Dodaj do ulubionych

Forum Horrorum z lat '80 :)

20.04.04, 22:00
Paskuda w Zalewie Zegrzyńskim i straszne opowieści o tym kogo porwała i co z
niego zostało oraz starsze (bardziej zasłyszane od nieco starszych kolegów)
opowieści i CZERNEJ WOŁDZE.

Coś pominęłam?
Obserwuj wątek
    • very_famous Re: Forum Horrorum z lat '80 :) 20.04.04, 22:02
      Tzn. oczywiście o CZARNEJ WOŁDZE :))))))
      • mary_ann Re:może mało apetyczne... 21.04.04, 23:45
        ... ale autentyk.
        Żenska część "widowni" forumowej na pewno pamięta, jak deficytowym artykułem
        były podpaski (z raczej wyroby podpaskopodobne)oraz wata. Krażyła fama, że do
        aptek "rzucają" towar pochodzący z ZSRR i "zarażony" chorbami wenerycznymi (to
        miała być wojna biologiczna z narodem polskim):-))))))))))))))))))
        • maja2005 Re:może mało apetyczne... 15.04.05, 15:34
          To ja pamiętam kurczaki karmione mączką z napromieniowanych ryb. I chyba hit
          żywnosciowy, to banany, które mogły zostać ukąszone przez żmiję i posiadały w
          sobie aktywny jad. A i jeszcze pomarańcze, które w transporcie posypywano
          proszkiem szkodliwym dla zrowia.
    • zzdorka Czarna dłoń. 21.05.04, 13:35
      Ja kompletnie nie wiem skąd nam się to wzięło, ale panowała u nas psychoza na
      punkcie "czarnej ręki". Mieszkała ponoć pod rurami ciepłowniczymi i porywała
      dzieci. Kompletnie nie wiem o co nam chodziło.
      • zz_beatka czarna wołga 21.05.04, 14:53
        ja jako dziecię 6 letnie panicznie bałam się czarnej wołgi o czarnej dłoni nie
        słyszałam
        • gherarddottir Re: czarna wołga 24.11.05, 23:39
          o czarnej woldze slyszalam byl to postrach dzieci w latach 50 i 60 siatych.
          o czarnej lapie tez slyszalam i nawet sie jej balam nie mowiac juz o potworze z
          zalewu zegrzynskiego.
          • gherarddottir Re: czarna wołga 24.11.05, 23:40
            czarna wolga - ulubione auto "wladz" represyjnych w powojennej Polsce....
      • mkatarynka Re: Czarna dłoń. 28.05.04, 23:21
        zzdorka napisał:

> Ja kompletnie nie wiem skąd nam się to wzięło, ale panowała u nas psychoza na
        > punkcie "czarnej ręki". Mieszkała ponoć pod rurami ciepłowniczymi i porywała
        > dzieci. Kompletnie nie wiem o co nam chodziło.

u nas, w Nowej Hucie to się nazywało "czarna łapa" :))
        • zzdorka Re: Czarna dłoń. 29.05.04, 16:38
          Powaznie? Bo ja myslalam, ze to takie nasze, lokalne, podworkowe bylo. Nie
          wiesz skad sie to wzielo? Pamietam, ze w jakiejs ksiazce (chyba czarna stopa)
          bohaterowie robili anonimowo dobre uczynki i zostawiali odcisnieta dlon. Ale ta
          nasza reka byla wredna, a ksiazkowa nie.
          • very_famous Re: Czarna dłoń. 29.05.04, 20:44
            W moich rejonach też była czarna ręka.
            No i uniwersalni cyganie, którymi straszono niedobre dzieci :))
          • brunosch Re: Czarna dłoń. 15.07.04, 13:23
            wszystko Wam się pomerdało ;)
            Czarna Wołga porywała dzieci wracające ze szkoły w połowie lat '70. Późniejsze
            czarne wołgi to apokryfy!
            Czarna ręka, oczywiście była, zdaje się że dusiła tego i owego, ale nie mylcie
            jej ani z "Czarnymi stopami" - to książka Szmaglewskiej o harcerzach na obozie
            i "niewidzialną ręką". To ostatnie było tworem "Programu z Bratkiem" przełom 60
            i '70. Niewidzialna ręka pomagała na lewo i prawo. A to wody naniosła, a to
            drewno porąbała, ważne było, że zostawiało się ślad odciśniętej ręki.
      • ewick1 Re: Czarna dłoń. 10.01.06, 23:08
        spoko, był przecież taki film dla dzieciaków ;)

nie powiem, jak na sznurku w lazience suszyly się czarne rękawiczki mojego taty
        to się panicznie balam i jeszcze straaszyla mm braci (oczywiscie jak rodzicow w
        domku nei bylo ;)
    • cereusfoto Re: Forum Horrorum z lat '80 :) 25.11.04, 14:42
      A ja gdy byłam niegrzeczna, to mama mi mówiła, że jak się się nie poprawię, to
      przyjdą po mnie Cygany i mnie im odda. To działało, powaga - zwłaszcza na 7
      letnie dziecko...
      • malwaaa Re: Forum Horrorum z lat '80 :) 10.02.05, 21:26
        To ja nie chciałam jeść szpinaku, bo się wtedy robiło małym. A jak chciałam być
        duża. Teraz zmieniłam zadanie ;)
    • lilarose Re: Forum Horrorum z lat '80 :) 05.07.05, 13:02
      Mnie dziadek straszył Cyganami :)
    • bdx65 Re: Forum Horrorum z lat '80 :) 31.07.05, 22:02
      Pasztetowa z papierem toaletowym , dlatego go brakowało do wiadomych celów.
    • triskell Re: Forum Horrorum z lat '80 :) 01.08.05, 04:47
      Historyjki o Czarnej Łapie to ja znałam wersję następującą:

Pewnego razu była sobie dziewczynka. Mama ostrzegała ją, żeby do domu nie
      wracała drogą koło cmentarza (skąd? dlaczego sama? - tego opowieść nie
      wyjaśnia). Ale ta droga była krótsza, więc pewnej nocy dziewczynce nie chciało
      się iść naokoło i poszła tą przycmentarną drogą. Dorwała ją Czarna Łapa i
      "podrapała jej plecy" (-???), zabraniając mówić o tym komukolwiek ("Jak powiesz,
      to Cie zabiję")

Dziewczynka wróciła do domu, nic nie powiedziała mamie. Jednak kąpiąc ją przed
      pójściem spać, mama zauważyła ślady na plecach i wyciągnęła z dziewczynki całą
      historię.

Czarna Łapa przyszła, by dziewczynkę zabić, ale mama podłożyła w miejsce dziecka
      lalkę do łóżka, więc Czarna Łapa rozszarpała lalkę i sobie poszła.

Happy End.

Historia nie wyjaśnia, _skąd_ Łapa wiedziała, że dziewczynka zwierzyła się mamie
      - i skoro już była tak dobrze poinformowana, to jakim cudem nabrała się na tak
      prosty trick. Ale czy to ma znaczenie dla 7-letniego dziecka, którym wtedy (w
      latach 70-tych) byłam? Opowiadałyśmy sobie o Czarnej Łapie na koloniach, kuląc
      się nocą pod kołdrami.
      • misiania Re: Forum Horrorum z lat '80 :) 01.08.05, 16:42
        nam koleżanka opowiadała z przejęciem wersję hardcorową Czarnej Łapy.
        mianowicie przemieszczała się ona rurami kanalizacyjnymi i drapała nie tyle
        plecy, ile ich dolną część. no tego to już na pewno 12 czy 13 latka nikomu nie
        mogłaby i nie chciałaby pokazać!
        • edavenpo Re: Forum Horrorum z lat '80 :) 02.08.05, 12:35
          Uhahalam sie...

Moje wersje horrorow:

1. Czarna Wolga ktora jezdza szatanisci (nie satanisci, ale wlasnie szatanisci) porywa dziewczynki z
          blond wlosami i niebieskimi oczami bo (czujcie to...) wygladaja jak Maryja...

2. Czarna Wolga z szatanistami zatrzymuje dzieci i pyta jaki maja zeszyt - jak odpowiesz ze w kratke
          to ci wytna kratke zyletka na policzku, jak w linie to wytna ci linie itd. Ja zapytalam, "A co jak odpowiesz
          ze masz zeszyt do geometrii bez linii czy kratek?" Odpowiedz mojej kolezanki "Wtedy zdrapuja ci skore
          z policzka ta zyletka" ;-0

Koszmar! Skad to sie bralo, nie mam pojecia...
          • heidiklum Re: Forum Horrorum z lat '80 :) 02.08.05, 22:49
            Czarna Wolga - tak, ale u nas byli to faceci w czarnych rekawiczkach
            Czarna Lapa - zreczywiscie bylo cos o podrapanych plecach - teraz sobie
            przypomnialam.
            Ale najwiecej strachu napedzal nam..i tu uwaga: Zolte Jajo.
            Grasowal w piwnicah. Postac zapewne wymyslona, ale kto tam wie.
            Troche inny strach: nie nabierajcie powietrza przy smietniku, bo bedziecie
            mieli syf na twarzy, jak - tu padalo imie kolesia, ktorego pokaralo tradzikiem.
            Ale mysmy wiedzieli, ze to od oddychania przy smietniku.
        • triskell Re: Forum Horrorum z lat '80 :) 04.08.05, 13:24
          misiania napisała:
          > nam koleżanka opowiadała z przejęciem wersję hardcorową Czarnej Łapy.
          > mianowicie przemieszczała się ona rurami kanalizacyjnymi

Aaaa, no widzisz, to wyjaśnia, skąd znała treść dialogu, przeprowadzonego przez
          mamę z córką w łazience.

A jak sobie wyobrażałyście/-liście tą Łapę? W jaki sposób ona Waszym zdaniem
          mówiła, chodziła, itp. Ja właściwie nie wiem, ona zawsze była w mojej wyobraźni
          taka niezbyt wyraźna, jakby zamazana.

A czarna Wołga też była straszna, bo jej pasażerowie kradli ludziom krew. Moja
          koleżanka opowiadała mi kiedyś, jak widziała czarną Wołgę ze stojącym za tylną
          szybą słoiczkiem (tu wykonywała ręką gest, z którego wynikało, że był on mniej
          więcej wielkości szklanki), na którym napisane było "5 litrów krwi". Jak widać,
          litr jest dla dziecka pojęciem nader abstrakcyjnym ;-P.
        • lady_in_dark Re: Forum Horrorum z lat '80 :) 03.07.06, 12:51
          to ja tez taka znam!!! siostry mnie straszyly zawsze kiedy bylysmy u babci we
          Wrocku..i tam byla czarna deska klozetowa...i zawsze sie balam ze z niej
          wyjdzie czarna łapa..
    • 999s Re: Forum Horrorum z lat '80 :) 13.11.05, 01:48
      A czy nikt nie słyszał o Szambonurku? Nie wolno się było zbliżać do studzienek
      kanalizacyjnyc. Ponoć grasował też na budowach na dzieciaki uganiajace sie za
      karbidem.
      • annah11 Re: Forum Horrorum z lat '80 :) 13.11.05, 04:29
        Te historie o Czarnej Rece (Lapie) swietnie pamietam, moze to mialo byc
        opowiadane po to zeby dzieci nie zawieraly znajomosci z osobami nieznanymi
        sobie, albo juz wiedziano o pedofilii - teraz po latach jak sie jawnie mowi o
        zboczeniach to jakos mi sie ta historia z tym kojarzy. Zwlaszcza "bo jak powiesz
        w domu, albo powiesz starszym"....
        Krazyla tez opowiesc
        Byl czarny las, a wtym czrnym, czarnym lesie stal wielki czrny czarny dom.
        A w tym czrnym, czarnym domu, byl czarny, czarny pokoj, itd, az do czarnej
        trumny i czarnego nieboszczyka.
        Tez niezly horror opowiadany dzieciom i przez nich dalej innym dzieciom mowiony.
    • negevmc Czarna Wolga = Czarna Limuzyna 15.11.05, 17:35
      very_famous napisała:

> opowieści i CZERNEJ WOŁDZE.

Oczywiscie, ze pamietam czarna wolge. Dzisiaj mieszkam w innym kraju
      30 lat pozniej wsrod dzieci kraza dokladnie takie same opowiesci
      Wolge jedynie zastapila limuzyna. Usmialismy sie z zona po pachy
      gdy uslyszelismy te opowiesc od naszej corki.
      • annah11 Re: Czarna Wolga = Czarna Limuzyna 15.11.05, 22:25
        Widocznie jest to horror horrorum miedzynarodowy.Tylko gdzie jego poczatek i
        kiedy? To tez ciekawe.
        • aatha Re: Czarna Wolga = Czarna Limuzyna 01.02.06, 18:49
          Czarna wolga to juz kultowe:)
          nas straszono tez ze dziad przyjdzie, ktokolwiek to mial byc, ze nas cygan
          zabierze, i straszylismy sie sami nawzajem, kiedy siedzac letnimi wieczorami na
          osiedlowych lawkach opowiadalismy sobie histore o duchach:)
    • tamsin Re: Forum Horrorum z lat '80 :) 01.02.06, 21:21
      "prawdziwa" historia, ktora sie zdazyla znajomej jednej znajomej, ktora znala
      mame mojej kolezanki z koloni letnich. Oto czym tam sie straszylismy:

jezeli jest pelnia ksiezyca i swieci ci on prosto w twarz jak spisz, to
      zaczynasz lunatykowac. lunatycy nie maja problemu z grawitacja, latwo sie
      chodzi po scianach, sufitach, murach, zewnetrznej stronie budynku szkolnego
      przerobionego na kolonijny ;-) jedyne niebezpieczenstwo: jezeli ktos cos
      powie, nawet szeptem w czasie twojego lunatykowania budzisz sie i spadasz z
      tego sufitu, sciany itp i najprawdopodobnie sie zabijasz.

Praktycznie cale kolonie przespalam z glowa pod koldra!!

• tamsin Re: Forum Horrorum z lat '80 :) 01.02.06, 22:08
        jeszcze jedna opowiesc kolonijna przypomniala mi sie:
        macocha wsadzajaca robaki do uszu swojej pasierbicy, aby te wyjadly jej mozg z
        glowy, bo ta chciala sie jej pozbyc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka