zona_jarka 10.11.09, 07:35 Pamiętacie "modę" na ten niezbyt elegancki ubiór? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: flanelowe koszule i kufajki 10.11.09, 08:03 Moda na kufajki? Ten stój roboczy konweniujący z gumofilcami, petem w zachlanej gębie, a całość raczej brudna i niezbyt dobrze pachnąca? Mody na to chyba nigdy nie było? Odpowiedz Link
zona_jarka Re: flanelowe koszule i kufajki 10.11.09, 08:50 Przełom lat 60 - 70 nosili je głównie studenci (oczywiście nówki prosto z fabrycznego magazynu), Bóg mi świadkiem że tak u nas było (Górny Śląsk - Gliwice)! Odpowiedz Link
bercik38 Re: flanelowe koszule i kufajki 10.11.09, 18:36 Weź kobito nie pitol głupot. Widziałaś młodych robotników. Odpowiedz Link
zona_jarka Re: flanelowe koszule i kufajki 12.11.09, 08:14 Nie jestem kobitką a raczej starszym facetem, nie pitolę, to jest fakt o którym swiadczą posty poniżej. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: flanelowe koszule i kufajki 10.11.09, 19:10 Też w tamtych czasach studiowałam, wprawdzie w Warszawie, ale niczego takiego nie widziałam. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: flanelowe koszule i kufajki 10.11.09, 20:23 Jeszcze nie studiowałam, ale często bywałam na Górnym Śląsku i naprawdę takiego dziwu nie wyhaczyłam, a byłam w wieku kiedy oko wyłapywało trochę starszych młodzieńców płci przeciwnej ;) Odpowiedz Link
oryginal23 Re: flanelowe koszule i kufajki 10.11.09, 22:12 Też miałem kufajkę, koszule flanelowe noszę do dzisiaj. 23. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: flanelowe koszule i kufajki 11.11.09, 09:21 A może to nie o kufajki chodzi, tylko o pikowane kurtki ortalionowe? Nie miały nic wspólnego z modą studencką. Odpowiedz Link
oryginal23 Re: flanelowe koszule i kufajki 11.11.09, 17:51 Nie. To były zwykłe kufajki, takie jakie nosili budowlańcy, granatowe i brązowe. 23. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: flanelowe koszule i kufajki 11.11.09, 19:00 Ja pamiętam tylko szare, stalowe kufaje robocze. Odpowiedz Link
oryginal23 Re: flanelowe koszule i kufajki 12.11.09, 14:08 Były też pikowane kamizelki w tym fasonie. 23. Odpowiedz Link
asdaa Re: flanelowe koszule i kufajki 12.11.09, 16:05 były kufajki, swoją nabyła w Hofflandzie w Domach Centrum Junior.Flanelówki też nosiłam. Jedną niedawno wygrzebała moja córka i biega w niej do szkoły. Odpowiedz Link
hela6 Re: flanelowe koszule i kufajki 19.12.09, 21:59 Hmmm, może i była moda na Górnym Śląsku. U mnie na Śląsku, kiedy w latach osiemdziesiątych opowiadano mi, że po wojnie ludzie z pracy wychodzili w ubraniach roboczych, nie wierzyłam. Robocze zostawiało się w szafce ubraniowej a w miasto w cywilkach uczciwych. Niedziela to koniecznie garnitur i biała koszula. Dziś naród zdziadział, do pracy robotnicy chodzą w brudnych roboczych szmatach, o niedzieli nie wspomnę, choć tu bym się nie upierała przy starym obyczaju. Odpowiedz Link
woman-in-love Re: flanelowe koszule i kufajki 20.12.09, 15:52 mody nie było, a nawet nie honor - kufajka z gumiakami była raczej wyklęta - jak symbole "klasy rządzącej". Potem, grubo po 75 roku rehabilitowana i przywrócona do łask jako pikowane wdzianko w żywych kolorach, pamiętam - uszyłam sobie sama wypróbowując możliwosci maszyny "Łucznik". Odpowiedz Link
ampolion Re: flanelowe koszule i kufajki 21.12.09, 03:17 A ja pamiętam fufajki. Ale może to moja pamięć mnie zwodzi. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: flanelowe koszule i kufajki 21.12.09, 08:48 Nie zawodzi. Moja mama też mówiła "fufajki", dla mnie "kufajka" to było jakieś przekręcone słowo. Dlatego przeważnie mówię "waciaki". Odpowiedz Link