05.03.11, 21:29
Były kina eleganckie, jak np Moskwa, przemyślane architektonicznie, wygodne, w tym wypadku nawet z szatnią. Były także sale kinowe (robiące za kina) tzw. przyzakładowe. W Warszawie np. kino Zdrowie mieściło się w gmachu Ministerstwa Zdrowia. Kino Czajka na ul. Czerniakowskiej należało chyba do Transbudu. Salki były wypełnione składanymi, niewyściełanymi krzesełkami.
Ha, tak się składa, że wymieniłam trzy kina po których dziś ani śladu. I po tym eleganckim i po tych mniej.....
Obserwuj wątek
    • ewa9717 I kino dworcowe 05.03.11, 23:10
      Na Głównym we Wrocławiu, zawsze mozna było na seans np. o drugiej w nocy wpaść...
      Podobno po tym gruntownym remoncie, co to teraz robią, znów ma być.
    • horpyna4 Re: ALE KINO 06.03.11, 09:58
      W Warszawie było sporo kin. Zwłaszcza tych mniejszych, na peryferiach - pamiętam, że w Pyrach przy ul. Leśniej było kino Wilga.

A co do tych przyzakładowych, to były też takie trochę "przywojskowe": Oka na Nowowiejskiej i Sputnik na Koszykowej. Ciekawe, czy ktoś je jeszcze pamięta.
      • jarkoni Re: ALE KINO 06.03.11, 10:40
        W Łodzi na Tuwima było kino całodobowe, "Gdynia".
        Kupowało się bilet i można było siedzieć nawet trzy doby..
        Filmy leciały te same seriami, potem zmiana i znowu seriami to samo.
        Przesiedziałem tam kiedyś trochę godzin..
    • asdaa Re: ALE KINO 06.03.11, 15:38
      PZO na Grochowskiej też miały swoje kino, chyba bez nazwy, ale był DKF, gdzie w latach 80 oglądało sie filmy z Brucem Lee. Poza tym pamiętam kino Sokół na Paca (Grochów), gdzie w drugiej połowie lat 70 odbywały się spotkania z reżyserami, aktorami itp.
    • horpyna4 Re: ALE KINO 06.03.11, 16:47
      Na Czerniakowskiej w innym miejscu było jeszcze kino Czerniaków. Na Olesińskiej - Przodownik (bywałam, bo ja z Mokotowa; najbliżej zresztą miałam kino Stolica). Na Okęciu - Lotnik.

No i oczywiście Dar na Osiedlu Przyjaźń.
      • jarkoni Re: ALE KINO 06.03.11, 18:22
        PS. To było kino Oka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka