bezterminowe? To co, ze jest tyle wypadkow na jezdniach? Polak potrafi zacwaniakowac, Polka potrafi zaoszczedzic. A jaka to radosc pochwalic sie tym na forum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Okularnik Re: ile?? IP: *.chello.pl 12.05.07, 14:54 Ja tez bym dostal bezterminowe, gdybym przy lekarzu (podczas kursu teoretycznego wpadla do nas na chwile taka pani i wypelnila papiery) zdjal okulary i udawal, ze dobrze widze (a widze w miare dobrze, mam mala wade). Bylas cwana - gratuluje, nie o to jedna pyta zalozyciel watku. Obys tylko podczas jazdy miala okulary lub soczewki, bo nie chce przez Ciebie zginac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: ile?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 19:00 cwaniactwo niektorych to jedno, ale i nieuwaga lekarzy, i jak ktoś wcześniej napisał "śmieszność" badań to drugie. dobry lekarz się zorientuje. jak masz wade wzroku za cholere nie przeczytasz literek z tablicy (jeśli zachowana będzie właściwa dla badania odległość).mam małą wadę wzroku, noszę soczewki, powiedzialam o tym podczas badania, i uwierzcie, że nawet przy -1 naprawde sporo się nie widzi.krótkowzroczność przy jeżdzeniu autem jest b.niebezpieczna. nie wiem jak "+", bo to w sumie troche co innego... Odpowiedz Link Zgłoś
eliza48 Re: ile?? 12.05.07, 19:06 Mawet przy dużej wadzie wzroku jak ma się zaswiadczenie od okulisty że ta wada jest stała to czesto dają bezterminowe prawko. Oczywiście w prawku jest wbity kod, że trzeba jeździć w okularach/soczewkach. Tak więc nawet z tą wadą +4,5 można miec bezterminowe i to wcale nie znaczy, że ta osoaba zaraz wjedzie wam w dupe. Ja też od swojego okulisty brałam takie zaswiadczenie i z tym szłam do lekarza medycyny pracy. Wcale nie trzeba kombinowac i udawać, że się widzi i zdejmowac okulary do badań :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonko Re: ile?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 20:56 Zagadzam się, ze mozna nawet przy wadzie wzroku dostac prawko bezterminowo. Ja powiedziałam lekarzowi wprost, ze noszę soczewki ale chciałabym bez ograniczenia. No i nie mam - jedynie kod 01.06 w prawku. A jeżeli już lekarza wypisuje ograniczenie to de facto ma do wyboru trzy mozliwosci: 3, 5 lub 10 lat Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś