Dodaj do ulubionych

Nieśmiałość

15.10.05, 10:48
Kochani! Czy ktoś ma podobny problem!? Studiuje, a na moich studiach
(filologia)codziennie konieczne jest wykrzesywanie z siebie potoku slów w
obcym języku..O ile nie mam problemu z przelewaniem swoich mysli na papier to
jezeli chodzi o konwersacje jest duzo gorzej..Poproszona o wypowiedzenie sie
na dany temat czerwienie się, zasycha mi w ustach, pocą mi się ręce i (!)choć
mogłabym dużo powiedzieć, poprzestaje na 1, 2 zdaniach , bo przeraza mnie
fakt, ze wszyscy skupiają się na mojej osobie.. Na zajęciach choc znam temat
itd.przeraza mnie zabranie glosu , mam blokade jakas..Czy tego mozna sie
pozbyc?Bo czuje, ze nie wykorzystuję swoich mozliwosci, bo nie udzielam sie
choc mam wiedze..Jedynie na pisemnych pracach..Czy ktos ma podobny
problem?Czekam! :!:Tzn.Niech mi ktos odpowie!Proszeee!
Obserwuj wątek
    • vanillla3 Re: Nieśmiałość 15.10.05, 11:07
      sprobuj codziennie przemawiac do lustra to pomaga
      • migdalek.niebieski Re: Nieśmiałość 15.10.05, 11:26
        A co trzeba gadać?? bo ja też jestem nieśmiała
        • edka-schizofredka aaaaaaaaa... Ty na pewno ;))))))... 15.10.05, 11:29

• migdalek.niebieski Re: aaaaaaaaa... Ty na pewno ;))))))... 15.10.05, 11:31
            No i co mnie gasisz??? jestem nieśmiała i zamknięta w sobie, wiesz??:))
            • edka-schizofredka co racja - to racja :)))))))))... 15.10.05, 11:34
              "...a ja dodatkowo z wyrzutami sumienia..., seks mi się z Pytonem śnił..., na
              swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że się opierałam...;)))..." -
              aniolek??? ;)
              • migdalek.niebieski Re: co racja - to racja :)))))))))... 15.10.05, 11:35
                Oj, Edzia no aniołek przecież się mu nie oddałam;))) to lajtowy wąteczek jest,
                krążył tu kiedyś ostrzejszy;)))))
                • edka-schizofredka Re: co racja - to racja :)))))))))... 15.10.05, 11:36
                  OK - powiedzmy, ze Ci wierze ;))))))...
                  • migdalek.niebieski Re: co racja - to racja :)))))))))... 15.10.05, 11:39
                    Powiedzmy???;)) kochana nie tylko ja mam tu o sobie tak dobre zdanie;)))
                    • edka-schizofredka Re: co racja - to racja :)))))))))... 15.10.05, 11:49
                      hihihihihi.... :))))))))... ale o co chodzi??? ;))))))...
                      • migdalek.niebieski Re: co racja - to racja :)))))))))... 15.10.05, 11:54
                        Chodzi o to że się naśmiewasz z mojej pozycji, za co powinna być kara!!! ot, co.
                        • edka-schizofredka Re: co racja - to racja :)))))))))... 15.10.05, 11:59
                          juz mnie kara spotkala, w sobote w pracy siedze :))))...
    • balbiga zawsze możesz zostać pisarzem... n/t 15.10.05, 11:17
      • scayla Re: zawsze możesz zostać pisarzem... n/t 15.10.05, 11:54
        Słuchajcie wszyscy nieśmiali! Podam wam pewien sposób na zwalczenie tego rodzaju
        przypadłości. Może się on początkowo wydaać dość smieszny i nic nie warty, ale
        zapewniam, żę po czasie przynosi rezultaty. Mianowicie: Kiedy w domu nauczyćie
        sięjakiegoś tematu (lub np szykujecie sie do randki, to wymyślcie sobie
        hipotetyczną sytuację) i powtarzajcie wszystko patrząc w lustro. Skupcie się na
        tym by wypowiadać wyraźnie wyrazy, by widzieć w lustrze swoje mówiące usta, by
        kontrolować szybkość wypowiedzi. Zaplanujcie sobie nawet miejsca gdzie zrobic
        pałzy. Obserwujcie reakcje swojego ciała w lustrze, aby móc korygować swoje
        zachowanie. Wymyślajcie sytuacje i ćwiczcie rozmowy. Pamiętajcie, żę sztuka
        oratorska wymaga czasu i cierpliwości, nie zniechęcajcie się zbyt szybko. Potem
        jak już będzieci mówić w większym gronie np w klasie patrzcie ponad głowami
        wszystkich np w ścianę za nauczycielem, to pozwala precyzyjniej formować zdania.
        Wyrzućcie z mysli świadomość, że mówicie do innych w klasie, mówcie tak
        jakbyście mówili do swego odbicia w lustrze.

Życzę powodzenia. Dacie sobie radę z pewnością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka