Dodaj do ulubionych

akupresura a zez

13.07.06, 16:04
czy stosując masaże stóp mozna wyleczyć zeza spowodowanego niedowidzeniem oka?
Czy komus się to udalo?
Obserwuj wątek
    • re-flex Re: akupresura a zez 14.07.06, 11:56
      Napisz coś więcej - jak rozumiem zez jest na oku, które niedowidzi, czy tak?
      Jaka jest przyczyna niedowidzenia?

W swojej praktyce nigdy nie miałam takiego przypadku - nie znalazłam też
      żadnych badań na ten temat.
      Refleksologia , akupresura działa na układ nerwowy centralny, pobudza też
      zakończenia nerwów. Spróbować można zawsze, a nawet trzeba.

Powodzenia, Magda
      • nowa76 Re: akupresura a zez 14.07.06, 16:36
        niedowidzę na jedno oko i na nie zezuje. niedowidzenie spowodowane jest
        dalekowzrocznościa.
        • re-flex Re: akupresura a zez 15.07.06, 09:47
          Ok, dziekuję za odpowiedź. Widzę, że niedowidzenie nie powstało w wyniku urazu
          zewnętrznego.
          Tak jak piałam wcześniej - nie mam żadnych doświadzczeń w tym temacie - ale
          spróbować zawsze warto - właśnie ze względu na to, że refleksologia pobudza
          zakonczenia nerwowe poszczególnych narządów, organów zlokalizowane na stopach.

Jak juz wspominałam tutaj na forum - osobiście zalecam masowanie całych stóp +
          intensywniejsze i dłuższe pobudzanie wybranych punktów. Oczywiście, nie zmuszam
          nikogo, natomiast uważam, że całosciowy zabieg jest bardziej efektywy i
          poprawia ogólną kondycję.

Pozdrawiam, Magda

-
          "Cuda są czymś naturalnym. Jeśli się nie zdarzają, to znaczy, że coś jest nie w
          porządku" C.Myss
          • nowa76 Re: akupresura a zez 15.07.06, 13:09
            dzięki :-) Pozdrawiam!
            • nowa76 Re: akupresura a zez 01.01.07, 20:49
              podnoszę temat
              • gontcha Re: akupresura a zez 05.01.07, 23:15
                A może by tak jednak zrobić badanie wzoku pod kątem astygmatyzmu - zezowanie
                bywa właśnie tego objawem. A potem - soczewki korekcyjne. Radzę zdiagnozować
                najpierw przyczynę zezowania. Zrób badanie komputerowe wzorku.
                • nowa76 Re: akupresura a zez 06.01.07, 13:15
                  ale ja znam przyczyne zeza mam niedowidzenie oka i astygmatyzm ale okulary i
                  soczewki nie do konca likwiduja tego zeza
                  • gontcha Re: akupresura a zez 06.01.07, 17:00
                    A kiedy badałaś wzrok ostatnio? Czasami wada się zmienia (i dioptrie i stopnie
                    astygmatyzmu)i trzeba skorygować soczewki, a może masz źle dobrane soczewki też.
                    Zez (jako wada) a 'zezowanie' przy astygmatyźmie to dwie rózne sprawy są - to
                    tak przy okazji.
                    • nowa76 Re: akupresura a zez 06.01.07, 19:35
                      a jaka jest roznica miedzy zezem a zezowaniem?? zawsze myslalam ze to jest to
                      samo. dosc czesto chodze do okulisty i od jakiegos czasu wada mi sie
                      ustabilizowala tzn jest troche lepiej niz w dziecinstwie i tak sie juz utrzymuje
                      od kilkunastu lat. obecnie mam 30 lat
                      • gontcha Re: akupresura a zez 06.01.07, 20:16
                        Podpytaj okulistę o ćwiczenia wzmacniające mięśnie gałki ocznej. Można osiągnąć
                        naprawdę dobre rezultaty.
                        • nowa76 Re: akupresura a zez 06.01.07, 22:41
                          ale nadal nie wiem jaka jest roznica miedzy zezem a zezowaniem mozesz mi to
                          wyjasnic?
                          • gontcha Re: akupresura a zez 06.01.07, 23:31
                            Zez - to wada mieśni gałki ocznej - stąd nie jest ona położona tak jak powinna
                            być. czyli centralnie.
                            Astygmatyzm, czy nadwzrocznośc nie ma z tym nic wspólnego - to wada w budowie
                            rogówki oka - wpadające światło nie skupia się potem w jednym punkcie na
                            siatkówce oka, dając 'zamazany' obraz.
                            'Zezowanie' przy astygmatyźmie to patrzenie jakby nie pod kątem prostym na
                            przedmiot a z 'lekkiego odchylenia' - nieświadomie często lekko przekręca się
                            głowę i 'zezuje jakby' - daje to lepszy obraz w oku, gdyz promienie światła
                            padają pod innym kątem na rogówkę.
                            Krótkowidze np. maja tendencję do 'mrużenia oczu' - patrząc bez okularów - to
                            trochę 'wyostrza' widzenie.

Rozumiesz teraz róznice. Może 'zezowanie' to niezbyt trafne określenie -
                            patrzenie pod kątem np. można powiedzieć też.

Natomiast zez, a astygmatyzm i wada wzroku nie mają nic wsopólnego z sobą - są
                            schorzeniami o innym podłożu. Jeśli chodzisz do okulisty to powinnaś wiedziec
                            co masz: tylko astygmatyzm i nadwzrocznośc, czy zeza dodatkowo.

A leczenie: korekcja za pomocą okularów, czy soczewek. czasami pomocne bywają
                            żele nakładane na rogówkę (przy astygmatyźmie), czy też korekcje laserowe, albo
                            chirurgiczne. I ćwiczenia mięśni odpowiedających za ruchy gałki ocznej.
                            • nowa76 Re: akupresura a zez 06.01.07, 23:50
                              mam niedowidzenie wiec chyba to jest zez a nie zezowanie spowodowane
                              astygmatyzmem ja mam nadzwroczność czyli nosze szkla plusy. kiedys okulista
                              mowil ze mam zeza w wyniku niedowidzenia a potem to juz zaden mi nic nie mowil
                              tylko apisywal okulary :-(
                              • gontcha Re: akupresura a zez 06.01.07, 23:55
                                Nadwzrocznośc, a zez to dwie rózne sprawy.
                                Robiłaś komputerowe badanie wzroku? I jak dawno?

Może masz źle dobrane soczewki - to się czasami zdarza...

I ćwicz mięsnie gałek ocznych dodatkowo... to jest proste :)
                                • nowa76 Re: akupresura a zez 07.01.07, 00:04
                                  ale ja mam tego zeza od malego dziecka praktycznie. w dziecinstwie okulista
                                  kazal mi zakrywac zdrowsze oko w celu wzmocnienia tego slabszego troche pomoglo
                                  ale nie dokonca. w okularach oko jest w miare prosto no moze nie zupelnie ale
                                  nie jest to jakis straszny zez ale po zdjeciu okularow zez jest duzy :-( badalo
                                  mnie juz wielu okulistow wiec szkla ma dobrze dobrane zreszta widze w nich dobrze
                                • nowa76 Re: akupresura a zez 07.01.07, 00:05
                                  a moze mi podpowiesz jakie sa te cwiczenia na miesnie oka bede wdzieczna
                                  • gontcha Re: akupresura a zez 07.01.07, 00:32
                                    No to dobrze, że masz dobrane prawidłowo okulary. Czasami też dobre jest
                                    zakrywanie zdrowego oka - tak jak to robiłaś - zmuszając te 'gorsze' do
                                    bardziej wytęzonej pracy.
                                    Ćwiczenia mięśni są proste - wodzenie wzrokiem za przedmiotem, wpatrywanie się
                                    w punkt jeden wybrany poruszając głową (oczy nieruchomo), czy też patrzenie na
                                    coś bliżej, a potem na coś bliżej a potem skupienie wzroku na coś w oddali
                                    (akomodacja). Jeśli zezujesz na prawo, to znaczy że mięsnie po prawej strony
                                    galki ocznej są zbyt mało rozciągnięte - wtedy staraj się patrzeć (ruszać
                                    gałkami ocznymi) jak najbardziej w lewą stroną (na ile możesz) - ćwicz
                                    codziennie. Sama powymyślaj ćwiczenia - to nie jest trudne, czy skomplikowane :)
                                    Powodzenia
                                    • nowa76 Re: akupresura a zez 07.01.07, 10:50
                                      dzieki! wyprobuje. a tak oza tym to jestem ciekawa skad Ty tyle wiesz na temat
                                      chorob oczu?
                                      • gontcha Re: akupresura a zez 07.01.07, 15:24
                                        Bo w rodzinie trochę osób ma kłopoty z oczami.. krótkowzroczność, astygmatyzm,
                                        jaskra, zaćma...ot i się jakoś zebrało wiedzy na te tamaty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka