Dodaj do ulubionych

Polskie Linie Oceaniczne

26.01.14, 23:05
W roku 1967 PLO liczylo 69 statkow o tonazu powyzej 5000 t (TG),w tym Batory - 14.3 tys. ton. Przecietna predkosc statku to 16 wezlow. 54 statki wyprodukowano w latach 1955 - 65.
Statki nosily malownicze nazwy, np: ''Przyjazn Narodow'', ''Phenian'', ''Boleslaw Bierut'', ''Lenino'', ''Hanka Sawicka'' czy ''Pekin''.
Obserwuj wątek
    • plater-2 Re: Polskie Linie Oceaniczne 27.01.14, 00:22

"Szkołę skończyli, dyplomy dostali,
      Lecz pracy w ojczyżnie im brak.
      Na niegościnnych, odległych mórz fale
      W daleki puścili sie świat..."
    • tamsin Re: Polskie Linie Oceaniczne 27.01.14, 02:22
      jedyny ktory pamietam to "Stefan Batory".
      • horpyna4 Re: Polskie Linie Oceaniczne 27.01.14, 08:15
        W Newsweeku ukazał się kiedyś artykuł "Jednostki fatalne". Sporo pamiętam z tamtych zdarzeń, choćby uwięzienie "Bieruta" i "Dżakarty" na Jeziorze Gorzkim, ale większość ciekawych informacji o innych jednostkach była blokowana przez cenzurę. No bo jak tu pisać w epoce materializmu, że sprawdzają się przesądy...
        • wirujacypunkt Re: Polskie Linie Oceaniczne 27.01.14, 15:59
          Korzystałam z PLO, fajnie się latało, tylko tak jakoś dziwnie skrzypiały te samolociki.
          Kiedyś w Pyrzowicach wzięli mnie do kontroli. Nie było to miłe przeżycie, ale skończyło się
          smiechem.
          Pamiętacie jak wyglądła hala odlotów w Pyrzowicach ?
          Była taka biedniutka, a dzisiaj prawie wielki świat i lotnisko stale się rozbdowuje.
          • horpyna4 Re: Polskie Linie Oceaniczne 27.01.14, 16:26
            W Pyrzowicach to raczej PLL, a nie PLO...
            • wirujacypunkt Re: Polskie Linie Oceaniczne 28.01.14, 17:38
              horpyna4 napisała:

> W Pyrzowicach to raczej PLL, a nie PLO...

Masz racje, zachowałam się jak gapa, nie doczytałam i statki oceaniczna w statki podniebne zamieniłam ;)
          • tymon99 Re: Polskie Linie Oceaniczne 27.01.14, 17:22
            była biedniutka i eksponowano w niej plastikowe modele samolotów. modele zachodnie, niektóre w sporych skalach, w składnicy harcerskiej raczej niedostępne - za to posklejane byle jak, niepomalowane..
            • trevistas Re: Polskie Linie Oceaniczne 27.01.14, 23:57
              Obecnie, na swej stronie www. PLO nie ujawnia ile ma statkow:P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka